El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

14 de març de 2013
0 comentaris

10 mentides sobre Catalunya …i els arguments per rebatre-les

El dossier central de la revista Sàpiens d’abril de 2013 (núm. 127) en presenta 10 arguments per rebatre els equívocs històrics més habituals sobre Catalunya. Certament, l’oportunitat d’aquest decàleg és màxima en un moment en què ens qüestionaran la nostra història, la nostra llengua, les nostres institucions… d’una forma a voltes barroera, a voltes tenyida de “rigor”, però sempre amb una mateixa finalitat: demostrar que Catalunya i, per extensió la resta dels Països Catalans, no som més que una particularitat peninsular, sense una història pròpia, amb una llengua sempre subordinada -per voluntat dels propis catalans, és clar- a la llengua espanyola per antonomàsia -el castellà, lògicament…

Les 10 mentides que s’hi analitzen són:

1. Catalunya no ha estat mai una nació.
2. Catalunya no ha estat mai sobirana perquè pertanyia a la Corona d’Aragó.
3. Amb els Reis Catòlics neix la nació espanyola.
4. Catalunya no ha tingut mai un exèrcit propi.
5. Catalunya és bilingüe des del segle XV.
6. Els catalans no van perdre res amb la derrota del 1714.
7. El castellà mai no ha estat una llengua d’imposició.
8. El catalanisme és un invent de la burgesia.
9. La guerra civil només va ser una guerra entre dretes i esquerres.
10. Franco va ser clau en la industrialització de Catalunya.

En aquest apunt ens centrarem en les mentides que tenen una implicació sociolingüística i que tant han servit per articular discursos bilingüistes, de, fins i tot, gent ben intencionada… (o no!).

Un dels mites més extesos és que Catalunya ha estat bilingüe des del segle XV. De fet, és cert que, a partir d’aquest segle, amb l’arribada d’una dinastia castellana als nostres països, la seva llengua comença a convertir-se en una llengua de cort. Però aquest fet només afectava una elit. És com si diguéssim que a l’edat mitjana Anglaterra era bilingüe perquè hi governà la dinastia d’origen francès dels Plantagenet durant més de 300 anys, a la cort de la qual es parlava francès, mentre que el poble continuava parlant anglès… O com si diguéssim que Rússia era bilingüe perquè una part de l’aristocràcia parlava en francès. El poble, la immensa majoria de la població, continuà parlant català a tots els Països Catalans, com, de la mateixa manera, el poble parlava anglès a Anglaterra i rus a Rússia.

Un altre argument en aquesta línia és que, a partir del segle XVI, comença a haver-hi escriptors, com Joan Boscà, que comencen a fer servir el castellà, llengua de cort, però també llengua amb un mercat més ampli (que, a més, coincideixen amb el període d’Or de la literatura castellana, o ja podem dir, espanyola). Aquest argument, que sembla indicar una bilingüització de Catalunya, seria com si afirméssim que Catalunya era ja bilingüe a l’edat mitjana perquè els nostres poetes (com els del nord d’Itàlia) escrivien en occità (la nostra llengua bessona del nord); o  que Castella era bilingüe també a l’edat mitjana perquè els seus poetes usaven la llengua galaicoportuguesa… i així podríem trobar una infinitat d’exemples arreu del món.

Quan es fa aquesta afirmació s’oblida que la vida, al conjunt dels Països Catalans, continuava fent-se íntegrament en català (i que, de fet, el català no va desaparèixer ni de la literatura culta).

Cal recordar que la bilingüització completa de la població autòctona dels Països Catalans no s’acompleix fins a la segona meitat del segle XX!

Un dels altres grans tòpics és que el castellà mai no ha llengua d’imposició, com ens recordava fa uns anys el rei Borbó. Contra aquest argument, però, hi ha un munt de decrets. reials cèdules (com la de 1768 que prohibia l’ensenyament del català), edictes, reials ordres… que demostren una política no activa, sinó activíssima contra la llengua catalana i arreu dels Països Catalans… Però ja se sap que l’èxit del botxí és fer creure a la víctima que ella és el botxí!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!