Construïm la Catalunya independent

Bloc d'en Jordi Miralda

19 de setembre de 2014
0 comentaris

Enhorabona als escocesos per haver votat

art91 El més important de la històrica votació que ha viscut Escòcia és el fet d’haver votat. El referèndum s’ha fet de la forma més civilitzada, democràtica, dialogant i educada que podríem esperar. Tots els ciutadans han hagut de reflexionar molt profundament sobre el futur d’Escòcia, i finalment s’ha pres una decisió democràtica. Una decisió democràtica que ha demostrat que el resultat no ha estat cap allau, que hi ha una part important dels escocesos que no estan contents amb la seva relació amb el Regne Unit, i que per tant era molt important que el referèndum se celebrés amb les màximes garanties democràtiques i el màxim respecte per part de tothom.

A Escòcia aquests dies s’ha viscut un gran ambient democràtic, absolutament oposat a la mena de fragmentació social o ruptura interna que els antidemòcrates de l’estat espanyol han començat a anunciar per Catalunya, per tal d’atacar la nostra voluntat de votar per decidir el nostre futur. Enhorabona, per tant, a Escòcia, enhorabona al món per mostrar una actitud respectuosa, i molt malament per l’estat espanyol, per haver interferit en el procés democràtic escocès amb els seus escarafalls d’allò més barroers criticant el fet de que es pugui celebrar un referèndum per decidir una cosa tan important com l’estat del qual es vol formar part.

Amb la votació del No a la independència, Escòcia ha guanyat una promesa del Regne Unit d’augmentar els seus poders autonòmics per tal d’aconseguir un millor acontentament de la població escocesa en la seva relació amb el Regne Unit. Jo entenc perfectament que hi ha molts escocesos que creuen que formar part del Regne Unit és bo per ells i pel seu país, i això cal respectar-ho. No he entès, durant els últims mesos, el que m’ha semblat un excessiu entusiasme dels catalans sobiranistes a favor de la independència d’Escòcia. Cada país és diferent, i Escòcia evidentment pot tenir molts motius racionals per preferir ser part del Regne Unit que Catalunya no té per ser part de l’estat espanyol. Crec que el Regne Unit ha comès alguns errors: hauria estat millor especificar la millora d’autogovern promesa per Escòcia d’entrada, per oferir una alternativa honesta i atractiva a la independència, en comptes de fer-ho a córrer cuita al final, quan les enquestes indicaven que la victòria del No no estava assegurada. Tot i això, ara el Regne Unit pot mirar de reparar aquest error, no defraudant els escocesos que han votat en contra de la seva independència, i reconciliant als que han votat Sí amb el resultat democràtic.

D’altra banda, els catalans ens podem sentir molt orgullosos aquests dies. Tant els nostres representants polítics com la societat civil estem fent les coses molt bé. La gran Via Catalana d’aquest 11 de setembre i de l’any passat ens han fet emocionar, i han mostrat al món la nostra determinació per aconseguir la nostra llibertat nacional. Tenim una majoria clara al nostre Parlament que està fent els passos adequats per celebrar la consulta el 9 de novembre i continuar amb el nostre procés sobiranista. Malgrat tenir programes polítics molt diferents, els partits que donen suport a la consulta fins ara han acabat unint-se per fer les coses bé. Seguim endavant!

Finalment, crec que avui cal fer una crítica a Vilaweb. Vicent Partal afirmava, en la seva anàlisi sobre el referèndum escocès d’aquests últims dies, que el resultat a Glasgow era molt important, perquè si guanyava el Sí a Glasgow, ni que fos per molt poc, aleshores això indicaria una victòria del Sí general perquè a la resta del territori arrasaria. Ja sabem el resultat: a Glasgow el Sí ha guanyat per 53.5% contra el 46.5% del No, i al conjunt d’Escòcia, victòria claríssima del No. Anem amb compte, doncs, en fer prediccions polítiques o afirmacions generalistes que no es basen en bones informacions. A Vilaweb li convé tenir una diversitat d’opinadors amb punts de vista diferents i ben contrastats. No vull ara excedir-me en la crítica, que ha de ser sempre constructiva. El que és essencial és el nostre suport al mitjà de comunicació que actualment és el més important que abarca tot el conjunt dels Països Catalans, per tal de que continui millorant i oferint-nos aquesta fantàstica eina de vertebració per lluitar contra les imposicions divisòries de l’estat espanyol.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!