Prendre la paraula

jordimartifont

4 de març de 2018
0 comentaris

La vaga general del 8 de març al Camp de Tarragona

Som la Plataforma 8M del Camp. La Plataforma està formada per col·lectius de l’esquerra anticapitalista del camp i inclou col·lectius feministes, moviments socials i sindicats alternatius del Camp i s’organitza especialment per activar la convocatòria del 8 de març, dia de la dona treballadora. Aquest any a més a més la plataforma dóna ple suport a la vaga general feminista que hi ha convocada per aquesta data i s’ha organitzat en les diferents poblacions en assemblees obertes, a les quals també s’hi han sumat diferents CDRs en l’àmbit de tot el Camp amb la intenció que tingui el màxim seguiment.

EL PER QUÈ DE LA VAGA

La Vaga General Feminista té caire internacional, es va convocar per primera vegada a l’Argentina i s’hi han anat sumant diferents països. Aquí, el març de l’any passat la idea es va començar a forjar a nivell estatal però no va anar més enllà de fer d’aturades simbòliques de dues hores davant els llocs de treball. Aquest any, alguns sindicats com CGT, la IAC, la CNT, COBAS han donat resposta a l’organització de les demandes que es fan des de col·lectius feministes i també la COS hi donen ple suport.

Les demandes d’aquesta vaga van més enllà de l’àmbit laboral, perquè el que es denuncia és que les desigualtats de gènere són estructurals i responen a una organització patriarcal de la societat, que és en el fons el que volem capgirar.

En aquest sentit el 8 de març és

-Una vaga laboral: per tant cridem a tota la població a buidar els llocs de treball i estar al carrer durant les accions del 8 de març per visibilitzar que estem fartes de cobrar un 26% menys de salari que els homes per fer la mateixa feina, estem fartes d’accedir a treballs precaritzats i amb horaris incompatibles per conciliar la vida social, familiar i laboral. La situació actual condueix inequívocament al fet que la pobresa tingui nom de dona.
Destacar que és una vaga legal i de 24 hores convocada perquè tant homes com dones en facin el seguiment, tot i que destacar que la crida és que siguin els homes qui s’encarreguin de les tasques de cures.

-Una vaga de cures: perquè a banda de la bretxa laboral també està demostrada la bretxa de coresponsabilitat ja que les dones dediquem el doble de temps que els homes a la llar i les cures. Actualment som les dones les qui en major part cobrim aquestes tasques invisibles i sense remuneració. Exigim canvis profunds en el repartiment i els usos del temps.

-Una vaga de consum: aquesta demanda es fa en clau de crear nous models de consum que ens porta una doble explotació, d’una banda la tirania de l’estètica i de l’altra l’explotació en la procés productiu i fem una crida perquè aquesta aturada serveixi per fer canvis cap a models conscients i sostenibles i no sotmesos a la tirania estètica que també patim.

-Una vaga estudiantil: diferents sindicats com el SEPC i sindicat d’estudiants també s’han sumat a la vaga feminista. L’educació és un àmbit des d’on es pot transmetre la necessitat de fer canvis estructurals per aconseguir una societat en clau feminista i per tant igualitària. Cal un canvi perquè no es transmeti el model patriarcal des de les aules. Cal revisar els currículums perquè hi apareguin les dones que han fet història, fet que ara està totalment invisibilitzat i cal treballar perquè la coeducació sigui real i efectiva i integri totes les tendències sexuals i afectives.

-Una vaga per acabar la violència masclista, les agressions, les humiliacions, les marginacions i les exclusions i amb l’objectiu de demostrar que sense les dones, el món s’atura.

Pel que fa al Camp, s’han impulsat accions tant per al 8 de març com d’altres més enfocades a la sensibilització. Com cada any però, aquest dijous volem que la manifestació que ja porta 10 anys organitzant-se des de la plataforma sigui més massiva que mai.

Finalment, volem denunciar públicament que sindicats com CCOO i UGT, hagin convocat 2 hores d’aturada pel mateix dia, en contra de la decisió del moviment feminista que fa un reclam perquè el 8 de març sigui una vaga de 24 hores, 24 hores per demostrar que si nosaltres ens aturem, tot s’atura.

LA PLATAFORMA 8 M DE CAMP
L’objectiu dels col•lectius feministes en aquesta roda de premsa és convocar a la manifestació que tindrà lloc a Tarragona el 8 de Març, dia de la dona treballadora, a les 19.30 a la Pl. Imperial Tarraco i que acabarà a la Plç de la Font amb un acte polític.

Aquesta mobilització que convoquem els col•lectius de l’esquerra anticapitalista del camp, té els seus inicis ara fa tot just deus anys, coincidint amb l’inici de la crisi, en format concentració davant de l’Ajuntament de Tarragona. L’objectiu d’aquesta mobilització el 2008 va ser trencar amb les convocatòries formals del (mal anomenat) dia de la dona i donar-li un contingut feminista de classe disposat a transformar el sistema des de les bases. 

Amb els anys, aquesta convocatòria s’ha anat transformant amb l’adhesió de diferents col•lectius d’arreu de la vegueria fins a formar la Plataforma 8 de Març que, avui dia, és l’encarregada d’organitzar una única manifestació unitària feminista al Camp. Manifestació que amb els anys i gràcies al treball que s’ha fet des de les organitzacions feministes, ha anat creixen a passes agegantades fins a aquest 8M, que esperem una manifestació feminista massiva com no s’ha vist fins ara al territori. 
 
També volem aprofitar aquesta roda de premsa per denunciar l’actitud de l’Ajuntament de Tarragona vers aquesta manifestació i els actes previs, ja que com ens te acostumades torna a excloure i marginar l’activitat política del feminisme de classe a la ciutat. Aquesta vegada ha estat ometre del programa del 8 de març la convocatòria a vaga i la manifestació de la tarda, així com també altres actes que realitzen col•lectius anticapitalistes a la ciutat, quedant només recollits els actes d’un feminisme institucionalista acrític amb un sistema que oprimeix, en particular, les dones de classe treballadora. Esperem, com a mínim, que per aquesta propera manifestació no ens deixin sense tarima.

ACCIONS A DIFERENTS POBLACIONS
Reus

Dissabte 3 de març
12h → Acte de difusió i roda de premsa a la Plaça del Mercadal.
Dimecres 7 de març
20h → Ruta reivindicativa i de denúncia la violència masclista i de record de les dones assassinades
Dijous 8 de març
7.30h → Pl. Catalunya. Esmorzar i agafar forces
9h → Pl. Pastoreta, iniciar recorregut i piquets informatius
12 horas → Concentració a la Pl Mercadal

Tarragona

Divendres 2 de març
17 h → Mesa informativa, en la Rambla a la altura de Motoclub.
Dissabte 3 de març
10h → Mesa informativa en el Mercado.
Martes 6 de març
19 h. → Presentació del libro, ‘Tal com Raja’ reflexions anarcosindicalistes, de Mireia Redondo, al local de CGT Tarragona.
Dijous 8 de març
7.30 h → Imperial Tarraco
9 h → Roda de premsa a l’Hospital Joan XXIII, sobre les restriccions en l’embaràs. Performance
12 h→ Concentració, Imperial Tarraco.
Mobilització estudiantil..
19 h→ Manifestació de la Plataforma 8m. Sortida Pl. Imperial Tarraco

Valls
Dijous 8 de març

9 h → Pl. St Francesc, Inici de la JORNADA D’ACCIÓ FEMINISTA
11 h → Concentració Pius Hospital.
12 h → Concentració Residència Alt Camp.
12.30 h → Concentració Pl del Blat y Manifestació Feminista.
14.30 h → Dinar popular a la plaça de la Zeta.
Divendres 9 i dissabte 10 de març “CONSTRUÏM DES DEL FEMINISME”
19.30 h → Documenta per a la igualtat de gènere. Al Casal Popular La Turba

Dissabte 10 març
11 h → Passejada urbanisme feminista, a càrrec de M+S Arquitectura (sortida: Casal Popular la Turba, C. Nou, núm 12)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!