Des de la Plana

Josep Usó

9 de gener de 2021
0 comentaris

La marxa cívica.

Aquest dissabte, dia nou de gener, tres dies abans de l’aniversari de la crema del poble per les forces borbòniques del Conde de las Torres, no ha hagut Marxa Cívica. A les dades alarmants de la pandèmia, s’han afegit les dures condicions climatològiques.

Però el que sí que s’ha fet és un homenatge a tots els vila-realencs que van morir en aquell dia o que van patir exili a partir d’aquell dia. En conjunt, més d’un deu per cent de la població de la vila en aquell any del 1706.

Donades les circumstàncies, L’associació Cultural Socarrats i Acció Cultural del País Valencià han fet la tradicional ofrena d’una corona de llorer als peus de la torre Motxa, la única que queda en peu de les murades de Vila-real.

L’acte ha comptat amb el recolzament i la participació de la regidora de Normalització lingüística i tradicions de l’Ajuntament de Vila-real i també amb la de Compromís.

No hi ha hagut ni parlaments, ni públic, ni Miquelets, ni discursos. Ni oblit; perquè possiblement, s’ha recordat un dels fets més importants de la història de Vila-real. Al capdavall, la crema de pobles i ciutats va ser una pràctica massa freqüent, en aquella guerra que els valencians varem perdre fa més de tres-cents anys. No de bades, els guanyadors, a la Illa de Xàtiva, situada al sud d’Amèrica del Sud, li van canviar el nom pel què encara té: “Tierra de fuego”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!