Des de l'Exili

Per una nació catalana independent, republicana i pròspera

9 de desembre de 2007
0 comentaris

L’excés d’informació mèdica a Internet o com creure?s ser el Dr. House


Fins ara, el public en general ho tenia molt complicat poder llegir encara que només en Anglès la simptomatologia i el tractament actual de malalties com potser la Fibromialgia o la Síndrome de Fatiga Crònica, o l’Alzeimer o el Parkinson..etc d’una forma fiable.


Normalment els afectats amb aquestes malalties només podien llegir articles relacionats en Webs d’organitzacions i fundacions d’afectats o també en alguns blocs personals com el meu.


Totes aquestes informacions no eren pas de fiar en un 100%, ja que normalment no eren escrites per metges o bé eren metges que tenien una implicació en alguna de les organitzacions o fundacions de pacients o afectats.

.
(continuar)

.
Per avançar en els descobriments científics i mèdics, el rigor cientific i el poder contrastar la informació amb altres fons de solvència contrastada ha d’ésser l’eix bàsic i imprescindible per poder donar com a bo qualsevol nou descobriment.

Jo he escrit alguns articles sobre algunes d’aquestes malalties o també de nous medicaments que s’estan desenvolupant a partir de ressenyes de articles científics en revistes reconegudes mediques en Internet. Però malgrat tot, no es poden considerar que tot el que dic en els articles ja sigui contrastat per altres equips científics o mèdics, però sobretot que es puguin fer servir com a informació vàlida per a pacients o persones que creuen que tenen la malaltia relacionada en article que he escrit.

Amb tanta informació que un es pot trobar a Internet, és molt important tenir el cap fred i no caure en la temptació de que sap molt més que el que el metge li està diagnosticant. Ara bé, sempre és responsabilitat del pacient determinar si vol més informació o un segon diagnòstic per un altre metge. Per això obtenir informació prèvia que sigui de fiar de les possibles malalties o símptomes no és pas dolent, sempre quan un no es pensi que és el Dr. House i que sap molts més que els metges que l’atenen!, perquè ni el Dr. House existeix ni els casos que expliquen son com els pinten en la serie.

Per això cal anar sempre al metge especialista que serà l’únic qui realment podrà determinar amb certesa la malaltia que un pateix.

Aquest dies ha aparegut una bona noticia a Vilaweb amb el títol: Wiserwiki, informació mèdica fiable a la xarxa

En ella es pot llegir el següent:
A diferència de la Wikipedia i d’algunes wikis més, en Wiserwiki sols els professionals poden publicar-hi.La informació mèdica és una de les més buscades a internet. Però la vasta quantitat d’informació que conté la xarxa s’ha de mirar amb prudència, no tota és verídica i de qualitat. A diferència d’altres webs, la Wiserwiki ofereix informació mèdica contrastada, escrita per professionals i accessible a tothom. Però, a diferència de la majoria de Wikis, no és una eina oberta a la participació dels internautes, sinó que només poden editar-la doctors qualificats”.

Es per a mi una molt bona noticia, perquè ara es pot llegir amb articles en Anglès amb una descripció clara del diagnòstics, els símptomes i el seu tractament si és que hi ha, com per exemple, d’alguns articles que he escrit darrerament: Chronic Fatigue Syndrome and Fibromyalgia Cognitive Change and Dementia.

Peró també la web esta categoritzada per seccions, on s’hi inclouen, entre altres, Psiquiatria, psicologia i aspectes del comportament, Sistema endocrí, diabetis i metabolisme, Malalties cardiovasculars, Malalties infeccioses, Malalties del pulmó, Salut de la dona i Dermatologia.

Malgrat que la web està en proves, la informació que surt és de qualitat i contrastada. Per a mi sempre serà benvinguda aquesta nova wikipedia sobre medicina: La Wiserwiki.

Però en compte de no creure-se com el Dr. House!.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!