Prendre la paraula

jordimartifont

19 de juny de 2014
17 comentaris

Manuel Delgado: “A propòsit del suport d’ICV I EUiA a Guanyem Barcelona”

(Un interessant article amb què estic molt d’acord del Manuel Delgado per tal que el llegeixin (també) els que se’n reconeixen deixebles sempre que ningú els recordin què diu el seu “mestre”)

Missatge als companys i cimpanyes de l’OACU

Crec que és un motiu de satisfacció i d’esperança aquesta iniciativa que suposa Guanyem Barcelona. Hi ha gent que ha estat treballant des de fa molt per generar aquest espai d’unitat que permeti conquerir les institucions per a posar-les, per fi i de debò, al servei del poble. Si més no, per intentar-ho. Em sembla, a més, que és magnífic que conflueixin velles i noves militàncies, velles i noves formes d’agitació política, de gent que venim de la lluita antifranquista a joves activistes que actuen al si de moviments socials de nou encuny. A més, en el meu cas hi ha un factor personal important, que és el vincle de lleialtat que m’uneix a l’Ada, a la que he vist sempre en primera línia, quan estava a Miles de Viviendas o, després, a l’època de V de Vivenda, i de la que no he rebut més que evidències de la seva honradesa i de la seva generositat. (Continua)

M’agradaria aturar-me en aquest darrer aspecte. Efectivament, si l’Ada Colau mereix la confiança que hem dipositat en ella molts i moltes és perquè ha obtingut la seva legitimitat de l’únic lloc d’on pot provenir, que és del carrer, és a dir de les lluites arran de terra. Crec sincerament que si aquesta iniciativa unitària en que ens hem implicat té sentit és perquè les persones que hi ha darrera poden dir que hi són perquè hi eren, és a dir perquè han donat la cara a les fàbriques, als centres de treball o d’estudi, als barris…, és a dir al dia da dia, a la vida quotidiana, allà on les persones demostren el seu grau de compromís en la seva lluita contra la realitat. 


És en aquest sentit que no puc sinó compartir la inquietud que m’expresseu a propòsit del paper que sembla que està jugant ICV-EUiA en aquesta dinàmica constitutiva del nou moviment polític del que estem parlant. La veritat és que m’ha sorprès trobar alguns noms a la llista del que la premsa ha anomenat “nucli impulsor” de GuanyemBarcelona, properes sobre tot a Iniciativa per Catalunya, que, francament, no recordo haver vist mai acompanyant l’Ada en les lluites contra l’especulació immobiliària i ni tant sols en les nombroses reunions en les que hem anat buscant els punts de confluència en els que ens hem acabat trobant. 
El que planteja la incorporació del recolzament d’ICV-EUiA al projecte –incorporació que és ja presència central a través d’intel·lectuals que li són propers- és important, car pot qüestionar el seu sentit, àdhuc la seva congruència. Diguem-ho clar: ICV-EUiA són responsables directes de més de trenta anys de misèria urbana i urbanística a Barcelona i de la merda de ciutat que ens han deixat, tot allò contra el que Guanyem Barcelona ha nascut i vol combatre. ICV-EUiA, a través de persones concretes vinculades a aquesta opció política, han estat inventors i divulgadors del maleït “model Barcelona”. Que ICV-EUiA s’adhereixi a un manifest per “impedir la connivència mafiosa entre polítics i diners” és un autèntic sarcasme. Tot això sense oblidar com ICV-EUiA, a més, han estats responsables no menys plens de la repressió policial contra els moviments socials. ICV-EUiA han estat sovint al carrer, en efecte, però del costat de la BRIMO.
De totes formes, crec que és just distingir a EUiA d’Iniciativa. És veritat que EUiA ha estat còmplice activa dels governs municipals devastadors que hem patit al llarg de dècades a Barcelona. És veritat que ha acompanyat les polítiques repressives del Tripartit. Ara bé, també és veritat que molts i moltes militants comunistes han estat presents de manera activa a les lluites socials. Són gent que hem vist atonyinada i detinguda per ordre dels seus propis dirigents quan estaven al poder a Barcelona i a Catalunya: a les lluites contra l’especulació, a les vagues, a les lluites pel dret a l’ensenyament. Especialment dur per a ells i elles va ser quan els seus representants van titllar-los de “violents” quan van acudir a protestar davant el Parlament aquell 15J. Tota aquella gent que va patir la violència policial i patronal han estat capaços de criticar els seus dirigents i han aconseguit canviar la direcció de la seva organització, en el doble sentit del seu lideratge i de l seu rumb. 
El cas d’ICV és diferent. No tinc present que hi hagut una reconsideració crítica del nefast paper jugat en el govern del país i de la ciutat. Els dirigents que hi ha ara són els mateixos que van patrocinar políticament la destrucció d’una ciutat popular anomenada Barcelona i que van ordenar o fer possible desenes de desallotjaments, càrregues policials, deportacions, detencions i condemnes a activistes de moviments socials respecte pels quals ara demostren una inusitada simpatia. No s’entén. És absurd. Iniciativa reclama ara que ens posem dempeus contra el monstre que ella mateixa ha creat. Rar, francament rar. Costa creure en la seva sinceritat.
Atenció. De cap de les formes vull que s’entengui que m’oposo a que ICV aparegui recolzant i animant Guanyem Barcelona. De cap de les formes; ben al contrari. Iniciativa te persones valuossísimes -em sembla que en Ricard Gomà n’és una- i representa sectors socials importants amb els que s’ha de comptar. I el mateix pel que fa a les CUP. Totes dues forces, unides a totes les altres, organitzades o disperses, són indispensables si volem retornar-li la ciutat als seus habitants. Ara bé, alguns ens quedaríem més tranquils si els nostres companys de viatge d’ICV ens clarifiquesinn què en pensen de la seva fonamental contribució al model de ciutat contra el que ara ens convoquen a combatre. Més que res per saber a què atenir-nos i fins quin punt ens hi podem refiar. En aquestes condicions, quedi clar que no els emplaço a que reneguin del seu passat, ni que expulsin als seus actual dirigents. Em conformaria tant sols amb que demanessin perdó.
 1. Ada Colau, de qui parteix la iniciativa, demostra tenir més intel·ligència política.
  La valoració del paper d’ICV, sectària i totalment desenfocada.
  Els perdona la vida?
  I, en canvi, per què diferencia EUiA d’ICV? Si han anat sempre juntes a les municipals a Barcelona! Potser perquè aquest senyor pertany al PCC?

  La dreta deu estar molt d’acord i molt contenta amb aquests plantejaments. Si fos d’ells, promouria i donaria tant de ressò com fos possible a aquests discursos. Els asseguren l’hegemonia durant molts anys.

 2. No acabo d’entendre les teves paraules Atenció. De cap de les formes vull que s’entengui que m’oposo a que ICV aparegui recolzant i animant Guanyem Barcelona. De cap de les formes; ben al contrari. Iniciativa te persones valuossísimes -em sembla que en Ricard Gomà n’és una- i representa sectors socials importants amb els que s’ha de comptar.”
  Si creus sinceramenmt tot el que has dit anteriorment, una pregunta per què EUiA, de la que en formes part com a militant del PCC no heu trencat abans la coalició?…
  Manel, teniu problemes interns molt i molt importants dins d’EUiA com per parlar d’ICV. Perquè no expliques que va passar amb IU amb les  llistes per les eleccions europees, on el vostre candidat inicial (amb reservo el nom) no va poder estar en llocs de sortir.
  Teniu problemes i greus entre EUiA i IU, amb la qual cosa un consell, arregla primer casa teva i després intenta endrçar la d’altres.
  GUANYEM BARCELONA, una proposta d’esuqerres a la ciuta de Barcelona. TOTS I TOTES JUNTES PODEM !!!!
 3. Un article vergonyós i ple de mentides. Que digui els noms dels propers a ICV aquesta que se suposa està ple en nucli impulsor (No n’hi ha). Si es pensa que aquesta candidatura va només de l’urbanisme de la ciutat és que no ha entés res de res. Això va de fer alguna cosa gran, un front ampli, contra la troika, contra la dreta, contra el capital. Però Delgado no s’entera. Com de moltes de les coses de les que opina sectàriament esperonat per la seva claca habitual de ressentits polítics. Quina sort tenir gent més seriosa als moviments socials. Serà perquè ells han vist la realitat a un lloc més cru que a una plaça fixa a la universitat.
 4. “En Ricard Gomà és una persona valuossísima”. Com a emprobador de samarretes de disseny trencador, sens dubte! Talment com la Maiol, amb els seus invents d’arbres nadalencs a pedals…

  Atentament 

  [Aquest comentari ha volgut ser una cosa desengraixant, vist alguns comentaris] 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!