Prendre la paraula

jordimartifont

10 de maig de 2016
0 comentaris

[NdP] Tarragona té nou plans de seguretat caducats i dos més sense realitzar

29887-fm

Els grups municipals d’ERC, CiU i la CUP de l’Ajuntament de Tarragona han mostrat aquest dimarts la seva preocupació davant una situació que qualifiquen de “molt greu”. “Nou dels plans de protecció civil municipals que l’Ajuntament està obligat a tenir estant caducats i dos més ni tant sols s’han realitzat”, ha assegurat aquest matí la Consellera de CiU, Cristina Guzmán.

Segons ha explicat Guzmán, els Plans d’Actuació Municipal (PAM) caducats són: el Pla Bàsic d’Emergència Municipal (PBEM), caducat des de l’any 2006; el Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya (INUNCAT) i PlaEspecial d’Emergències per Accidents en el Transport de Mercaderies de Catalunya (TRANSCAT), caducats des del 2007; el Pla Especial d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT), el Pla Especial d’Emergències Sísmiques a Catalunya (SISMICAT), el Pla Especial d’Emergències per Contaminació Accidental de les Aigües Marines a Catalunya (CAMCAT) i el Pla Especial d’Emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT), caducats des del 2009; i el Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya (NEUCAT) i el Pla Específic Municipal de Contaminació Accidental al Riu Ebre de Tarragona, caducats des del 2012.

La Consellera de CiU també ha explicat que els dos plans d’autoprotecció que l’Ajuntament està obligat a tenir i que actualment estan pendents de redactar són el Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA) i Pla Especial per a Emergències Radiològiques de Catalunya (RADCAT).

“Els plans de protecció civil són eines de planificació que estableixen el funcionament i l’organització dels recursos humans i materials a l’hora de donar resposta davant d’emergències o risc greu”, ha apuntat Guzmán, que ha assenyalat que si aquests plans no estan al dia “deixen de ser operatius”. “És per aquesta raó que, davant aquesta greu situació en la qual ens trobem a l’Ajuntament de Tarragona, exigim a l’equip de govern que revisi, actualitzi i redacti els plans de protecció civil municipals”, ha manifestat la Consellera de CiU, que ha apuntat que la Generalitat “ja fa molt de temps que ha instat i a requerit a l’Ajuntament que actualitzi aquests plans”. “Estem parlant de salvar vides en situacions d’emergència i ens trobem davant d’un exemple més de la desídia, la ineficiència i la improvisació de l’equip de Govern”, ha afegit Guzmán.

La Consellera de CiU ha recordat que el Decret 155/2014, de 25 de novembre, pel qual es va aprovar el contingut mínim per a l’elaboració i l’homologació dels plans de protecció civil municipals obliga als municipis a actualitzar aquests plans per adaptar-los als canvis de les circumstàncies revisant-los cada quatre anys a fi de mantenir-ne la capacitat operativa.

Per la seva banda el conseller de la CUP Jordi Martí Font s’ha sumat a la indignació davant el seguit de plans de seguretat caducats, i n’ha posat exemples concrets. Així, Martí ha emfatitzat que “és molt preocupant que l’Ajuntament no disposi dels horaris de circulació dels trens amb mercaderies perilloses que circulen per la nostra ciutat, o el fet que durant tant de temps s’hagi ajornat l’elaboració d’un pla de seguretat per assegurar l’evacuació del mercat de Bonavista, que aplega setmanalment prop de 25.000 persones”. Segons Martí, podria arribar-se al cas de situacions greus de negligència si, per exemple, es donés el cas de celebrar espectacles de focs artificials prop de vagons de mercaderies amb substàncies perilloses com el clor. “La primera mesura de seguretat és conèixer els riscos reals, i això requereix disposar dels horaris de circulació de mercaderies amb risc per a la població”, ha afegit Martí.

El conseller de la formació anticapitalista també ha assenyalat que “l’escenari on s’hauria de treballar és la Comissió de Protecció Civil, que hauria de reunir-se més sovint, cada tres mesos, per tal de recollir les propostes que formulem i aprofundir en les mesures preventives que són d’interès per a la seguretat col•lectiva dels ciutadans”.

Per la seva banda, Xavier Puig, conseller d’ERC-MES-MDC, ha mostrat també la preocupació del seu grup municipal destacant que ‘una ciutat com Tarragona, amb prop de 140.000 habitants i un alt índex de turisme, amb el complex químic més gran del sud d’Europa i situada a 100km de quatre reactors nuclears, ha de tenir els plans de protecció al dia’. És per això que ha reclamat la celebració d’una comissió extraordinària monogràfica per prioritzar l’actualització dels plans i la creació dels dos que manquen.

‘Els canvis demogràfics, socioeconòmics i estructurals dels darrers anys ens porten a exigir que s’actualitzi la seguretat de la ciutat i ens oferim a ajudar en el que faci falta’, afirma Xavi Puig. El republicà ha retret també a Jose Luis Martin, regidor del PP responsable de l’àrea de seguretat, que ocultés aquesta informació en la darrera comissió de protecció civil celebrada fa uns dies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!