ARCHILETTERS

NOT TO BE A NUISANCE, BUT NOT TO GIVE FREE SERVICE

CONCURS VIVENDES IVVSA: vivendes de protecció destinades a lloguer per a majors i jóvens

Deixa un comentari
Concurs de vivendes del IVVSA de l’any 2009, basat en l’ordenació d’una parcel·la per a desenvolupar en ella aproximadament un màxim de 50 vivendes protegides amb destí lloguer per a jóvens i majors. La importància social estribava en el fet de re-crear un lloc comú i perifèric d’una població dormitori com ha esdevingut La Pobla de Vallbona. Vam proposar que la part central de la parcel·la fóra el lloc d’encontre intergeneracional, tot i enviant els blocs a les bandes del triangle que conformava el solar.

Un dels objectius d’aquest concurs era reflexionar sobre la vivenda protegida, buscant la millora de la qualitat funcional i arquitectònica de les vivendes, d’una banda, i incorporar criteris d’eficiència energètica i noves tecnologies, per un altre costat. Tot el que fem avui en dia, i en el futur haurà de ser autosostenible. En aquest cas, sabíem que hi hauria un parell de transformadors de corrent elèctrica de mitja tensió a baixa dins del solar. Eixe fou un altre dels punts del disseny: que fóra possible construir-lo en dues fases. Una construcció de tipus de junta seca. És a dir, prefabricada. On ací tan sols es procedira al muntatge.


Per a la distribució de la parcel·la ens hem basat en un triangle, lema de la nostra proposta, i hem distribuït els blocs de vivendes entorn d’ell, generant un espai central d’ús comú que actua com a zona d’interacció pública entre els veïns: passejos, parcs de jocs, places, piscines, etc. En la nostra busca de l’estalvi energètic, es creguen elements de distribució amb arbres-fotovoltàics per a autosuficiència del conjunt, interrelacionats amb arbres vegetals.

Quant a la distribució de vivendes, destinem la planta d’accés per a la ubicació de les vivendes destinades a persones majors, per a facilitar-los l’accessibilitat sense dependre de cap tipus d’element (ascensors) que poden fallar. Les plantes superiors es destinen a les vivendes destinades a lloguer de jóvens, oferint diverses tipologies per a adaptar-nos a les diferents necessitats que cada un puga necessitar. Totes les tipologies, no obstant això, mantenen un mateix llenguatge que crega un conjunt unitari de vivendes.

Un altre dels ítems fou la fluencia de l’espai, ddeefugint d’espais tancat, per això crearem recirculacions i mobilitat mitjançant els panells mòbils dels envans. Hem volgut conjuminar diversos tipologies i llurs variants. Tot sobremuntat sobre un basament seccionat que absorbeix el pendent de la parcel·la propiciada sobre el turonet sobre el que s’assenta la parcel·la, bàsicament des del carrer vicari Camarasa.

Ací vos deixem el “Slideshow

Us mostrem una nova imatge de la nostra proposta i algunes de l’original.

Aquesta entrada s'ha publicat en ARCHITECTURES el 25 d'octubre de 2012 per josep_blesa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.