Un tomb per Catalunya

comentaris a l'actualitat catalana

28 de setembre de 2013
1 comentari

El nou Estat Català ha de tenir exèrcit? De quin tipus?

Heus aquí un parell de documents basats en la realitat històrica i contemporània sobre la defensa d’un territori per tal de contribuir a formar i documentar les opinions diverses que sobre aquest punt té la ciutadania.

D’una banda les experiències bèl·liques de Flavi Vegecio, que a finals del segle IV va escriure un llibre amb les seves memòries: “Epitoma rei militaris”.

D’altra banda el concepte de seguretat i defensa emprat per Suïssa des del S-XVI fins a dia d’avui.

Els conceptes que sostenen ambdues visions, tot i ser tant allunyades en el temps i l’entorn sòcio-estratègic, coincideixen en la mateixa filosofia troncal.

Roma S-IV

Un gran general Romà,  Flavi Vegecio, a finals del segle IV va escriure un llibre sobre les seves experiències bèliques: Epitoma rei militaris, en el que entre altres coses deia:

«Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum; qui victoriam cupit, milites imbuat diligenter; qui secundos optat eventus, dimicet arte, non casu. Nemo provocare, nemo audet offendere, quem intellegit superiorem esse pugnaturum»

Que traduït al nostre llenguatge vol dir literalment:

<Així, el que vulgui la Pau, que estigui preparat per a la guerra. Qualsevol persona que vulgui fer-se amb la victòria, que entreni  els seus soldats  amb diligència. Qui aspiri a l’èxit que lluiti amb estratègia i no ho deixi a l’atzar. Ningú s’atreveix a provocar o ofendre a qui veu com a superior en el combat>

 

Suïssa S XVI-XXI

Suïssa ha estat neutral des de 1516, després de la derrota dels Confederats en la batalla de Marinano. La neutralitat Suïssa és reconeguda oficialment des del Tractat de Viena de 1815.

Com estat neutral, Suïssa no participa en conflictes armats fora de la seva participació amb 23 efectius militars als cascos blaus de la ONU a la que pertany des de l’any 2000 i en la que amb aquest poc temps ha passat a ser un país extremadament influent en les polítiques i estratègies d’aquest organisme.

Però Suïssa és un país neutral, armat fins a les dents on el servei militar és obligatori per a joves de 18 a 20 anys. Durant els períodes de servei actiu (al voltant de 4 o 5 mesos) i durant el període de reserva, les armes se solen emmagatzemar a casa. Tots els suïssos romanen fins a la edat de 42 anys a la reserva i cada dos anys cal fer 3 setmanes d’entrenament. En arribar a aquesta edat, el suïs pot comprar la seva arma a preu de ganga, que és el que fa la majoria. Així, segons estadístiques disponibles, gairebé tots els homes que han fet el servei militar tenen armes, cosa que significa que cap país d’Europa o del món es podria comparar amb Suïssa en el nombre de gent armada. Fins i tot ni els  Estats Units es resisteix a la comparació amb la Confederació Suïssa en aquest sentit. Probablement els Nord-Americans tenen més quantitat d’armes, prop de 120 milions d’armes per a 300 milions d’habitants, però el percentatge de persones i famílies armades es superior a Suïssa.

En total es creu que hi ha 2 milions d’armes, bàsicament rifles automàtics de precisió “Made in Switzerland”.  Per altra banda els Alps estan farcits de galeries, refugis invisibles i búnquers d’artilleria, hospitals integrals, aliments i municions per a tot l’exèrcit per uns quants anys . Es creu que en 48 hores són no només capaços de mobilitzar tot l’exèrcit, si no de posar-lo en el seu lloc a les fronteres i volar tots els túnels i els ponts del país per evitar qualsevol invasió estrangera.

Suïssa es agressivament neutre, disposa d’un exèrcit potencial de més de mig milió de soldats si contem els reservistes de 42 a 60 anys. Totes aquestes tropes van a les seves ocupacions durant el dia – banquers,  agricultors, industrials,…. i per tant l’uniforme està penjat en un armari a casa juntament amb el seu rifle i la seva munició corresponent. No és estrany veure un home en uniforme amb un rifle automàtic penjat de l’espatlla en un tramvia o una bicicleta.

Els suïssos han acceptat finalment la contradicció de comptar amb un exèrcit immens amb el fet de no tenir una guerra decent en els darrers  500 anys. S’afirma que la sequera de les guerres a Suïssa és a causa de la seva impressionant capacitat de defensa. La veritat és que cap dictador boig de poder  ataca el país on ha guardat els seus milions en secret.

La neutralitat no impedeix a Suïssa el seu compromís humanitari en guerres i conflictes armats.

Al marge dels fusells i la munició que cada suís té guardats a casa seva l’exercit suís disposa de:

Tropes: 200.000 soldats suïssos de manera permanent (Espanya en té 135.000).

Tancs i blindats:

224 Lleopard 2A4

186 APC 2000 MOWAG Eagle blindats d’intervals de combat moderns

580 M113 blindats de transport de personal

515 93 blindada Piranha II 8 X 8 APC

136 MOWAG Eagle, vehicles 4×4 blindats

120 Piranha TOW. blindats amb míssils anticarro

224 M109 autopropulsats amb canó de 155 mm.

 

Exercit del aire:

33 F – 18 Hornet

54 f – 5 E i F

27 helicòpters de transport amb metralladores

38 helicòpters CPMR de transport de tropes

 

Armes antiaèries:

 45 canons antiaeris Oerlikon de 35mm –

288 míssils FIM-92 stinger

54 míssils Rapier i 8 estacions mòbils

 

 

PER A REFLEXIONAR ……

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!