Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

14 de desembre de 2007
3 comentaris

Nova possible teràpia per a la malaltia de Parkinson


Dins de la sèrie d’articles que intento escriure sobre els avanços en la ciència i la medicina he remarcat sempre que la meva intenció és només divulgar informacions que considero interessants respecte a la ciència i la salut.

Com ja he dit en l’article L’excés d’informació mèdica a Internet o com creure’s ser el Dr. House, s’ha de ser molt curós amb aquesta informació sobretot pel que fa a la salut de les persones. Només els metges especialistes poden donar la informació adequada per a cada pacient.

Però també crec que pot ser interessant conèixer què s’està duent a terme per al tractament d’algunes malalties cada vegada més comunes, com la malaltia de Parkinson.
 
Aquesta és una malaltia neurodegenerativa d’origen desconegut que fou descrita pel metge anglès James Parkinson l’any 1817. Sol aparèixer en persones d’edat avançada. Produeix una alteració progressiva de l’àrea del cervell anomenada substància negra i provoca una disminució de la dopamina. Es caracteritza per una rigidesa muscular, pèrdua dels moviments automàtics primaris, bradicinèsia, inestabilitat, tremolors i altres símptomes. El seu curs és crònic i progressiu.
Malgrat que no hi ha un tractament que curi la malaltia, amb un tractament i les medicines adequades es pot controlar encara que sigui crònica. Per més informació podeu mirar la web Wiserwiki  en el capítol: Parkinson’s Disease

Aquest mes de novembre del 2007 ha aparegut un primer estudi clínic per al tractament del Parkinson que utilitza un mètode innovador com és la teràpia gènica juntament amb l’escaneig per PET del cervell…

(continua)


Aquesta teràpia gènica és un nou mètode experimental per tractar certes malalties, sobretot les hereditàries; té moltes particularitats, però per simplificar-ho: es tracta bàsicament d’introduir la porció del DNA que manca en les cèl·lules mitjançant un vector víric, normalment un adenovirus. Per a més informació sobre aquest mètode terapèutic, consulteu la Wikipedia en el capítol Teràpia gènica.
 

La teràpia gènica té molts problemes encara per resoldre, un és estar segur que el virus o vector viral introdueix correctament la porció genètica que cura la malaltia (i no la que, per exemple, causa la malaltia del virus) i a més a més només en les cèl·lules que es vol tractar.

Però darrerament han començat a sortir alguns estudis clínics que demostren l’immens potencial d’aquest tractament. L’últim fa referència al tractament de la malaltia de Parkinson junt amb la possibilitat de poder comprovar la seva eficàcia mitjan l’us de l’escaneig per la Tomografia d’Emissió de Positrons  o PET . Aquí en teniu la meva traducció de l’anglès.

L’escaneig per ?PET mostra que la teràpia gènica normalitza la funció de cervell en els pacients de Parkinson.

Un escaneig del cervell que ha estat utilitzat per seguir canvis en una dotzena de pacients que rebien una teràpia gènica experimental mostra que el tractament normalitza la funció de cervell -i els efectes són encara presents un any més tard.

Andrew Feigin, MD, i David Eidelberg, MD, de l’Institut The Feinstein per a la Recerca Mèdica, juntament amb la col·laboració de Michael Kaplitt, MD, de Weill Cornell Medical Center de Manhattan i altres, varen introduir gens per la descarboxilasa d’àcid glutàmic (o GAD) als nuclis subtalàmics del cervell en pacients de Parkinson. L’estudi estava dissenyat com a Fase I en estudi de seguretat i per això els gens s’introduïen a només un costat del cervell per reduir riscos i per avaluar millor el tractament.

Un estudi publicat al setembre incloïa els resultats clínics de l’assaig de la nova teràpia gènica, però aquest nou informe sobre els mateixos estudis està enfocat en el poder de l’escaneig modern sobre el cervell per poder mostrar que la teràpia gènica ha canviat l’activitat del cervell d’una manera favorable. Aquest últim estudi, amb el títol Modulation of metabolic brain networks after subthalamic gene therapy for Parkinson’s disease, ha estat publicat el mes de novembre del 2007 en els Proceedings of the National Academy of Sciences. Els pacients només rebien els gens que es transmeten per vectors virals al costat del cervell que controla el moviment en el costat del seu cos més afectat per la malaltia. Era un estudi d’etiqueta oberta; tothom rebia la teràpia de gens i per tant els científics sabien que hi podria haver un efecte placebo. Per aquesta raó l’escaneig del cervell era tan crític a l’experiment. El Dr. Eidelberg i els seus col·legues són pioners en aquesta tecnologia i el seu ús per identificar xarxes del cervell en la malaltia de Parkinson i altres trastorns neurològics.

Per Parkinson, identificaven dues xarxes de cervell discretes; una que regula el moviment i una altra que afecta la cognició. Els resultats del cervell escanejat sobre l’estudi de pacients tractats amb la teràpia gènica mostren que només les xarxes motores eren canviades per la teràpia. "Això són bones notícies", deia el Dr. Eidelberg, l’investigador superior de l’estudi. "Volem estar segurs que el tractament no faci coses pitjors." El gen introduït fa un producte químic inhibidior anomenat GABA que abaixa l’activitat en un nòdul clau de la xarxa motora del Parkinson. Els investigadors no estaven esperant veure canvis en la cognició, i l’escanejat confirma que això no ocorria.  

L’escaneig per PET o
Positron Emission Tomography fou realitzada als pacients abans de la cirurgia, fou repetida sis mesos més tard i també una altra vegada un any després de la cirurgia. La xarxa motora en el costat no tractat del cos empitjorava, i en canvi el costat tractat millorava. El nivell de millora en la xarxa motora estava relacionat amb l’índex clínic de discapacitat del pacient, ha afegit el Dr. Feigin.
"Extreure aquesta informació d’un escaneig per PET ens permet saber que el que estem veient sigui genuí", afegia el Dr. Eidelberg. L’escaneig també detecta diferències en respostes entre grups segons la dosi, amb la dosi de teràpia gènica més alta donava un efecte durador de més temps. "Aquest estudi demostra que l’escaneig per PET pot ser un marcador valuós per provar teràpies noves per a la malaltia de Parkinson", ha conclòs el Dr. Eidelberg.

La tècnica de teràpia gènica  és desenvolupada per Neurologix Inc., una companyia establerta a Nova Jersey. Els científics estan treballant ara en un disseny per a un estudi de fase II a cegues que inclouria un nombre més gran de pacients per provar l’efectivitat del tractament.  


Adjunt a aquest article teniu la versió anglesa del resum per a la premsa que he traduït; l’original heu de pagar-lo per poder-lo visualitzar en aquest enllaç de la web  Proceedings of the National Academy of Sciences.

També podeu llegir més informació en anglès en aquest enllaç:
http://news.bio-medicine.org/biology-news-3/Successful-one-year-gene-therapy-trial-for-Parkinsons-disease-announced-by-Neurologix-4606-1/ 

O podeu veure el primer estudi publicat al setembre en aquest enllaç: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2005-09/bm-nap092305.php

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!