8 de novembre de 2005
0 comentaris

Aldarulls a França

M’ha agradat molt l’article de Sokari Ekine traduït per Vilaweb, sobre els aldarulls que hi ha aquests dies a França.

Una de les coses que més em molesta del tractament que es fa a casa nostra del fenòmen, és justament el fet de veure’l tan llunyà, només perquè el protagonitzen (almenys en un principi) gent d’origen immigrant.

Quan en algun moment s’ha preguntat si té alguna semblança el que passa ara amb el maig francès he sentit respostes com ara que això no té res a veure, el maig francès era per aconseguir més llibertat i democràcia, o coses per l’estil.

Observo doncs, dos fets: l’un és que hi ha certa gent que era jove quan va passar el maig francès o fets similars i creu que era totalment justificat, però troba inadmisible que qualsevol fet similar succeeixi ara, com si el món s’hagués d’adaptar al seu canvi ideològic. A més sobint tenen un despreci important cap a la gent que creu que encara hi ha moltes coses per les que lluitar.

L’altre fet és que mirem molt de lluny la gent d’origen immigrant, més del que podriem creure a priori. Fins al punt que estem parlant de coses que passen a Perpinyà, a casa nostra, i ens les mirem com si passéssin a l’Àfrica. La gent d’origen immigrant té tan dret com qualsevol altra a fer el seu "maig francès" particular, i tan malament estava destrossar cotxes aleshores com ara. I si són els més maltractats a l’Estat Francès, trobo que encara han trigat a reaccionar.

Esperem que tot plegat serveixi per millorar la seva situació, enlloc que l’estat es dediqui simplement a imposar més mà dura, que és el que fa de moment…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!