Construïm la Catalunya independent

Bloc d'en Jordi Miralda

1 de novembre de 2012
0 comentaris

L’únic que hem de témer és la nostra pròpia por

La famosa frase del president estatunidenc Franklin Roosevelt en el seu discurs inaugural l’any 1933, “the only thing we have to fear is fear itself”, és també un excel·lent lema per la nació catalana en aquesta cruïlla històrica a la qual hem arribat. L’únic que hem de témer és la nostra pròpia por.

  La por és, efectivament, l’alternativa a la construcció d’un estat català en igualtat de condicions amb els altres estats del món. Catalunya és un país que pot aportar molt a la cultura i al progrés d’Europa i de tota la humanitat, i només ho pot fer des de la llibertat nacional. L’estat espanyol, davant d’aquesta voluntat de llibertat nacional, opta per intentar dissuadir-nos-en a través de la por i les amenaces, mentre segueix actuant com de costum per perjudicar la nostra escola, el nostre autogovern, la nostra llengua i la nostra cultura. Mentre els polítics espanyols diuen que ens estimen molt, a la vegada amenacen que si mai ens emancipem amb el nostre propi estat mitjançant la més pura expressió democràtica, ens boicotejaran i exercirant una venjança espanyola, exigint que se’ns expulsi de la Unió Europea i que mai més hi puguem entrar, talment com un marit abusiu que, mentre continua comportant-se com sempre però dient a la muller que ell l’estima, l’amenaça amb conseqüències demolidores si es divorcia.

  Els polítics de la por diuen aquests dies que no volen que ningú els obligui a triar si volen ser catalans o espanyols. Ignoren que l’únic que obliga a triar és l’estat espanyol. Que mirin si no el seu DNI: quina nacionalitat hi posa? Només l’espanyola, evidentment. Sense l’estat propi català, ser català és només un sentiment que es porta al cor sense cap reconeixement oficial: si ens censem a Madrid, per exemple, som des del mateix dia espanyols madrilenys. El president Artur Mas ja ha dit que el futur estat català serà partidari de que tots els habitants de Catalunya que ho vulguin podran tenir la doble nacionalitat, espanyola i catalana. Per tant, ningú serà obligat a triar des de Catalunya. En canvi, l’estat espanyol ens amenaça: el que sí obligaria a triar seria un boicot de l’estat espanyol contra l’estat català independent, perquè en aquest cas no es podria mantenir de cap manera la fidelitat personal als dos estats.

  Seria insensat donar per guanyat el referèndum per l’estat propi a Catalunya. El referèndum s’haurà de fer, i cal dedicar tots els nostres esforços a guanyar-lo. Però, mentre a Escòcia els escocesos podran escollir entre dues possibles esperances de futur, un estat escocès independent o bé un Regne Unit reforçat i beneficiós per les diverses nacions que el componen voluntàriament, a Catalunya podrem escollir entre la independència o la por. I per tant, el que sí podem dir és que si es perd el referèndum, no només haurà perdut Catalunya. Jo crec que tots haurem perdut: Catalunya, Espanya, Europa i el món. Perquè la victòria de la por no pot ser mai la victòria de cap país ni de ningú.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!