Prendre la paraula

jordimartifont

10 de febrer de 2018
0 comentaris

[NdP] La CUP exigeix a l’alcalde que es comprometi amb l’estudi de la Qualitat de l’Aire igual que amb l’epidemiològic

Avui s’ha fet públic que l’alcalde Ballesteros s’ha compromès a atorgar una partida pressupostària per tal que l’estudi epidemiològic sigui una realitat a Tarragona. Des de la CUP afirmen que es tracta d’una bona notícia sempre i quan d’una banda l’estudi es dugui a terme amb transparència i d’altra banda Ballesteros mostri el mateix compromís amb l’estudi de la qualitat de l’aire al Polígon Sud.

En una reunió mantinguda entre Ballesteros, acompanyat d’altres consellers, i l’entitat Mare Terra Fundació Mediterrània i la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET), l’alcalde es va comprometre a aprovar una partida econòmica per iniciar la primera fase de l’estudi epidemiològic. La Candidatura d’Unitat Popular exigeix que Ballesteros “es comprometi de la mateixa manera amb l’estudi de la qualitat de l’aire”, i vol conèixer “la quantitat exacta de la partida que ha promès Ballesteros per a l’estudi epidemiològic i a qui l’entregarà”.

Alhora, la CUP mostra la seva sorpresa davant la contradicció de la notícia amb les respostes que l’equip de Ballesteros els havia fet arribar el maig del 2017, després que en sessió plenària la consellera Laia Estrada preguntés pel cost de l’estudi així com per l’entitat encarregada de dur-lo a terme. Els dubtes formulats per Estrada van sorgir després que al febrer de 2016 es dugués a terme una reunió amb representants de l’Ajuntament de Tarragona, la Coordinadora d’Entitats de Tarragona (CET), el Departament de Salut de la Generalitat i Mare Terra Fundació Mediterrània, després de la qual el seu president Ángel Juárez es comprometia davant la premsa a fer públiques les dades de l’estudi. Al llarg dels següents mesos, van anar sortint diverses informacions sobre el fet que seria la fundació qui, finalment, s’encarregaria de fer-lo. Aquest fet va sorprendre la formació anticapitalista, doncs la moció que motivava l’estudi, presentada per Mare Terra Fundació Mediterrània i assumida pel PSC, es va aprovar el juliol de 2015 per unanimitat amb la condició indispensable que es retirés el punt amb el qual l’entitat s’atorgava a si mateixa portar a terme aquest estudi.

Un mes després que la CUP formulés els seus dubtes, la consellera Ana Santos va respondre que era “la Generalitat qui té la responsabilitat i per tant qui ha de quantificar el cost” i que “l’Ajuntament col·laborarà, si s’escau, amb la part que li pertoqui”. Laia Estrada apunta que Santos “va ometre dir qui s’encarregaria de dur a terme l’estudi i, com és habitual, ens vam topar amb respostes vagues i lamentables fruit de l’opacitat a la qual ens té acostumades aquest govern com les que fem públiques a les nostres xarxes socials amb els vídeos de L’Ajuntament (no) respon”.

Davant l’evidència que encara és Mare Terra Fundació Mediterrània qui segueix portant aquesta qüestió amb contacte directe amb Ballesteros i el seu partit, la CUP tornarà a dur al proper Consell Plenari, la demanda que es faci públic el cost i l’estat de l’estudi epidemiològic així com el paper que hi juga la fundació. En definitiva, els cupaires demanen que s’aclareixin les contradiccions sobre aquest afer i manifesten que els “preocupa la manca de transparència en relació a una problemàtica que és clarament d’interès per a tota la població del Camp de Tarragona”.

Finalment, des de la CUP de Tarragona deixen clar que estan “a favor d’un estudi epidemiològic i tornem a reivindicar també la necessitat que es faci un estudi de la qualitat de l’aire, com ja hem sol·licitat en múltiples ocasions fent-nos ressò de les propostes de la Plataforma Cel Net”. Afegeixen que “és imprescindible que les qüestions que afecten al medi ambient del territori i a la salut dels ciutadans i ciutadanes es converteixin en prioritats dels governs locals”.

Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP)
Tarragona, Països Catalans, 6 de gener de
2018

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!