Us fem arribar l’article de Carme Pérez Aparicio en què valora la publicació de l’obra Breu història de Vila-real, de Jacinto Heredia Robres, publicada, en el marc de la celebració dels 750 anys de la fundació de la ciutat de Vila-real, per la Fundació de la Caixa Rural de Vila-real, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vila-real i de la Generalitat Valenciana.
Carmen Pérez Aparicio és professora titular d’Història Moderna de la Universitat de València. Fou deixebla de Joan Reglà i la seua activitat investigadora ha girat en gran mesura al voltant d’un tema cabdal per a la història dels valencians i de la Monarquia Hispànica en particular, com és la Guerra de Successió. És considerada la millor especialista en el tema, al qual ha dedicat gran part de les seues investigacions, dutes a terme en arxius valencians, catalans, espanyols en general i estrangers.
El seu primer treball d’investigació el dedicà a analitzar l’impacte de la guerra a la ciutat de València i es va publicar en forma de llibre amb el títol De l’alçament maulet al triomf botifler (Editorial 3 i 4, 1981). És autora de nombrosos treballs sobre aquesta problemàtica, que han estat publicats en revistes especialitzades, actes, congressos o capítols de llibres, entre els quals destaca una molt extensa col·laboració en el volum XXVIII de la Història d’Espanya de Ramón Menéndez Pidal.
Aquesta perspectiva es completa amb altres aportacions historiogràfiques sobre temes diversos, però sempre relacionats amb l’estudi de l’època foral moderna al País Valencià, com ara la història de la població, l’estructura i la transmissió de la propietat, el sistema fiscal, la noblesa o les institucions representatives del Regne de València. Ha participat també en obres col·lectives dedicades a la història dels Països Catalans, com ara Història. Política, societat i cultura als Països Catalans, i de la Corona d’Aragó, com La Corona d’Aragó. Segles XII-XVIII.
A continuació, vos deixe amb l’article de Carme Pérez Aparicio.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!