Des de la Plana

Josep Usó

4 de gener de 2021
0 comentaris

Vacunació.

Després de mesos d’angoixa, de ingressos als hospitals i de morts, ja disposem de vaccí contra la COVID19.

També és cert que els vaccins no es poden administrar a aquelles persones que ja estan infectades. Com a mínim, els vaccins clàssics. Perquè els vaccins proporcionen a l’organisme la oportunitat de desenvolupar anticossos contra la malaltia; per contra, quan ja s’està infectat, el que correspon és administrar el sèrum. Els anticossos directament. Probablement, aquests vaccins tindran característiques especials que potser modifiquen d’alguna manera aquest criteri. Però clàssicament, el criteri per l’administració de vaccins era aquest.

I el cas és que ja s’estan administrant els vaccins. Ja fa una setmana. En una setmana, al Principat han arribat 60000 dosis; però només se n’han administrat unes 7000. Al País Valencià en van arribar 31000 dosis, però només se n’han administrat unes 5000.

Més enllà de tota la resta de consideracions, tenint en compte la població dels dos territoris, 7,5 milions i 4,975 milions d’habitants respectivament, a aquesta velocitat es trigaria, si s’administraren totes les dosis que arriben, 125 setmanes en el cas del Principat i 160 setmanes en el cas del País Valencià. Però a la velocitat que s’administren, es trigaran 1071  i 995 setmanes respectivament.

Com això fa de mal entendre, vol dir que a aquesta marxa, els Principatins estaran vacunats (primera dosi) d’ací a una mica més de vint anys. Cap a l’estiu del 2040. I els valencians ho estarem d’ací a uns 19 anys. aproximadament, a primers del 2039.

Com que hi ha sectors de població que estan inquiets per saber quan es podrà tornar a la normalitat, només pretenia donar una informació, molt incompleta, però que de moment és desgraciadament certa.

Això sí. A tot arreu, els primers vacunats han segut acompanyats per tota una estol de polítics que necessiten eixir en alguna fotografia publicada per tal que els ciutadans sapiguem que existeixen. A alguns d’ells no se’ls coneix cap altra utilitat. Si la tenen, són asimptomàtics.

En altres països la velocitat de vacunació és molt diferent. Per exemple, a Israel, en deu dies han vacunat el onze per cent de la seua població. A la mateixa velocitat, en tres mesos tindran a tothom vacunat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!