Construïm la Catalunya independent

Bloc d'en Jordi Miralda

16 d'abril de 2014
0 comentaris

Text moció CiU demanant un Centre d´interpretació del món industrial a Cerdanyola

MOCIO de CiU  PER INICIAR ELS TREBALLS DE CREACIÓ D´UN CENTRE D´INTERPRETACIÓ/MUSEU DEL MÓN INDUSTRIAL A CERDANYOLA DEL VALLÈS.

Durant el segle XX, Cerdanyola del Vallès ha acollit nombroses fàbriques d´indústries diverses que han fet créixer la població de la ciutat, i han convertit Cerdanyola en una important ciutat industrial del Vallès. Empreses com Uralita, Aiscondel, Aicar, Mafinsa,Ceràmiques Sugrañes, Riviere etc han ocupat durant dècades a milers de treballadors i la seva presència a la ciutat ha comportat creació de riquesa, el naixement de molts barris de la ciutat, el desenvolupament de molts moviments que han reclamat millores socials i laborals i un canvi demogràfic i cultural d´unes dimensions desconegudes a qualsevol altra moment de la nostra història.

En aquests moments, a principis del segle XXI, la majoria d´aquestes fàbriques han tancat les seves portes o han disminuít dràsticamnet la seva activitat. La nova vocació econòmica de la ciutat, desenvolupant una nova economia basada en la ciència i el coneixement i la crisi industrial general que ha viscut el país, fa que els espais que ocupaven les antigues fàbriques estiguin en transformació.

Una ciutat no pot oblidar el seu passat , i el seu estudi i la seva posada en valor, signifiquen un element que reforça la seva identitat, que dóna millor sentit als camins nous que s´obren, que és just amb la memòria de tants milers de cerdanyolencs que han forjat aquesta història i que pot esdevenir un element més, generador d´activitat econòmica i turística per la ciutat.

Cerdanyola ha estat una ciutat que (encara que potser no sempre tant i com alguns voldríem) no ha deixat oblidar el seu passat. El museu dels ibers de Can´Oliver, la masia de Can Coll, el Museu d´Art de Can Domènec o el Catàleg del Patrimoni arquitectònic i artístic de Cerdanyola són exemples d´espais de memòria que ajuden a explicar el nostre passat i entendre millor el nostre present.

Ara, davant la imminència de la desaparició d´un dels complexos industrials més grans de Cerdanyola, les naus d´Aiscondel, és el moment de començar a treballar per poder preservar l´espai físic i la memòria de tants anys de tradició industrial clàssica a la ciutat.

És per aquests motius que el Ple de l´Ajuntament de Cerdanyola, a proposta del grup municipal de Convergència i Unió,  acorda

1er. Crear una comissió tècnica i política, oberta a la participació ciutadana i de personalitats rellevants en el camp que ens ocupa, que formuli els primers passos a seguir per la creació d´un futur Centre d´Interpretació/Museu del passat industrial de Cerdanyola i pugui anar recollint la documentació necessària per la seva creació

2on. Trobar les fórmules urbanístiques i administratives necessàries i  adequades per poder conservar alguna de les naus de l´antiga fàbrica Aiscondel, on poder ubicar en el futur el Centre d´Interpretació/Museu del passat industrial de Cerdanyola.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!