Construïm la Catalunya independent

Bloc d'en Jordi Miralda

22 de maig de 2015
0 comentaris

El vot útil al País Valencià a les autonòmiques de 2015

Sovint es parla del vot útil i de com això pot fer canviar el vot de la gent a última hora. Malauradament, una gran part de la població té una idea equivocada de quin és el vot més útil i de com funciona la llei d’Hondt. Hi ha molta gent que pensa que el vot útil és votar un dels partits polítics que es preveu que tinguin més representació, perquè la llei d’Hondt beneficia els qui treuen més vots. Aquesta idea és errònia: la llei d’Hondt només perjudica els partits que no arriben al mínim per aconseguir representació. Un cop un partit ha assolit el mínim per tenir representació per un districte electoral, el nombre de vots necessaris per augmentar un representant és exactament el mateix per partits grans i petits, i per tant tots els vots tenen la mateixa utilitat de cara a aconseguir representants.

El problema pels partits petits és que a cada circumscripció pot haver-hi una norma addicional per exigir una mínima fracció dels vots per aconseguir representació. Això no forma part de la llei d’Hondt, és una normativa addicional que decideix cada govern. En el cas del País Valencià la norma és especialment lesiva pels partits petits perquè els deixa sense representació si no assoleixen com a mínim el 5% dels vots vàlids en tot el País Valencià. Els vots vàlids inclouen vots en blanc, però no vots nuls.

Doncs bé, a les eleccions municipals i autonòmiques al País Valencià d’aquest diumenge, 24 de maig de 2015, les enquestes apunten cap a un resultat molt ajustat en què la coalició Acord Ciutadà d’Esquerra Unida, Els Verds, Esquerra Republicana, i Alternativa Socialista, és molt aprop de treure un 5% del vot. Per pocs vots poden quedar dins o fora de les Corts. Això és molt important, perquè si queden fora per pocs vots es pot donar el cas de que la majoria de vots hagin sigut per formacions d’esquerres, però la majoria de representants a les Corts Valencianes segueixin essent del Partit Popular i Ciutadans. Només que s’hi afegissin uns pocs vots pels d’Acord Ciutadà, entren amb 5 diputats i la majoria es tomba del mateix cantó que la majoria de vots, possibilitant un canvi de govern a les esquerres.

El vot útil d’esquerres al País Valencià per aquest diumenge és, per tant, i sense cap mena de dubte, el vot per la coalició Acord Ciutadà. I el vot en blanc no serveix per altra cosa que fer més difícil superar la barrera del 5%, perjudicant per tant la possibilitat d’un govern d’esquerres, i afavorint la possibilitat de que el PP i Ciutadans governin amb majoria de diputats encara que les esquerres hagin tret més vots que ells. Llàstima que molta gent no és conscient d’aquestes coses.

Per un motiu molt semblant, el vot d’esquerres més útil per l’Ajuntament de Barcelona d’aquest diumenge serà el vot per la CUP. En funció de que la CUP entri o no entri, és probable que canviïn les majories i els pactes que es puguin fer entre les diverses formacions.

PD: Aquest apunt el vaig escriure el divendres abans de les eleccions, i avui dilluns 25 afegeixo aquesta postdata. Finalment, al País Valencià hi ha hagut una gran victòria de l’esquerra, per un marge més gran que cap enquesta havia previst. I això és sobretot degut a Compromís. Tinc la impressió que les enquestes han estat manipulades: la infravaloració pel vot de Compromís és massa gran per atribuir-la als errors d’una “cuina” feta de manera honesta.
Finalment, l’Acord Ciutadà ha quedat sense representació, però sortosament la pujada de Compromís ha estat tan contundent que hi haurà govern d’esquerres. Les esquerres representades sumen el 49.73% del vot, i si li afegim Acord Ciutadà sumen el 54% del vot, mentre que PP i C’s tenen només el 38.56% del vot. I a més, Joan Ribó d’alcalde de València ja és una cosa sensacional. Finalment ha arribat el canvi al País Valencià!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!