El pols de la llengua als Països Catalans

Blog sobre llengua i societat de Pere Mayans

28 d'agost de 2009
0 comentaris

Realitat i vitalitat de la llengua catalana

Aquest llibre recull, en principi, les informacions i els comentaris que apareixen en els vint-i-dos plafons de l’exposició “Realitat i vitalitat de la llengua catalana”, que la FOLC presentà el novembre de 2008 a l’Institut d’Estudis Catalans i que, d’aleshores ençà, s’ha pogut veure a diversos punts dels Països Catalans. Comissionada pel sociolingüista i escriptor Jordi Solé i Camardons (autor de llibres, entre d’altres, com:  La llengua que ens va parir. Set pensadors a la recerca del català; Sociolingüística per a joves. Una perspectiva catalana; Text i context. Lectures des de la sociolingüística; Sobirania Sociolingüística Catalana; Iniciació a la Sociolingüística; Història social i política de la llengua catalana; Diccionari de Sociolingüística…), l’exposició ens mostra els territoris on es parla el català, la diversa realitat sociolingüística de la nostra llengua, i la vitalitat i la història  del nostre idioma.

A més, però, al llibre s’inclouen totes aquelles informacions que, per motius d’espai, no es van poder recollir als plafons. I es fa mitjançant uns 230 subapartats que s’enriqueixen amb la inclusió de notícies de diari que ens indiquen el dia a dia de la llengua. Se’ns expliquen els temes següents: la persecució (política) i la renaixença de la llengua; l’actual militantisme lingüístic i el voluntariat per la llengua (és especialment interessant l’apartat que dedica a les entitats d’arreu del territori que treballen per la llengua); la vitalitat de la llengua catalana al llarg de la història (ens parla dels nostres autors literaris més representatius, dels nostres grans pedagogs, d’obres tan magnes com el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana de Joan Coromines o del Diccionari català-valencià-balearde Mn. Alcover i Francesc de B. Moll, del que ha significat la immersió lingüística…); la realitat sociolingüística actual (variants del català, actituds lingüístiques, el català a la cançó, a la xarxa, a la premsa, als mitjans de comunicació…); la realitat de la llengua als diversos territoris catalans (País Valencià, Illes Balears i Pitiüses, Catalunya del Nord, la Franja de Ponent, Principat de Catalunya, Principat d’Andorra, l’Alguer); els catalans universals. Tot plegat, a més, acompanyat d’unes breus bibliografies (molta documentació es troba en línia) que permeten al lector interessat aprofundir en els temes. Sens dubte, es tracta d’una informació essencial que tot ciutadà interessat per la llengua i pel país hauria de conèixer.

El llibret acaba amb la reproducció dels vint-i-dos plafons de l’exposició i que ens donen una imatge molt visual del pols de la nostra llengua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!