Prendre la paraula

jordimartifont

17 de maig de 2016
0 comentaris

[NdP] La CUP incorpora nous elements del patrimoni històric de la ciutat al catàleg de les “Grans Runes” i engega la campanya Tàrraco Morta

tarraco
La CUP de Tarragona ha presentat avui en roda de premsa la campanya Tàrraco Morta, on es recullen les darreres incorporacions del l’ampli catàleg que els cuparires anomenen “Grans Runes” i que es va engegar ja a l’abril del 2014.

Segons ha expressat el militat de l’assemblea local de la CUP Marc Ferré, per a la candidatura anticapitalista “Gran Runes és un projecte que esdevé una mena de registre dels diferents edificis de la ciutat que es troben abandonats, enrunats o en desús a través del qual es posa en qüestió el model urbanístic i territorial de la ciutat”. En aquest catàleg, la CUP ha recollit indrets que són el resultat del malbaratament dels recursos o d’una mala gestió, o que reflecteixen una política de retallades i privatitzacions. D’aquesta forma, afirma Ferré, “des de la CUP volem posar el focus en una planificació urbana que tingui en compte tant l’espai urbà com també les persones, i que no afavoreixi la mercantilització del nostre precari espai públic”.

En el cas de la present campanya Tàrraco Morta la CUP recull diferents indrets del patrimoni històric i monumental que es troben en un procés de degradació o abandonament com el Fòrum de la Colònia, la Necròpolis, les coves del Llorito o el Teatre Romà. La formació anticapitalista distribuirà els pròxims dies un tríptic (“en format turístic”, afegeix Ferré) on s’explica la història d’aquests monuments així com “els despropòsits institucionals que han elevat a la categoria de Grans Runes aquest elements patrimonials”.

La també militant de la CUP i arqueòloga Eva Miguel ha afirmat que l’elecció del nom Tàrraco Morta no representa en cap cas un atac al festival municipal Tarraco Viva sinó que “s’ha fet servir aquest joc de paraules per aconseguir atraure l’atenció pública i denunciar que s’està deshumanitzant el patrimoni històric deixant que es mori sense fer-hi res”. Eva Miguel ha indicat que “la situació d’alguns elements catalogats com a patrimoni de la humanitat és lamentable, i que nombrosos jaciments arqueològics del territori estan també en un estat d’abandó, la qual cosa considerem que requereix de la intervenció immediata de l’Ajuntament”. Els militants de la CUP han afirmat en aquest sentit que “no serveix de res invertir en la reconstrucció turística i espectacular del passat si alhora es deixa agonitzar el nostre patrimoni” i que “en la mesura que tinguem millor cura del nostre patrimoni, més creïble seran les evocacions del festival Tarraco Viva”.

Ferré i Miguel han afirmat ensems que l’objectiu de la campanya Tàrraco Morta és la sensibilització envers la situació de risc del nostre patrimoni cultural i arqueològic, i que la campanya de la CUP incideix especialment en l’adopció de mesures de protecció i dignificació del patrimoni, ja que “els ciutadans i ciutadanes de Tarragona tenen molt a dir”. De fet, Ferré i Miguel han posat el catàleg recopilat per la CUP com a exemple d’”investigació ciutadana responsable”, i han afegit que han comptat amb assessorament especialitzat per portar a terme aquesta tasca d’indagació i observació.

Per la seva banda, la consellera de la formació independentista Laia Estrada ha assenyalat que la sèrie de propostes de millora de la conservació del patrimoni històric local han quedat recollides en una moció que la CUP defensarà al Plenari municipal del proper divendres 20 de maig. La moció de la CUP proposa que el valor reconegut de monuments emblemàtics de la nostra ciutat s’eixampli a d’altres indrets encara no museïtzats i oblidats, com per exemple la trama suburbana, o les coves del Llorito, la gran pedrera romana oblidada de la ciutat, i que es podria integrar dins de l’Anella Verda. Segons Laia Estrada, “els exemples són nombrosos, i cal emprendre les actuacions necessàries”.

Finalment, la regidora cupaire ha informat que la formació anticapitalista retornarà a l’Ajuntament les sis invitacions personals que la CUP ha rebut i que permeten l’accés gratuït als espectacles del festival Tarraco Viva, ja que “si volem participar del festival ho pagarem de la nostra butxaca, com tothom”.

Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Tarragona
Tarragona, Països Catalans, 17 de maig de 2016

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!