Prendre la paraula

jordimartifont

8 d'agost de 2016
0 comentaris

[NdP] La CUP rebutja la mercantilització de places i carrers de la ciutat i vol impulsar el debat sobre la gestió de l’espai públic

_MG_9047.jpg
(La foto és de P.F. al DdT)
En relació a les queixes manifestades per diverses entitats de la ciutat sobre la proliferació de terrasses als darrers anys a la ciutat de Tarragona, la CUP ha expressat la seva preocupació davant el que considera “la progressiva privatització de l’espai públic de la ciutat”. La formació anticapitalista s’ha mostrat decebuda davant la manca de progressos de la comissió municipal que hauria d’estudiar alternatives a la proliferació de terrasses.

En aquest sentit, la formació independentista emfasitza que tota possible solució ha d’involucrar tots els agents implicats -associacions, entitats veïnals i empresarials- i que ja al mes de setembre de 2015 va impulsar la creació d’una comissió per tal d’impulsar un procés participatiu ampli i transversal adreçat a la ciutadania de Tarragona per tal d’abordar la revisió de la normativa municipal sobre la concessió de llicències per instal•lar a la via pública terrasses i similars dels establiments d’hostaleria i restauració.

La CUP considera que, malauradament, no s’ha avançat gens en aquesta direcció, i que l’Equip de Govern s’ha dedicat bàsicament a deixar passar el temps i romandre de braços plegats. La formació anticapitalista no comparteix l’optimisme del conseller d’urbanisme Josep Maria Milà, qui ha declarat a un mitjà de comunicació local que només calen millorar-se “alguns detalls” i que les terrasses no suposen cap problema ni representen cap conflicte a curt termini.

La CUP considera, pel contrari, que no es pot minimitzar l’impacte de la proliferació de terrasses i que davant una mercantilització de l’espai públic de la ciutat, especialment evident als mesos d’estiu, cal anar més enllà d’ajustaments anecdòtics o de la verificació administrativa del permisos corresponents. Així, des de la CUP es considera urgent encetar un debat en profunditat sobre la recuperació de l’espai públic de forma que els recursos es posin al servei de les persones, i no de les empreses.

Segons la CUP, existeix actualment a Tarragona una ofensiva per tal d’implementar un model neoliberal amb què es posa a disposició d’empreses privades instal·lacions i equipaments aixecats amb fons públics, transferint il·legítimament la seva gestió durant dècades. Un cas evident d’aquest propòsit seria el projecte -actualment en període d’exposició pública- que l’empresa privada Santa Gadea Gestión ha proposat a l’Ajuntament de Tarragona. Aquesta empresa s’ha ofert a gestionar les instal·lacions de l’Anella Mediterrània durant 40 anys a canvi de construir-hi certs equipaments. Per a la CUP, aquest model obriria el pas a un filibusterisme empresarial que faria caixa amb els diners de tots i totes privatitzant el patrimoni de la ciutat.

La CUP assenyala que afortunadament hi ha d’altres propostes a la ciutat que no tenen res a veure amb el segrest empresarial d’equipaments públics que encarna el projecte de Santa Gadea Gestión. En concret, la CUP ha lloat el projecte de la Plataforma Oppida, formada per diversos col·lectius culturals de la ciutat, demanant la cessió del mòdul número 6 de l’edifici de la Tabacalera, que actualment es troba abandonat. Aquesta entitat vol prioritzar un ús social, autogestionari i popular de instal·lacions actualment infrautilitzades i crear un espai cultural gestionat per les mateixes persones que generin els continguts, on es puguin celebrar debats, conferències, exposicions i d’altres mostres d’art i cultura.


Candidatura d’Unitat Popular (CUP)
Tarragona, Països Catalans, 1 d’agost de 2016

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!