Des de la Plana

Josep Usó

6 de març de 2021
0 comentaris

La pròrroga de Cofrents. I

Si no passa res, el proper dia 20 de març, el Govern de l’Estat aprovarà una pròrroga per al funcionament de la central nuclear de Cofrents. D’aquesta manera, la central, que va entrar en funcionament el 1984, i que ja té 37 anys, podrà continuar funcionant fins el 2030.

La central està a la vora del Xúquer i molt propera al poble de Cofrents. Directament proporciona més de 1000 llocs de treball i uns altres tants d’indirectes. Aquestes magnituds a una comarca molt afectada per la despoblació fan que tant Cofrents com els pobles del voltant vulguen mantindre la central en funcionament. Tant com siga possible i més enllà i tot.

D’altra banda, el Parlament Valencià ja ha rebutjat que la central continue en funcionament i, si no s’aprovara aquesta pròrroga, es tancaria aquest mateix mes de març.

Com tot, cal veure quins són els avantatges i els inconvenients de mantindre la central en funcionament.

D’entrada, cal advertir que una central nuclear és una instal·lació molt complexa i també molt perillosa. Qualsevol accident greu, d’aquells que impliquen eixida de radiació a l’exterior, tenen conseqüències gravíssimes. Només hem de recordar els accidents de Txernòbil, a Bielorússia, o Fukushima, a la costa est de la illa de Honsu, al Japó. En tots dos casos, hi ha una part de territori que ha quedat inhabitable per a molts anys.

Això passa perquè un dels principals residus nuclears de alta activitat que es generen a les centrals nuclears de fissió, el urani 239, és molt radioactiu, però té una vida mitjana de 24100 anys, aproximadament. Això vol dir que si s’escapa una quantitat d’aquest element fora de la central, la seua activitat no baixarà a la meitat fins al cap de 24100 anys. I fins a la quarta part (la meitat de la meitat) després de 24100 anys més.

Malauradament, no hi ha res que es puga fer per accelerar o endarrerir aquest procés. Per això els accidents nuclears són tan perillosos. Per aquesta mateixa raó, mai ha hagut una guerra nuclear entre potències nuclears. Perquè uns i altres saben que s’acabaria la vida (com a mínim la dels humans) damunt del planeta.

La central de Cofrents és del tipus BWR (reactor d’aigua en ebullició) de sisena generació. Produeix una mica més d’un Gw de potència. Això suposa, aproximadament, el consum del País Valencià.

Un altre tema interessant d’aquesta central és la seua ubicació. A la vora del Xúquer, aprofita l’aigua del riu per a refrigerar-se. Cal esmentar que una central nuclear produeix una enorme quantitat de calor. Una part, és la que s’aprofita per a escalfar aigua fins a vapor d’aigua. Aquest vapor és el que produeix l’electricitat a unes turbines que ja estan fora del recinte nuclear. Però la resta del calor cal dissipar-lo. En el cas de Cofrents, això es fa en unes torres enormes de refrigeració. En aquest procés, s’aprofita la gran superfície de les torres per a intercanviar calor amb l’aire que circula pel seu interior i es pot veure a les imatges que s’evapora una part de l’aigua de refrigeració. Aquesta aigua prové del riu i s’hi acaba retornant, una vegada la seua temperatura torna a ser la original. La que s’evapora, es perd, això sí.

A Cofrents, el riu passa per l’anomenada falla de Cofrents. Que vol dir que és una zona que ha tingut important activitat sísmica. De fet, a tres quilòmetres de la central està el volcà de Cofrents, que es considera apagat. No obstant, al poble hi ha un balneari d’aigua termal que s’alimenta de l’aigua que escalfa la cambra magmàtica d’aquest volcà.

En qualsevol cas, caldria veure quins són els principals inconvenients de mantindre una instal·lació com aquesta en funcionament. Però això ho deixarem per a la segona part.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!