Jordi Pera

aprenent .....................

12 de novembre de 2008
0 comentaris

Ordenances Fiscals per l?any 2009

Resum de la intervenció al plenari de 10/11/2008 en relació a l’aprovació de la modificació de les Ordenances Fiscals per l’any 2009.

Quan les coses no són fàcils és quan es posa de manifest la responsabilitat d’un govern. I actualment la situació és extremadament complexa. Tot indica que ens trobem davant la crisi econòmica més profunda a què haurà hagut de fer front aquest ajuntament en la seva etapa democràtica. Ras i curt. I és, amb aquest context, on un govern ha de ser valent.

La disjuntiva és clara: o s’aposta per mantenir un nivell d’ingressos municipals que permeti mantenir una línia expansiva de despeses, o s’aposta per reduir els ingressos de l’ajuntament i s’obliga a la millora absoluta en termes d’eficiència i qualitat dels serveis municipals. La primera opció és la fàcil. Apujar els impostos, mantenir el nivell d’ingressos, i continuar expandint l’Ajuntament. Això que és objectivament bo per l’ajuntament seria, però, una llosa per les butxaques més febles de la ciutadania d’Arenys.

I un govern responsable no pot optar per aquest camí. Un govern responsable ha de treballar pel benestar dels seus ciutadans amb les millors eines de què disposa. I avui aquestes eines són la contenció de la pressió fiscal (que compensi, en part, a la butxaca dels ciutadans els efectes de la crisi) i la millora qualitativa dels serveis de l’Ajuntament. I aquesta és la línia per la que ha optat el govern.

Des d’Esquerra fa setmanes que treballem en les línies per les que entenem que ha de passar aquesta actuació del govern. Pel que fa a les ordenances fiscals, això es tradueix en la congelació d’alguns impostos, taxes i preus públics municipals, i els que és veuen augmentats el seu augment rau al voltant de l’IPC, aprofundint també  en les mesures compensatòries a rendes baixes, vetllant així per les economies més febles.

Així doncs per regla general impostos i taxes augmentaran a l’entorn de l’IPC, l’IBI, que creixerà a l’entorn de l’IPC,  ampliarà el marge que permet a les famílies nombroses acollir-se a la bonificació de 25% de la quota integra, l’impost sobre vehicles, o la taxa de clavegueram seran el 2009 iguals que el 2008. S’augmenten les bonificacions en les taxes d’aigua i escombraries per a contribuents amb pocs recursos. Etc.

Aquestes mesures que ja han estat exposades pel regidor d’Hisenda, i que he recordat alguna a títol d’exemple, seran altament beneficioses per la butxaca dels nostres conciutadans. Però és evident que no ho seran per les arques municipals. Així doncs, l’Ajuntament haurà de fer el més gran esforç en la millora de la gestió, en l’optimització dels recursos, en la implantació de mesures de control més efectives sobre les concessions municipals, sobre les obres contractades, una gestió molt més fina de les partides pressupostàries i una austeritat extrema, sumat a una feina extensíssima de caça de subvencions. I tot això per tal de continuar prestant els serveis municipals amb la màxima qualitat, però també amb una eficiència absoluta.

Aquesta és la recepta: contenció dels ingressos i eficiència extrema en la despesa.

Per això el Grup Municipal d’Esquerra hi donarà suport.

Salut i república.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!