ARCHILETTERS

NOT TO BE A NUISANCE, BUT NOT TO GIVE FREE SERVICE

DECATHLON SOLAR 2009

Deixa un comentari

Una  prèvia holística:
El programa de Desenvolupament de l’ONU promou un canvi envers un sistema energètic que no produïsca CO2 en base a l’estructura socioeconòmica preexistent:

A. energia solar als països en vies de desenvolupament.

B. hidrogen als ja industrialitzats, i

C. un major ús de biocombustibles en el transport mundial.

Com a societat humana emergent (i política properament) on volen i podem enquadrar-nos?
 
*********************************************

A nivell social i professional:

Els arquitectes cal que s’impliquem en aquests canvis, no a través de processos de desenvolupament de les tecnologies més avançades, sinó mitjançant els nostres edificis per a que puguen adaptar-se a les canviants prioritats energètiques. Els nostres projectes serviran per a facilitar i posar a prova la transferència de coneixements des del laboratori científic en aquest camp pràctic. En aquest sentit, els edificis es convertiran en els bancs de proves de la investigació aplicada amb tot el seguiment posterior que açò comporta.

La sistemàtica vndria a ésser la següent:

1. Creació de coneixement………………………Teoria
2. Comprovació dels coneixements…………….Laboratori
3.  Transferències de coneixements…………….Projectes
4.  Aplicac.+seguiments dels coneixements…..Edificis
5.  Difusió dels coneixements……………………Docència

Un bon exemple d’aplicació:

Fa un parell de setmanes va eixir el resultat del concurs que promou el Departament d’Energia Nordamericà mitjançant la competició DECATHLON 2009. L’equip vencedor d’enguany és reincident, doncs ja va guanyar-ne el de 2007. La finalitat és cercar el disseny més atractiu, eficaç i eficient d’un habitatge individual.

En aquesta trobada s’hi conjuminen equips interdisciplinars d’estudiants i professors, d’arquitectura i enginyeria així com també d’empreses que hi donen suport als prototips que s’hi presenten. D’aplicació a la parcel·la dels arquitectes, des d’una visió global, cal destacar-hi que
l’actual debat internacional arquitectònic pivota sobre com inserir els nous avanços tecnològics dins del disseny que hom anomena ‘Green Architecture’. A tomb d’açò, els constructors (enginyers, arquitectes, investigadors i industria) tenim molta faena a fer. L’explicació extensa està a l’arxiu que vos he traduït, i aquí, després les pinzellades més reeixides del treball que us presente. Ajuda -també- el vídeo desat d’explicació sintètica del que han elaborat.
Aconseguir, com han fet, que la producció d’energia diària siga de 19 Kw/dia és atansar-hi certa autosuficiència. Recordem que és prototípic, però paradigmàtic, el model presentat.
El disseny interior és integral i integrat dins del concepte que persegueixen els membre de l’equip alemany capitanejat pel professor Manfred. Veieu el vídeo i n’observeu el mobiliari, els envans, els caus, desnivells i electrodomèstics…….. 

L’estructura suportant és senzilla, la típica autoportant de peus drets, muntants i bigues transversals de fusta similar al sistema ‘balloon framing‘ que veiem en les  pel·lícules de vaquers, però, és en la pell exterior, on es troba el quid pro quo de la QÜESTIÓ. Un mur cortina, d’alumini, normal al què se li ha afegit una superfície de panells, a mode d’escates, talment com les cases de fusta centreuropees i escandinaves, tot industrialitzant i actualitzant l’antic sistema.

PS: Vos emplace a llegir la traducció adjunta en l’arxiu de dessota que he fet del textos d’exposició de l’equip de la universitat de Darmstadt.

Transcric el text final original de la foto:

This application of high-tech elements like PV-modules in the façade has some special technical terms, we have to solve. In order to generate a façade, which functions working in all orientations we are forced to use amorph cells with good responding behavior to indirect radiation.

The angle of the cells towards the sun is optimized by the construction. For the single cell inside of the photovoltaic modules the best direction is vertical, due to reason of self-shading of the modules. The company Würth Solar supports us in the techical deevelopment and production and offers in innovative thin-film photovoltaic modules optimized for his façade-system.

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.