Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

24 de juny de 2010
0 comentaris

Noves perspectives per la diabetis: Teràpia gènica capgira el Tipus 1 Diabetis en Ratolins

Ja he parlat en aquest bloc de la teràpia gènica i que els avanços derivats del descobriment del genoma humà , com també de les altres espècies, revolucionarà el tractament de certes malalties que fins ara eren cròniques o sense cap possibilitat de curació.

M’acaba d’arribar un exemple que penso molt important. Segons publica el ScienceDaily (21 de juny, de 2010)
que uns investigadors han desenvolupat una cura experimental per Tipus 1 de diabetis en ratolins, una malaltia que afecta a un de cada 400 a 600 nens i adolescents.

A continuació la traducció al català de l’article original

.


Al 92è Anuari de
The Endocrine Society’s 92nd Annual Meeting in San Diego s’ha presentat uns resultats de la investigació sobre uns ratolins que tenen la diabetis Tipus 1.

Utilitzant la teràpia gènica
l’equip de l’Escola Baylor de Medicina a Houston intentava contrarestar els dos defectes que provoquen la diabetis Tipus 1:

a) Atac autoimmune

b) Destrucció de les cèl·lules de beta que produeixen insulina.

Utilitzaven ratolins diabètics no obesos, que espontàniament desenvolupen diabetis a causa d’autoimmunitat, igual que els humans fan amb la diabetis Tipus 1.

“Un tractament senzill curava aproximadament un 50 per cent dels ratolins diabètics, restaurant el seu sucre de sang a normal de manera que ja no necessitin injeccions d’insulina”, deien el coautor d’estudi Lawrence Chan, MD, DSc, el cap de la divisió de diabetis, endocrinologia i metabolisme de Baylor.

Tipus 1 de diabetis ocorre quan el sistema immunitari del cos ataca i destrueix les cèl·lules beta del pàncrees, la “factoria” d’insulina del cos. La carència completa o parcial d’insulina – l’hormona que controla sucre de sang – provoca l’increment de sucre a la sang i per tant la diabetis.

En estudis passats de la seva teràpia gènica, el grup de Chan era capaç d’estimular formació nova de cèl·lules beta al fetge i restaurar la producció d’insulina i com a conseqüència els nivells de sucre de sang tornaven a ser normals a més de 100 ratolins amb una diabetis químicament provocada. Tanmateix, en ratolins diabètics no obesos el tractament fracassava pel Tipus 1 de diabetis perquè el sistema immunitari del ratolí matava les cèl·lules beta novament formades, segons ho explica Chan.

En aquesta nova investigació, que fou finançada per l’Institut Nacional de Diabetis, Ronyó i Malalties Digestives, Chan diu que “s’afegit a la teràpia gènica original un gen protector que protegeix de l’atac autoimmune a les cèl·lules beta novament formades”. El gen afegit és per interleukin-10, un regulador important del sistema immunitari. Els estudis passats mostraven que interleukin-10 pot evitar desenvolupament de diabetis en ratolins però no pot invertir la malaltia una vegada que s’ha desenvolupat a causa de la manca de cèl·lules beta.

Tanmateix, quan han combinat els investigadors la teràpia gènica amb una injecció intravenosa senzilla de interleukin-10 , el tractament mostrava una inversió completa de diabetis a la meitat dels ratolins durant el seguiment de més de 20 mesos. Encara que la teràpia no invertia autoimmunitat per tot el cos, protegia les cèl·lules de beta noves de l’efecte destructiu local d’autoimmunitat, Chan ha explicat.

“Desenvolupàvem una ‘defensa’ protectora al voltant de les cèl·lules de beta noves”, diu Chan. “Estem desenvolupant ara unes altres estratègies per intentar enfortir les cèl·lules beta novament formades i els donem millors armes a més a més de la defensa, per augmentar la proporció de cura del tractament.”

Per què la teràpia gènica no funciona en tots els casos de diabtis dels ratolins és confús. Tanmateix, Chan ha dit que els ratolins tractats que no tenien millores en el seu sucre de sang guanyaven pes i han viscut una mica més temps que els ratolins no tractat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!