Una bona reflexió d’intervenció sobre la rehabilitació. PFC d’Adrià Arce i Roca.

URBAN ACTIVITY

El projecte es proposa com una intervenció urbana en el barri de Parc Alcosa situat a la localitat d’Alfafar. Aquest barri, creat en la dècada dels seixanta, necessita d’una actualització i reactivació per a potenciar-lo i aconseguir que torne a habitar-se.

La intervenció es procedeix del general, gran escala, fins al particular, l’habitatge, passant pels elements urbans i quotidians del barri.

Per a açò es planteja el projecte des d’una gran escala fins la petita. En primer lloc es connecta amb València per l’antiga carretera de Madrid mitjançant una via verda, per als vianants i ciclistes, acompanyada pel transport públic, d’aquesta manera es reduirà la utilització del transport privat.

A açò es disposen una sèrie d’aparcaments periurbans que permeten tindre el transport en un lloc fix i així poder eliminar la circulació en el barri. Amb açò es realitza una peatonalització i apropiació del viari per als usuaris.

Com a tercera fase a nivell de la gran escala es proposa distingir tres activitats potents: educació, esport i associació. Les tres activitats es veuran representades mitjançant tres colors característics; roig – educació, blau – esport, groc – associació. Es detecten tots aquests elements a nivell de barri, de poble i de ciutat. Aquestes activitats es connectaran formant una xarxa d’activació urbana, “URBAN ACTIVITY”. Les pròpies xarxes seran les que generen activitat en el barri alhora que permeten una nova configuració de l’espai públic i dels edificis residencials. No es tracta del camí més curt, sinó del més atractiu.

ESPAI PÚBLIC + ACTIVITAT = LLOC = GENT

A nivell de barri, compta amb edificis longitudinals, amb pati central d’ús privat, subdividits per portals individuals. Aquestes xarxes van a travessar la planta baixa dels edificis del barri de tal manera que es crea un buit actiu, nou generador de l’espai comú. Amb el buit s’aconsegueix agrupar en un únic accés per l’edifici i distribuir en el pati la nova circulació vertical i els ascensors. Aquesta reactivació eliminarà els habitatges situats en planta baixa per a crear un nou disseny més contemporani, adaptat a les necessitats actuals.

En l’actualitat una sola tipologia domina el barri, amb quatre habitacions. Es proposa poder triar la dimensió de l’habitatge i configurar sobre la base d’una sèrie de mòduls la grandària i les característiques. Per a açò es procedeix al disseny d’elements de mobiliari mitjançant fusta, que s’adossaran al mur de càrrega central tals com: bany, dutxa, mòdul de cuina xicotet, mòduls base de cuina… tots ells acompanyats d’una banda d’emmagatzematge.

La configuració del sumatori de mòduls moble de l’habitatge permetrà tindre espais lliures que en funció a l’època de l’any es puguen permutar.

Adrià Arce i Roca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*