Construïm la Catalunya independent

Bloc d'en Jordi Miralda

11 d'agost de 2012
5 comentaris

L’hora solar i l’hora oficial (Vilaweb també s’equivoca…)

Moltes vegades podem preguntar-nos què és exactament l’hora solar, i com difereix de l’hora oficial que marca el govern de l’estat. L’hora solar és diferent a cada lloc, en funció de quina sigui la longitud geogràfica. Les 12 del migdia en hora solar és el moment en què el Sol arriba al punt més alt, i travessa el meridià (la línia que va de Nord a Sud en el cel) movent-se de l’Est cap a l’Oest.

Com que l’hora solar va variant en funció de la longitud, l’hora oficial d’un estat es defineix a partir d’un punt de referència per fer que tothom vagi sincronitzat a la mateixa hora, i per tal de que no haguem d’estar canviant l’hora del rellotge cada vegada que ens movem d’un lloc a un altre. Fa temps que es va acceptar com un punt de referència universal el meridià de Greenwhich, que és el cercle que va del Pol Nord al Pol Sud de la Terra passant per l’antic observatori de Greenwhich de Londres (la línia central de Nord a Sud en el mapa adjunt). Als Països Catalans, una ciutat que cau molt a prop del meridià de Greenwhich és Castelló de la Plana. Qualsevol punt en el meridià de Greenwhich és a longitud zero. La longitud varia en 360 graus sobre tot el perímetre de la Terra.

  L’hora en el Temps Universal es defineix com l’hora solar en el meridià de Greenwhich. Normalment, l’hora oficial d’un estat ve definida a partir d’aquest Temps Universal: cada estat li pot afegir un número sencer d’hores, segons li convingui per tal de que els ciutadans es despertin, treballin i vagin a dormir a unes hores convenients. Així per exemple, l’estat espanyol afegeix una hora al Temps Universal durant l’horari d’hivern, i dues hores durant el d’estiu, per tal de definir la seva hora oficial. L’estat espanyol adopta la mateixa hora oficial que la majoria de països europeus que tenim a l’Est (França, Itàlia, Alemanya, Polònia). Però el Regne Unit i Portugal van una hora diferent: la seva hora és igual al Temps Universal en horari d’hivern, i una hora més en horari d’estiu.

  Així doncs, a Castelló de la Plana, l’hora solar és igual al Temps Universal, perquè és exactament al meridià de Greenwhich. Però l’hora oficial espanyola és, ara a l’estiu, dues hores més: el migdia solar és a les dues de la tarda en hora oficial.

  La diferència entre l’hora oficial i l’hora solar a qualsevol altre lloc la sabrem a partir de la longitud geogràfica, expressada en hores. Normalment la longitud s’expressa en graus, i aleshores l’hem de dividir entre 15 per obtenir-la en hores (perquè hi ha 360 graus i 24 hores en el cercle, i 360/24=15). Per exemple, el punt més occidental dels Països Catalans és a la Plana d’Utiel, a una longitud Oest de 1.5 graus, que equival a 0.1 hores o bé 6 minuts d’hora a l’Oest de Castelló de la Plana. Per tant, a la Plana d’Utiel, el migdia solar és a les 2 hores i 6 minuts en horari d’estiu (1 hora i 6 minuts en horari d’hivern). I l’extrem més oriental del nostre país és a Menorca, a la Punta de s’Esperó, on la longitud és de 4.3 graus a l’Est, que són 0.29 hores o bé 17 minuts d’hora. Així doncs, a la Punta de s’Esperó, el migdia solar és a la 1 i 43 minuts en horari d’estiu (les 12 i 43 minuts en horari d’hivern).

  Aclareixo amb això un error de Vilaweb, que ha fet un petit escrit dient que als Països Catalans anem dues hores i mitja avançats respecte el Sol. Els que van tan desfasats, fins a dues hores i mitja, són els pobres gallecs, que els fan anar una hora diferents que els seus veïns portuguesos de la mateixa longitud geogràfica.

  En fundar-se l’estat català, caldrà prendre una decisió respecte l’hora oficial catalana: anem junts amb Espanya, França i molts països al nostre Orient, o bé anem junts amb el Regne Unit i Portugal? Una qüestió que cal debatre. Però una reflexió convenient és que a l’estat espanyol, aquest horari ja va bé perquè la gent té el costum d’anar tard (llevar-se a les 7 i prendre un cafè corrents per anar a treballar, anar al llit a les 12 en dies laborables i més tard en vigílies de festius…), i així no anem tan desfasats amb la llum solar. Si l’estat català vol canviar a l’horari del Regne Unit i Portugal, això s’hauria d’acompanyar d’un canvi de mentalitat: llevem-nos més d’hora, a les 6 en dies de feina, sopem a les 8 i anem a dormir entre 10 i 11. Respecte el Sol, acabaríem anant igual (només anomenant les hores seguint ara els britànics i portuguesos), però potser això ens ajudaria a desempallegar-nos d’un mal costum espanyol d’arribar tard a tot arreu que se’ns ha enganxat.

Un petit detall: l’hora solar de què parlo en aquest apunt és en realitat la promig per cada lloc de la Terra. La realitat és, com acostuma a passar, més complicada quan volem afinar per ser més precisos: el moment exacte en què el Sol travessa el meridià varia en alguns minuts durant l’any (respecte l’hora solar), degut a que l’òrbita de la Terra al voltant del Sol no és ben bé un cercle sino una el·lipsi, i degut també a la inclinació de 23.5 graus entre el pla de l’òrbita i l’equador terrestre. Aquest també és el motiu pel qual el dia que el Sol es pon més aviat no és el mateix que el dia més curt de l’any (el 21 de desembre), sino una mica abans (cap a l’11 de desembre).

  1. Hi ha països en què la diferència en relació al Temps Universal no és en hores senceres, sinó ‘n’ hores i mitja: és el cas de l’Índia, entre d’altres. I hi ha, a més, països que per la seva extensió en longitud, tenen diverses hores oficials: és el cas dels estats Units, del canadà i de Rússia.
  2. Sembla que deurien deixar l’horari de dos hores avançades tot l’any sense el

    mareig de fer canvi d’horaris d’hivern i estiu.

    Per què l’estalvi d’energia a l”estiu no és el mateix que a l’hivern.

    On molts comerços o empreses obrin a partir de les 9 h. ò 10 h. del matí en avant

    I taquen a les 20 h. el més prompte quan a les 18 h. ja és fosc, just les dues hores que llenven de l’estiu.

     

  3. En principi el canvi d’hàbits laborals per facilitar la conciliació entre vida laboral i lleure, alhora de triar entre jornada intensiva o jornada partida és una qüestió més empresarial i social als països del sud de Europa, de clima més càlid i mediterrani que pot portar a un altre estl de vida i portar a la gent voler allargar més el capvespre.

    I el canvi d’horari solar sembla un altra qüesió diferent que en principi no té res a veure i és fa més per complementar i evitar majors des-fasses entre horaris laborals d’estiu i horaris laborals d’hivern en els convenis laborals.  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!