Prendre la paraula

jordimartifont

19 d'abril de 2020
0 comentaris

#llibrenegre 24 de gener de 1904, Joan Maragall, ‘Alma catalana’, article a “Diario de Barcelona”

24 de gener de 1904, Joan Maragall, article a Diario de Barcelona

Alma catalana
El alma de un pueblo es el alma universal que brota a través de un suelo. El alma catalana es pirenaico-mediterránea: los adustos Pirineos descienden en pétreo oleaje apaciguándose a media que se aproximan al dulce mar latino, de claro horizonte: en el horizonte del mar hay las claridades de Italia, de Grecia. El alma catalana es adusta y clara.

La tierra catalana es dura, però agradecida: así sus hijos aprenden a trabajarla por necesidad, y son estimulados por la recompensa: son acostumbrados al triunfo por el trabajo. Así su trabajo es alegre; trabajan cantando y cantando descienden al mar que les atrae con la promesa de nuevos triunfos y el eco de nuevos cantos. Así los catalanes son rudos y expansivos a un tiempo, porque aman la tierra propia y lo que el mar les trae de las aguas, y no saben servir ni mandar porque todos se sienten iguales para el triunfo por el trabajo directo; y cada uno se siente libre y siente libres a los demás, y todos orgullosos de su libertad, y tan celosos de ella, que repugnan cederla aún para la organización social, porque creyendo bastarse cada uno a sí mismo, no la sienten necesaria. Satisfacen mejor su sociabilidad donde menos atados se sienten por ella. Dentro de cada catalán hay un anarquista.

Son trabajadores esperanzados, y por esto poco contemplativos. Si descansando miran al cielo, ven en el cielo un bello descanso extendido sobre el trabajo de la tierra, y no suelen preguntar qué hay más allá de las estrellas. Así su piedad es serena y confiada: confían en ese algo bueno que resplandece claramente, pero lo incomprensible no les atormenta: no son ambiciosos de lo absoluto. Suelen reír de lo que no entienden.

El catalán siente su alma, pero no siente el peso de su alma: y por eso les interesa más su historia que su filosofía, y ama su lengua más aún que su historia. De las artes goza sobre todas la música y el teatro, porque son directas y no cabe engaño en ellas.

En todo es franco, y quiere franqueza. Es pronto en sus afectos, no los extrema: ni traidor, ni mártir. Su amor más constante es el de su libertad. La ha aprendido del mar y de las cimas de los montes.

He aquí el alma catalana: libertad.

(Castellanos, 1988: 109-110)

‘Dins de cada català hi ha un anarquista’
Joan Maragall (1860-1911) va ser un intel·lectual burgès que tenia la vida resolta des que va néixer ja que era l’hereu d’un industrial del tèxtil. Les seves inquietuds culturals, però, el portaren a estudiar Dret i a entrar a la redacció del conservador Diario de Barcelona, al mateix temps que entrava en contacte amb els joves regeneracionistes de L’Avenç. Seduït per les idees renovadores que arribaven d’Europa, llegí i traduí Nietzsche i reeixí en explicar algunes de les seves idees als lectors del diari on publicava. Els seus articles, de molt diverses temàtiques, però amb una evident intenció d’intervenció social, tractaven molt diversos temes. En aquest, Maragall assumeix el pensament, molt estès en el segle XIX i començament del XX, inclús en àmbits anarquistes, que cada nació té una manera de ser col·lectiva com a conseqüència de la geografia, del medi que envolta les persones. En definitiva, que el tarannà de la gent és conseqüència del medi on viu i es desenvolupa i dels seus desitjos i anhels. Maragall exposa la duresa de la terra catalana, agraïda com a conseqüència del triomf del treball, un treball que és alhora alegre ja que és amb ell que s’aconsegueixen els canvis i els triomfs. Però allò que defineix de forma més clara i encertada la manera de ser de les catalanes és, segons Maragall, el sentiment de llibertat, tant de la pròpia com de la resta. Aquesta llibertat, aquest individualisme, és el que li fa concloure que «Dins de cada català hi ha un anarquista.»
(Castellanos, 1988; Fuster, 1988)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!