Prendre la paraula

jordimartifont

30 de juny de 2008
1 comentari

‘Ni Nadal ni Setmana Santa’ a El Punt

Avui el Jordi Prades publica una crònica sobre “Ni Nadal ni Setmana Santa” que ocupa tota al contraportada d'”El Punt” Edició Comarques del Camp i Terres de l’Ebre (http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2915037). Moltes gràcies al Jordi per l’atenció i som-hi, a veure si venem quatre llibres.

Ni Nadal ni Setmana Santa

Jordi Martí recull en un llibre deu anys d’opinió crítica i de resistència al Camp i l’Ebre

JORDI PRADES.

Explica Xavier Garcia en el pròleg del llibre Ni Nadal ni Setmana Santa. El Camp: deu anys d’opinió crítica, que l’autor, el «prioratí llibertari» Jordi Martí, «ha tingut l’encert de fer veure que, tant en el pla local com en el global, el model social implantat (ric, individual i triomfador) és devastador en tots els aspectes –social, ecològic i personal– i això afecta tota la realitat»: precarietat laboral, inseguretat ciutadana, especulació immobiliària, agressions al territori, exaltació de l’armamentisme…

Aquesta part de la realitat que sovint queda amagada és la que el filòleg i periodista Jordi Martí Font (Tarragona, 1969) ha fet pública al llarg de deu anys a través de diversos articles, publicats o no, a la premsa del Camp de Tarragona en particular i de la demarcació i els Països Catalans en general. I és aquesta part crua de la realitat la que ofereix ara compilada en el llibre que acaba de publicar a l’editorial Riu Blanc, dintre la col·lecció Estructures, que dóna veu als treballs que «ofereixen un espai per a la reflexió, alhora que generen propostes per revisar i confrontar els sistemes de pensament i els esquemes d’interpretació establerts».

Els 71 articles que recull el llibre es presenten amb la següent introducció: «Venim del silenci, que deia Raimon. I aquí al Camp, el silenci s’ha allargat uns quants anys més, fins al punt que la Tarragona de Nadal, de l’alcalde Joan Miquel Nadal, ha convertit la Setmana Santa i la seva processó del Silenci en símbol de la ciutat. Ja m’enteneu. Callats ens volien i no ens hi han tingut. Aquests articles en són una mostra, però feliçment no en són l’única. No hem estat bons súbdits, no hem estat bons figurants d’aquesta processó de Setmana Santa, perquè sempre que hem pogut hem celebrat la vida, i en veu alta.»
Els textos «han tingut la voluntat de denunciar en veu alta», un altre cop, «cadascuna de les agressions que el poder ha perpetrat i alhora deixar constància de les resistències que s’han generat des de diferents àmbits dels moviments socials».

La selecció d’articles s’agrupa en sis apartats:
A REUS MANXEN I A TARRAGONA ENGANXEN.
Aquest capítol inclou articles de crítica social i articles contra algunes de les agressions viscudes al territori, alhora que repassa les activitats de resistència articulades al voltant d’aquestes agressions.

FORA VAIXELLS DE GUERRA DEL PORT DE TARRAGONA.
Recull articles sobre i contra el militarisme, els exèrcits i la guerra a partir de la conversió de Tarragona en port de descans de la setena flota nord-americana, en el context del «No a la guerra» i de la invasió de l’Iraq.

DE PORCS I DE SENYORS.
La defensa dels treballadors i de les seves formes de lluita legítimes al voltant de l’anarcosindicalisme que representa la Confederació General del Treball (CGT) ocupa aquest apartat del llibre. Aquí es fa evident la militància de Martí, que coordina la revista Catalunya de la CGT, i es posa en evidència el paper dels sindicats majoritaris i de la patronal Cepta en el conflicte sobre els locals dels treballadors de la rambla Nova.
LA REVOLTA MEDIAMBIENTAL.
Martí aprofita aquest apartat per recordar que el brou de cultiu on es van adobar les plataformes, les més actives a les Terres de l’Ebre i el Priorat, van ser projectes com ara el Plan Hidrológico Nacional, la massificació eòlica, l’intent d’Enron de construir una central tèrmica de cicle combinat a Móra la Nova i la presència de les centrals nuclears a Ascó i Vandellòs.
QUE NO ENS TAPIN LA BOCA, NI ELS ULLS, NI LES ORELLES.
Aquí s’agrupen els articles en defensa de la llibertat d’expressió amenaçada en diferents ocasions per part dels diversos poders fàctics.
UN MÓN ON CÀPIGUEN TOTS ELS MONS.
Ofereix un dels primers textos de lluita social escrits per l’autor, concretament sobre la Trobada contra el Neoliberalisme i per la Humanitat celebrada fa onze anys en diversos indrets de Catalunya, entre els quals la Serra d’Almos.

  1. Jordi espere que molta gent compre el teu llibre, doncs els temes que tractes ens interesen a tots, jo visc al pais valencià i els probles qu´exposes en els teus articles ens interesen a tots doncs estem dominats pel mateis poder, les destroses dels territoris es fan tant als territoris catalans com als valencians, els altres problemes també. Felicitats i molta sort

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!