El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

18 de febrer de 2013
0 comentaris

La diversitat de la llengua catalana

En aquest bloc, intentem, sovint, facilitar pistes de com treballar la diversitat lingüística de la nostra societat, de com gestionar-la, de com reconèixer-la, sense perdre de vista, però, que creiem fermament que la llengua de cohesió social ha(uria) de ser la llengua catalana, si és que volem que la llengua que històricament ha estat la pròpia d’aquest territori continuï sent una llengua útil per viure-hi.

Ara bé, també creiem que hem de treballar, hem de saber gestionar, hem de saber reconèixer la diversitat interna de la nostra llengua, i per això us hem comentat, en altres ocasions, materials com, per exemple, la versió en català nord-occidental o en català alguerès del mètode per aprendre català Galí.

Avui, però, volem recuperar alguns materials que en el seu moment ens van servir, i molt, per explicar la diversitat de variants dialectals i de registres de la nostra llengua…

D’una banda, el Departament d’Ensenyament ha recuperat els històrics vídeos dels anys 80 del segle passat Compraré peres. Les varietats dialectals de la llengua catalana (que dóna la informació indispensable sobre la divisió dialectal de la llengua catalana i sobre els criteris lingüístics i històrics que han permès d’establir-la i que familiaritza l’espectador amb les situacions de conversa interdialectal sense esquivar les dificultats que poden sorgir, bo i accentuant, amb tot, la naturalitat amb què aquestes situacions poden crear-se i desenvolupar-se -hi intervenen sis personatges, cada un dels quals representa una de les principals varietats del català), Falsa alarma. Les varietats del català central (que ens presenta les variants internes del català central, la variant del català que molts creuen, equivocadament, que és l’única variant estàndard de la llengua catalana) i La Lluna i les costelles. El català nord-occidental (estructurat en tres blocs, -lleidatà, tortosí i pallarès/ribagorçà-, deixa constància de la variant i de la seva vitalitat; a més, la “veu en off” ens demostra que també es pot accedir a la llengua estàndard a partir del català occidental, i que és una varietat totalment pertinent per a la comunicació formal).

D’altra banda, la Direcció General de Política Lingüística també ha recuperat Els perfils del català. Varietats i registres de la llengua catalana, tant el vídeo com la guia didàctica

Per acabar, també us oferim un material en format PDF que també ha penjat el Departament d’Ensenyament: Què sabem de les llengües de Catalunya?

Tot plegat per fer entendre la diversitat de la nostra llengua i la importància de l’estàndard (dels paraestàndards!) del català!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!