Pau Comes

Independència és llibertat

11 de gener de 2010
Sense categoria
0 comentaris

Esquerra torna a marcar les regles del joc

Com ja va fer el 2003 amb la reforma de l’Estatut (pas imprescindible per a moure l’oasi autonomista en direcció a la independència), Esquerra torna a marcar les regles del joc amb les condicions que caldrà complir per a formar govern a la Generalitat d’Amunt aquesta tardor. (segueix…)
Esquerra defensa, de manera explícita des del 92 del segle passat, la independència de la nostra Nació com la millor manera de resoldre la majoria de reptes i problemes als quals ens enfrontem.

Malauradament, no ha tingut una majoria suficient per a fer-la efectiva, de manera que ha calgut anar desmentint les suposades alternatives a la independència, començant per la federalista i l’autonomista, per tal d’aconseguir la majoria social necessària favorable a l’Estat propi.

El pacte del Tinell va posar la condició de reformar l’Estatut del 1979 com a sine qua non per a formar govern, reforma impossible en els 23 anys de CiU al govern i PSC a l’oposició.

La negociació posterior, amb l’epíleg de la sentència del TCE encara pendent, dibuixa la línia vermella que Espanya marca com a màxim en la seva descentralització, cosa que mata d’un sol tret el pardal de l’autogovern millorable eternament però sense deixar de ser comunitat autònoma (CiU), i el pardal federalista (PSC), que reclama uns consensos a Espanya més improbables que repetir els sis títols del Barça per part d’un altre equip.

I no obstant, la majoria de partits del Parlament d’Amunt (és a dir, tots menys Esquerra) encara no són partidaris de la independència.

És per això que, un cop cremades les etapes descrites més amunt, i que s’hagi assegurat la cohesió del país davant de la futura independència fent President un català nascut a Còrdova que no renuncia a la seva espanyolitat, Esquerra ja pot condicionar el govern a la convocatòria d’una consulta sobre el futur de Catalunya promoguda pel Parlament, gràcies a la nova Llei de Consultes.

S’hi avindrà Montilla? S’hi avindrà Mas? S’hi avindrà RCat a fer-ne condició (en cas que obtingui representació, cosa que no és segura), o preferirà triar només entre Mas i Montilla? I Iniciativa, acceptarà que el poble pugui expressar-se democràticament?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!