SAMFAINA VALLESANA

Bloc d'en Sebastià Ribes i Garolera

20 de setembre de 2011
0 comentaris

COLZES PER SEGUIR LES RODERES DEL GOVERN

Ple de setembre:
(Anterior)
Passat el tràngol de la constitució dels dos nous grups municipals, el segon punt polèmic és l’aprovació dels comptes municipals de l’exercici 2010. El dictamen inclou una modificació del pressupost del 2011 i el reconeixement de crèdits. El fet obliga a resoldre intencionadament en una sola votació temes desiguals d’exercicis diferents com assenyalarà Carles Rossinyol, portaveu de CiU. Després de la detallada exposició del ponent del PSC, Ramon Burgués, el qual presenta els comptes com una normalitat tècnica, la primera intervenció és a càrrec de la portaveu d’EUiA, Marisol Martínez. Ella “pica” l’ham, anuncia que són comptes de tràmit i confien en els seus autors, els tècnics de la casa. S’abstindran (fa una intervenció de 44 segons en un debat que durarà quasi una hora). La seva inhibició política només es veu superada més endavant pel PP quan justifica l’abstenció al·legant que ells no hi eren.

No cal veterania política per saber que una modificació de pressupost, decidir crèdits o definir en quines condicions es liquidarà un exercici comptable, són decisions essencialment polítiques del govern corresponent. Per això sentir a parlar en aquests termes a un gat vell com EUiA, i a un PP aspirant al govern de l’estat posa la sang balba. De fet uns i altres només estan exterioritzant el seu desig de seguir la carrossa del govern durant la legislatura.

Darrera la Marisol intervé la portaveu de ICV, Carme Garcia. També ha quedat sorpresa perquè quasi demana excuses per tornar el debat a l’àmbit polític. Qüestiona el romanent anunciat pel ponent, i defensa que la desviació en les despeses dels consums mostren un pressupost del 2010 políticament mal confeccionat o maquillat “ perquè els tècnics es coneixen molt bé l’evolució dels consums”. Demana més claredat per a la confecció del pressupost del  2012 i mostra el seu desig de votar els tres temes per separat.

La Virgínia Domínguez amb un discurs més generalista explicita com l’Entesa no comparteix en absolut les línies del  pressupost, ni els criteris ni la gestió que el govern fa dels recursos públics. A les reunions de la Comissió de comptes, reconeix, s’han contestat  la majoria de les demandes fetes, però entre les no resoltes hi ha les dels consums telefònics. La justificació rebuda és basa amb la dificultat per elaborar expressament la resposta, així anuncia: “Fem, doncs, la petició en veu alta i perquè quedi en acta de què es busqui la forma d’elaborar aquesta informació d’ofici, de manera regular, per tal que es pugui facilitar als grups municipals amb total transparència”.

El portaveu de CiU critica la inclusió dels tres punts en el mateix dictamen, denuncia  que el pressupost va ser fet incorrectament o s’ha estirat més el braç que la màniga, “si unes despeses s’han d’imputar a un altre exercici no és una bona gestió” afirma. Se’l veu còmode en el tema, perquè un cop s’ha manifestat favorable a la votació separada, acaba esmenant la intervenció del ponent sobre les funcions de la Sindicatura de comptes.

“Gestió rigorosa i molt ben feta per part del Joan Manau i el Ramon Burgués”, “lloances al Sr.Bustos, a la seva gestió com a president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), i a la seva presència a la televisió”, “lamentació sobre el finançament no resolt del municipis” i altres expressions similars fan irrellevant l’aportació del portaveu del PSC, Josep Ayuso, en el debat. Fet que destaquen  la Virgínia Domínguez i el Carles Rossinyol, el qual no es pot estar de recordar-li com el finançament dels ajuntaments ha estat a mans del seu partit, PSOE i PSC, en el govern central i a la Generalitat.

El Sr. Bustos tanca el debat amb una ressenya de la feina feta des de la FMC, acompanyada d’exemples on es mostra com s’ho estan passant malament alguns ajuntaments per tancar els pressupostos, en independència del color polític. I amenaça de fer-li el seguiment al Carles Rossinyol en la seva gestió de diputat provincial. Durant una bona estona sembla com si algú s’hagués canviat els barrets. Ei! Estem al Ple de l’Ajuntament de Sabadell, penso. Un cop “retornat” a la sala de plens, el Sr. Bustos ens alerta de la dificultat per fer el nou pressupost i com possiblement caldrà rebaixar les aportacions a les entitats. Per fi es vota el tancament dels comptes i tot allò que hi penja (no es pot votar per separat) A favor PSC. S’abstenen PP, EUiA i Entesa. En contra CiU i ICV. (Continua)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!