Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

10 de desembre de 2007
2 comentaris

Fase d?adquisició: continguts per ERR: les principals claus per a convèncer els ciutadans per tal que els Països Catalans esdevinguin independents d?Espanya (2a part)


Aquesta és la segona part de l’article Fase d’adquisició: continguts per ERR: les principals claus per a convèncer els ciutadans per tal que els Països Catalans esdevinguin independents d’Espanya (1a part).

Breu resum del que s’ha explicat en la primera part.
Dins de la sèrie d’articles per al projecte del referèndum d’autodeterminació 2014, on he volgut explicar la metodologia per dur a terme un projecte d’aquesta envergadura, hi ha una fase que és la Fase d’adquisició.
En l’article d’introducció sobre la Fase d’adquisició s’explica què són les ERR, o Especificacions dels requeriments per al referèndum d’autodeterminació 2014, i quina és la seva principal funció. Un dels temes importants a especificar són els punts clau per convèncer la ciutadania que no està convençuda dels Països Catalans sobre la independència.
Per fer-ho calia definir grups de ciutadans segons uns paràmetres relatius al seu origen, llengua i cultura materna i estatus social. Cadascun d’aquests grups haurien de tenir una estratègia específica per ajudar a convèncer la resta de la ciutadania de Catalunya i per extensió de la resta dels Països Catalans perquè votin en un referèndum per la independència.

A continuació segueixo descrivint els grups que jo he cregut o he pogut diferenciar i en què cal una estratègia específica…

(continua)

En la primera part vaig definir els punts clau per als grups: 1) Catalans del Principat que han patit directament o indirectament les conseqüències de la guerra civil i la seva posterior repressió feixista; 2) Catalans del Principat que han patit directament o indirectament les conseqüències de la guerra civil però per la part anarquista comunista; i 3) Catalans del Principat que creuen en la fraternitat entre els pobles ibèrics.


Continuant amb la taula, segons el perfil dels ciutadans dels Països Catalans que encara no s’han decidit per la independència i que poden votar en el suposat referèndum per a l’autodeterminació, haurem de fer esment amb més força d’un punt clau o d’un altre.

Grup

Característiques

Punts clau a desenvolupar

4) Catalans del Principat catalanistes però que tenen por que una Catalunya independent no pugui ser de la Unió Europea

Són ciutadans que tenen negocis o la feina molt relacionats amb Europa i són fàcilment manipulables amb aquesta por, que segur que el nacionalisme espanyol farà servir amb totes les seves forces, respecte que tenen molt a perdre-hi quan Catalunya sigui independent perquè no podrà pertànyer a la Unió Europea.  Convèncer-los que malgrat el que es pugui dir des del govern central, Catalunya independent podrà fer servir d’entrada sense cap problema, segons les lleis existents, l’euro com a moneda pròpia, i sobretot que es farà tot el possible perquè continuï a dins de la Unió Europea. En aquest cas és molt important començar ara a treballar els països de la UE que tenen interessos econòmics a Catalunya per tal que siguin els principals avaladors perquè Catalunya continuï a la UE. 
.

5) Catalans del Principat d’origen català que treballen directament a l’Administració pública

Demanar la independència d’Espanya per part d’alguns funcionaris, sobretot els que estan molt relacionats amb les funcions de l’Estat espanyol, els pot semblar que la independència pot posar en perill el seu lloc de treball, que fins ara creien del tot intocable.  Convèncer-los que malgrat el que es pugui dir des del govern central, els funcionaris actuals a Catalunya mantindran el seu contracte amb les mateixes condicions que fins ara. A més, s’ha de convèncer que una Catalunya independent tindrà molts més recursos i per tant els funcionaris podran fer millor la seva feina. 
.
6) Catalans del Principat que independentment del seu origen tenen feines no de funcionaris però que depenen directament o indirectament de la perpetuació d’una Espanya tal com la coneixem ara Aquest grup no el volia explicar perquè creia que no calia pensar en ells perquè potser no hi ha res a pelar. Però arran dels comentaris rebuts en l’article de la primera part, he cregut oportú com a mínim definir-los.Els definiria com el grup de ciutadans amb càrrecs de confiança, càrrecs institucionals no funcionaris o càrrecs dins de partits i sindicats espanyolistes o en universitats privades o escoles de negocis, en multinacionals espanyoles i, per què no, també estrangeres, etc., fins i tot en algunes ONG i que tenen un estatus molt important que es posaria en perill o creuen que es posaria en perill en una Catalunya independent.
.
És un grup molt difícil, perquè és heterogeni, de diferents edats i sentiments.Potser en aquest cas, una de les poques coses que es pot demanar és apel·lar que siguin democràtics i acceptin el dret universal a la independència dels pobles.També, segons el cas, fer entendre que una Catalunya independent també necessitarà persones de la seva vàlua i experiència per realitzar treballs similars als que estan fent encara que potser enfocats des d’un altre punt de vista: el punt de vista català.  
7) Catalans del Principat d’origen castellà,  andalús i extremeny independentment de la seva classe social o estatus, però que mantenen un vincle encara molt estret amb la seva terra d’origen.  

Normalment acostumen a ser persones que varen venir de grans i que a causa de les circumstàncies del moment en què varen arribar, en plena dictadura, no varen tenir l’oportunitat d’integrar-se. Però també s’ha d’entendre que ningú no té per què renunciar als seus orígens. Aquest grup pot ser molt fàcilment manipulat pel nacionalisme espanyol.

Aquestes persones necessiten saber que amb una Catalunya independent no només seran respectades les seves tradicions i la seva llengua, sinó que fins i tot la llengua castellana serà considerada cooficial amb el català, malgrat que aquesta darrera serà la llengua vehicular per a tota l’Administració pública. De fet, tal com ja hauria de ser actualment.Però el més important seria convèncer-los que en una Catalunya independent ells tindrien l’oportunitat de sentir-se totalment catalans de ple dret i no com a vegades passa com a forasters, ja que ells també seran, en el moment que votin perquè  Catalunya esdevingui un Estat, els fundadors del nou Estat català.També s’ha de dir que dins d’una Europa unida, les fronteres no existiran per al lliure moviment de ciutadans, tal com és ara entre Espanya i França, per exemple.Per acabar, es pot remarcar que ara ells, juntament amb la resta de catalans, estan duent a terme una solidaritat tan extrema que posa en perill el seu progrés i benestar que han aconseguit amb el seu esforç i sense que a més a sense que es tingui constància realment de quants diners es donen als seus compatriotes d’origen i de quants es quedes pel camí (via Madrid). Amb una Catalunya independent aquesta solidaritat serà decidida en quantitat, qualitat i sobretot directament a qui, per ells i també per la resta dels catalans, creuen que realment la necessiten. 
.

8) Catalans del Principat d’origen gallec

Normalment acostumen a ser persones que varen venir de grans i que a causa de les circumstàncies del moment en què varen arribar, en plena dictadura, no varen tenir l’oportunitat d’integrar-se. Però també s’ha d’entendre que en realitat no volen perdre els seus orígens. Particularment els gallecs són una mica especials i no acostumen a tenir gaires ganes d’integrar-se perquè senten Galícia molt a dins malgrat que faci molts anys que viuen a Catalunya. Pensen que si Catalunya esdevé un Estat independent, perdran el vincle amb Galícia que ara tenen pel fet que tots som espanyols.
.

No es pot canviar aquest sentiment gallec, en aquest cas s’ha de convèncer que vivint en una Catalunya independent podran prosperar més bé i que es podran fer vincles més directes amb Galícia que ara sota la tutela del nacionalisme espanyol.   
9) Catalans del Principat d’origen extracomunitari però d’origen llatinoamericà Generalment són ciutadans que fa poc que han obtingut la residència i els seus papers com a ciutadans espanyols, i en aquest cas per ells ser espanyol és una porta oberta per ser considerats europeus, amb tot el que això representa.  Amb aquest grup, s’ha d’apel·lar al fet que Catalunya serà membre de ple dret dins de la UE (igual que en el grup 4). Però també igual que en el grup 7, ells podran ser considerats tan catalans com els altres, i no com ara com a immigrants, ja que ells també seran, en el moment que votin perquè Catalunya esdevingui un Estat, els fundadors del nou Estat Català.  



Molts dels punts clau seran compartits en més o menys mesura en tots els grups. Cadascun dels punts clau a desenvolupar que he anat exposant en aquesta llista de continguts per a l’ERR o  Especificacions dels requeriments per al referèndum donaran peu a una tasca específica en les EFR o Especificacions de les tasques funcionals per al referèndum. Per a més detalls mireu l’article Projecte Referèndum 2014: introducció (fase d’adquisició).

Sóc molt conscient de la meva inconsciència en voler escriure aquest article sense ser sociòleg ni pertànyer a la “intel·lectualitat”, però això és un bloc personal on m’agrada dir-hi la meva i, si pot ser, generar una mica de debat sobre aquests punts que aniré desgranant en els articles següents respecte al projecte per a l’autodeterminació de Catalunya 2014.

En el proper article em centraré encara més inconscientment en els diversos grups de ciutadans de la resta dels Països Catalans.

Com sempre, espero els vostres comentaris amb molt d’interès.

  1. Molt bòna feina, encara que molt feixuga per una persona sola. Potser estaria bé que proposessis al Cercle d’Estudis Sobiranistes  si s’hi pot afegir. En tot cas aquí va una petita aportació.

    No oblidis que hi ha altres factors i poders, a més dels ciutadans de a peu i dels partits polítics, que cal tenir a favor per triomfar en una empresa com aquesta :  medis de comunicació, empreses, bancs,  etc. Crec que també es necessari avançar per aquest camí, tant o més difícil que el de convèncer a les persones. L’adversari jugarà fort, no ho dubtis. Tenim premsa absolutament compromesa amb la causa independentista? Ara per ara hi ha l’AVUI.  Però és immune a les pressions  (40% Godó, 40% Lara) ?  Sembla que no del tot (mira que ha passat amb l’admirable Vicent Sanchis). I no et dic res de TV o ràdio, les públiques controlades pel PSOE i les privades Godó, COPE,…  Tenim un banc o una caixa que ens doni suport incondicional ? Ara per ara ni de conya.

    Així doncs què hem de fer. No ho sé però hi ha un factor important a favor nostre.  Un 20% de independentistes convençuts a Catalunya, que podrien ser clients incondicionals, és un número prou alt com per  fer viable empreses i projectes, per que així, quan arribi el moment, donin el seu suport al procés independentista.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!