Pau Comes

Independència és llibertat

7 de març de 2007
1 comentari

(Maragall dimissió!) L’efímera inevitabilitat d’Espanya

Quan anava a escola, a classe de geografia fèiem servir dos tipus de mapes: els "físics" i els "polítics" (suposo que encara es fan servir). Uns servien per situar rius, muntanyes i altres accidents geogràfics, mentre que els altres servien per situar capitals i fronteres. Amb l’edat, un descobria que mentre els mapes físics es mantenen constants -almenys en l’escala de la vida humana-, els polítics canvien amb certa facilitat. El problema és que alguns ens volen fer creure que certs mapes polítics són més estables que els físics… (segueix…)

La realitat, no obstant, segueix una tendència tossuda: els mapes polítics canvien amb una freqüència que desespera els editors de mapes, i a sobre quasi sempre ho fa en la mateixa direcció: cada vegada hi ha més Estats, fruit de la descomposició de part (o tot) d’antics Estats més grans. A l’ONU actualment n’hi ha 192, quan fa un segle gran part del món se’l repartien uns pocs imperis.
En el cas concret de l’Estat Espanyol, la constitució de Cadis de 1812 parlava de "españoles de ambos hemisferios", ja que hi incloïa gran part de Sudamèrica, les Filipines, etc. Ara la cosa es redueix a un tros de Península Ibèrica (ni tan sols tota!) i un parell d’arxipèlags.
Per això seria entendridor, si no fos exasperant, veure amb quina candidesa alguns proposen, com a solució dels problemes dels catalans sotmesos a Espanya, coses com el federalisme (en tots les seves versions geomètriques), el "peix al cove", el "no despertar la fera", les "lectures generoses de la constitució", la "pedagogia de Catalunya als espanyols", el "fer una Espanya on ens sentim còmodes", etc., com si les fronteres estatals fossin tan sòlides com els Pirineus. Tot, per tal de no reconèixer que la millor solució acostuma a ser la més senzilla: la independència. La prova: no només cada cop hi ha més estats, sinó que no n’hi ha cap -cap ni un!- que hagi tornat per pròpia voluntat a la situació de dependència d’on havia sortit.

  1. "Lo que nos importa como españoles son las consecuencias de la supuesta escisión de Cataluña. La consecuencia más importante es el descuartizamiento de la Nación española, descuartizamiento que implicaría también, necesariamente, el expolio del patrimonio nacional español y no sólo el espectáculo de la deslealtad, propia de renegados, de quienes se separan después de que durante los años y aun siglos de extensión se sintieron orgullosos de ser españoles.

    Pero el descuartizamiento de la Nación española tiene mucho de LATROCINIO, por lo menos para todos los españoles que consideran suyo el País Vasco, Cataluña, Galicia… No sólo porque allí tienen también antepasados, sino porque han contribuido con su trabajo o con sus capitales a la formación de las propias partes en trance de separación. Todos estos españoles no podrán advertir ningún objetivo interesante, noble o digno en los procesos secesionistas de quienes formaron siempre parte de su organismo político; sólo podrán ver resentimiento, odio y vacío entendimiento de la libertad, o simplemente intereses vulgares. Y estupidez económica y social, porque con su separación prescindirán de un espacio de libertad mucho mayor (por no hablar de un espacio mayor en el que ejercitar la solidaridad), que es el que España íntegra les ofrece. Pero ellos lo habrán querido. Como quiere un joven, en plena crisis de adolescencia, liberarse de su familia.. Los rostros de los manifestantes que observamos en Bilbao o en Gerona pidiendo libertad y soberanía para "su pueblo", recuerdan muy de cerca de los rostros adolescentes que piden "libertad" movidos por impulsos primarios. Impulsos primarios que han sido desencadenados por intelectuales divagantes , por políticos interesados y por profesores de instituto agradecidos."

    (G. Bueno: España no es un mito)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!