Des de la Plana

Josep Usó

29 de desembre de 2020
0 comentaris

La faula.

Una faula és una història molt curta amb un missatge educatiu. Les més antigues que jo conec són les de Esopo. I n’hi ha una que se’ns pot aplicar. És la del pastor i el llop. Per als qui no la recorden, és un pastor que demana auxili perquè un llop ataca el seu ramat. Els pastors del voltant acudeixen a ajudar-lo. Però ell els ha enganyat. No hi havia llop. I repeteix la broma unes quantes vegades fins aconseguir que els altres pastors el prenguen per mentider consumat. Llavors, arriba el llop i ataca el seu ramat. Ell demana auxili; però com ha fet el mateix sense fonament tantes vegades, ningú va a ajudar-lo. Segons les versions, fins i tot el mateix pastor mor, de resultes de l’atac.

A nosaltres ens ha passat el mateix. Segur que serem capaços de recordar els advertiments dels científics al voltant d’altres amenaces. La grip aviar, per exemple. O la grip A. I cada vegada, semblava que era tot una enganyifa. Però en realitat, era una barreja de sort i de reaccionar a temps.

En el cas de la COVID19, no han anat igual, les coses. S’ha escampat abans no la poguerem contindre. I en un primer moment no es va contindre perquè el nostre model de vida, la nostra societat, requereix uns moviments de persones continus i ràpids allà on cadascú vulga anar. Tant és a l’altra banda del món perquè hi ha un congrés, de vacances o per qualsevol altre motiu. I quan es va veure que la malaltia s’escampava, els interessos econòmics d’alguns es van posar davant de les mesures sanitàries. I es va començar negant la evidència. Recordareu que al gener o al febrer d’enguany el discurs oficial era “que no passava res”; que era com una grip sense massa importància. I tot es va continuar fent com si res no passara.

De sobte, en el mes de març, en menys d’una setmana, es va passar d’aquest discurs al confinament total. Amb exèrcit desplegat i generals donant rodes de premsa surrealistes.

Des de llavors, les pressions dels sectors econòmics més afectats per la malaltia han influït en les decisions polítiques. Per això varem eixir del confinament massa de pressa i es va voler tornar al discurs del “no passa res”. En aquest cas, amb la variant “ja ha passat tot”. I per evitar que algun sector patís més del compte, es va permetre la reobertura de determinats establiments. I varem tindre corregudes de bous. I els bars i els hotels oberts a l’estiu. I els pocs turistes que venien eren atesos per cambrers amb guants i caretes; però ells se’ls podien treure mentre menjaven, perquè el turisme era molt important. la cultura no. Per això està com està el teatre, per exemple.

I en això estem, encara. Com ara ja hi ha vaccins, ja hi ha qui es pensa que una vegada vacunats, podrem tornar a viure com abans. I no; de moment, no. Perquè els contagis no deixen de créixer perquè el comportament de les persones no és racional. I ens amunteguem sempre que tenim ocasió. Tant és a un centre comercial com a les atraccions de qualsevol mena. I hem de recordar que, per a poder administrar un vaccí, cal estar segur que la persona no pateix la infecció. Fa anys, això ho sabien tots els xiquets de dotze anys en avant. Ara, ja no. I molta gent no creu en els vaccins. I creu que tot és una conspiració. Només cal que recordeu aquell que és líder de no sé quin partit polític que parlava del vaccí espanyol que derrotarà el virus xinés.

En realitat, tot és més senzill del què sembla. El nostre model de societat és insostenible. I quan entropessa amb el seu voltant, les espècies que allà viuen, entren en contacte amb nosaltres. Moltes vegades no passa res. No ve el llop. Però de tant en tant, sí que ens ataca. I ens fa mal. Però com ens han fet creure que no passava res, ara no sabem què fer. I els pastors, els qui manen, després del desastre que ens aclapara, encara volen que ens els creguem. Ja ho deia al principi. En algunes versions, es pastor de la faula també mor; però en totes perd el ramat. I això es veu que encara no ho volen veure, ells.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!