BUGARRA o l’architettura povera. 1996.

Aquest projecte significà la materialització d’una tipologia que venia treballant des de l’època d’estudiant. Coneixia un projecte fet per l’arquitecte madrileny López Cotelo, a Cadis. Qui hi havia aconseguit fer un bloc d’HPO de quatre dormitoris. El quart li quedava súper menut i jo m’hi vaig imposar aconseguir-ne quatre dobles rendibilitzant al màxim els 90 metres quadrats de superfície útil a base de que els espais servidors foren mínims. El preu de cost fou de 7.000.000 pessetes (uns 41.571,15 €) de cost, iva inclòs, amb garatge d’un vehicle i un gran traster i dues terrasses importants davant i darrere de les unifamiliars. El preu de venda final fou d’11. 500.00 ptes, açò és 69.116,40 €. Estèticament poden semblar unes casernes militars, però l’objectiu fou buscar el menor intereix entre els murs que separaven dues vivendes, que fou 5’80 metres. L’estructura fou feta amb bloc de Termoarcilla de 190 m/m i blocs de morter de formigó massissats en els garatges. Un dels problemes amb que ens enfrontaríem era que el terreny tenia un pendent fortíssim del 100 % (45 º) i a més ens trobàrem que els terrenys eren selenítics amb grans clapes de guix que ataca el formigó dels fonaments.  Podríem denotar un resultat correcte que amaga obsessions des de l’època d’estudiant, que un dia o un altre es materialitzen.
TOPOGRAFIA, EMPLAÇAMENT I PREEXISTÈNCIES.
La parcel•la es troba enclavada en una zona perifèrica del municipi de Bugarra (Els Serrans). Entre l’avinguda de la Diputació i la carretera entre Pedralba i Xestalgar. Un tossal que es retallat per les infraestructures adés esmentades. Quasi exteriors al casc de la població. Un pendent molt pronunciat del 100 %. Amb terrenys amb matèria orgànica, copiosa d’algeps, etc. Bàsicament terrenys d’antics garroferars. Vistes importants al barranc que cau fins el riu Túria al seu pas per la població. Un microclima envejable. Més suau que els municipis propers. Una població menuda, amb població inferior als 850 habitants.
HPIM7889
PROGRAMA
Donada la silueta del solar de forma triangular i esquerpa, en principi es pensà en ubicar 16 habitatges de VPO, amb l’esbrossat posterior es veié que molt del sòl ferm quedava amagat per caure al barranc adjunt. Amb la qual circumstància ens veiérem forçats a reduir-hi els blocs. Fent-hi al remat dos blocs de set (7) peces unifamiliars cadascú. Donada la ubicació, als Serrans els mòduls de protecció són baixíssims. Calia implementar un sistema constructiu molt efectiu i operatiu per a traure un producte digne. Fer-hi habitatges de protecció oficial amb zona d’esbarjo comunitària. Habitatges amb quatre dormitoris. Cuina gran a l’estil del poble. Terrasses adjuntes a Estar-menjador. Banys complerts als dos nivells. Garatge i traster. Talment com si d’un xalet es tractés. Però per a gent del poble que tenia una concepció molt rural de l’habitatge. De fet era per a gent jove de la població.
El preu de cost de venda 10 milions de pessetes. Cost total per unitat 7 milions. Nivells de qualitat estàndard. Accessibilitat a gent normal del poble, nivell econòmic baix.
SITUACIÓ. BONA.
CONCEPTUALITZACIÓ FORMAL I TEÒRICA.
hiverns gèlids de la zona d’interior. Cap detall a ressaltar fora de l’ajustament i acoblament de la coberta a dues aigües, pròpia de l’entorn. Trencament de la cadència mitjançant la junta de dilatació, que ajudarà a acoblar-s’hi a les corbes de nivell.

Minimal. Lever 1966. Carl Andre.+ John Pawson

Un successió de maons col•locats verticalment seria la idea matriu. Seriació.

indus1-1maxi
COMPOSICIÓ.
Aquesta intervenció és la addicció d’habitatges amb un intereix de 5’80 m. Sense elements interiors de caràcter estructural. Zona inferior, garatges amb trasters. Planta primera, la baixa, zona de dia. Planta segona zona de nit. 4 Dormitoris dobles i un bany complet. Se treballava des de la secció bàsicament.
pluri4-13maxi
Aquesta intervenció constitueix una crítica avant la léttre del que podria esdevenir-se uns anys després. Contra la dita “amb diners, torrons”. Pot negar-se-li la modernitat i l’economia sintètica.
¿I la seua composició formal fora d’excessos “efectistes”?
pluri4-5maxi
Evidentment no és una intervenció bella, sinó nua. D’ofici. Realista. Satisfacció d’una intervenció eixuta i producte d’una exigència racionalista. No pertany a l’esfera de les sensacions. No pertany a l’esfera de la coentor. O el Kitsch. És vulgar, però èpica alhora. D’una èpica i ètica que ja no s’estilen. Mals temps per a la lírica.
pluri4-8maxi
pluri4-7maxi
MATERIALITZACIÓ.

Materials normals:

  • Estructura portant i murs de soterrani: murs de bloc de morter de ciment, amb forjats de F.A. unidireccionals.
  • Façanes: Revoc de morter de ciment i calç, amb pintura pètria.
  • Portam exterior: alumini lacat blanc al forn.
  • Distribucions interiors: envans de 10 cm.
  • Revestiment interior: enlluïts pintats amb p. Plàstica.
  • Paviments: gres.
  • Portam interior: tauló DM contraxapat de roure.
  • Instal•lacions de gas.
  • Coberta amb teules comunes àrabs i ràfecs amb bocateula.
  • Ram de manyà: acer galvanitzat pintat amb esmalt.
  • Trencaaigües i paviments d’elements comuns amb pedra natural.

HPIM7967

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Us dese un vídeo d’una conferència de Víctor López Cotelo amb qui em sent identificat.

Un pensament a “BUGARRA o l’architettura povera. 1996.

  1. Guillem

    Gràcies per la publicació, pel que fa a la referència del projecte d’habitatges del López Cotelo a Cadis, no he aconseguit trobar cap referència o publicació, a mi també m’interessa molt, si pots facilitar ne més informació d’aquest projecte…Per cert hi ha una conferència seva de la rehabilitació de l’escola de granada molt maca en deixo el link:

    Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*