Des de la Plana

Josep Usó

6 de gener de 2021
0 comentaris

Han passat els Reixos.

Com cada any, amb puntualitat, han passat els Reixos. I ens han deixat moltes coses. La primera, una sensació estranya, perquè els xiquets no els esperaven al carrer, com és tradició. Només a València, que jo sàpiga, i allà hi havia més majors que xiquets. A Vila-real, els miraven passar des del balcó.

Després, una vegada ja està clar que han arribat, els xiquets han d’anar a dormir “de recel”. Perquè l’endemà, (avui) cal matinar per a veure què els han deixat. Enguany, amb això de la pandèmia els joguets nous hauran de quedar-se a casa. Que m’imagine jo algú que haja demanat una bicicleta i li hagen fet cas, com deu estar el xiquet.

Un altre cantar és el que ens han deixat als majors. Una ampliació de les restriccions de mobilitat (per anar a treballar no) que si vius a pobles com Alcoi, Borriol, Adzaneta o vint-i-tants pobles més del país, vol dir un tancament total.

Però és que ja se sabia que els Reixos ens deixarien una pujada espectacular dels casos de COVID. Perquè abans de començar les festes de Nadal es va decidir que calia “salvar el Nadal” i es va repetir el model de “salvar l’estiu” de l’estiu passat. I clar; els casos augmenten que faria goig si no estiguérem parlant de centenars de morts i milers d’empestats nous.

També ens han deixat picabaralles entre polítics, que ara s’esbatussen per si l’arribada dels Reixos a la plaça de l’Ajuntament de València s’havia d’haver permés o no. I a Assange que continuarà tancat a la presó. Tot, per revelar-nos la veritat d’allò que ens explicaven els Déus. Sembla que a l’home li faran el mateix que ja li van fer els Déus grecs a Sísif, pujant i baixant la pedra mentre els corbs li picotaven el fetge.

Del que no ens han dit res és del Rei que no està. El que ara està allà al Sud, a un hotel caríssim. D’aquell, ara no se’n diu res. Ni del fill, tampoc. No fora cosa que s’esvalotara el galliner. I el que es veu que també ens han deixat als grans és el desbloqueig de molts milions d’euros que han d’arribar d’Europa per a salvar l’economia. Perquè a tot açò, l’economia està fatal, després de tants tancaments, acomiadaments, ERTO, i veient que allò del turisme de masses i del sol i platja sembla que s’ha acabat per a una bona temporada. De primeres, les empreses de sempre ja tenen enllestits projectes per a fer vinga infraestructures, per aquests milions i més i tot, si en vingueren.

El problema és que aquests milions venen amb lletra menuda. D’una banda, la meitat són préstecs que s’han de tornar. I a banda, els prestataris volen cobrar el principal i els interessos. De manera que abans d’amollar una perra, es veu que s’ha de justificar la rendibilitat d’allò que es vol fer. I clar; en aquestes condicions, no es pot fer ni un pam de AVE. Ni més autopistes per a després rescatar-les. Ni tan sols embassaments, que l’agricultura ja l’hem enviada a pastar fang. Mal siga després de l’alegria del m’han donat el projecte no vinguen els plors de l’he de fer pels diners que em van donar i ara tinc pèrdues.

Però el millor que ens han deixat els Reixos són els vaccins. Avui mateix Europa ha aprovat l’us de la segona, la de l’empresa “Moderna”. Llàstima que per “problemes logístics”, perquè els diumenges són festes de guardar o perquè molts sanitaris d’aquest país se’n van a treballar a d’altres on cobren més i estan millor considerats, el ritme d’administració siga molt inferior al d’arribada de les dosis. Que ja és insuficient.

Finalment, ens han deixat una píndola. Es veu que a Madrid, algunes residències d’ancians han derivat dosis per a familiars de personal, capellans (capellans, ells que n’haurien de tindre prou amb la seua fe per a no emmalaltir. Si no s’ho creuen, que li ho pregunten al cardenal Cañizares) i segurament algú més. Però diu que és per aprofitar totes les dosis que els han donat. Ni per un moment val a malpensar, que a Madrid està el millor de tot. Com a mínim, és el que més car ens costa, a la resta.

A última hora (d’ací) hem vist que els Reixos encara han fet una altra visita. En aquest cas, a Washington. Allà, l’extrema dreta ha assaltat el Capitoli per intentar aturar la proclamació de Joe Biden com a nou president dels EUA. Sembla que, al final, seran ells els qui tindran el regal més gros. Marededéu, quin desastre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!