Prendre la paraula

jordimartifont

24 de desembre de 2015
0 comentaris

La CUP presenta al plenari del 28-D una moció satírica i denuncia que Ballesteros la censura

mocio censurada
La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Tarragona ha denunciat que l’alcalde de la ciutat hagi censurat una moció carregada d’ironia i de sàtira política que havien presentat per al plenari de pressupostos, coincidint amb el 28 de desembre, dia dels Innocents.

La moció que ha prohibit, segons la CUP, Ballesteros porta per títol “Moció relativa al futur –que és present- de la ciutat i a seva millora” i comença amb una cita adaptada de La Polla Records. El cos expositiu utilitza jocs de paraules per parlar de temes reals de la ciutat, sempre des de la ironia. Així, s’afirma que “Tarragona és una bassa d’oli, i si ho és, és perquè des de l’Ajuntament de la ciutat s’ha fet tot bé” o que “la Tecla Gloriosa, hospital dels tarragonins, ens dóna salut i alegria “y que viva la virgen!”. El text parla també de l’arquebisbe i de Repsol, dels “pressupostos per als amics i amigues, fets d’amagat”, de la pobresa com a norma, de la ciutat “mutant” que “esdevé capital d’ella mateixa quan es mira el melic” i de “la caspa que omple vestits i americanes i que el perfum car no aconsegueix esborrar”.

Les propostes que s’hi fan van des de dotar conselleres i consellers d’”immunitat total” per tal que no calgui “que ningú s’afori fora de casa per fugir dels malvats que només ens volen mal…” fins a penjar els retrats de tots els Borbons al Saló de Plens “per saber d’on venim”, rebatejar els carrers “amb els noms dels que avui manen de veritat” o dissoldre l’Ajuntament per “donar plens poders a la Comissió Organitzadora dels Jocs Mediterranis 2017 si és que encara, a dia d’avui, no ho hem fet”.

La consellera Laia Estrada ha assegurat que la seva intenció no era llegir-la al plenari, sinó que l’haurien retirat in-situ perquè es tractava de fer una innocentada irònica aprofitant la data. Estrada ha criticat que a diferència de la CUP, l’Equip de Govern “ha gastat innocentades des del primer moment que vam entrar a l’Ajuntament, però lo seu no és ni sàtira ni ironia política, sinó una autèntica presa de pèl per a nosaltres i per a tota la ciutadania”.

En aquest sentit Estrada ha enumerat una desena d’exemples amb els que s’han trobat, que van des de la congelació de les ordenances i la presentació dels pressupostos a la premsa abans que als grups polítics, fins al “finançament incert i fluctuant dels Jocs Mediterranis”, passant per la cessió d’uns terrenys a Boscos per a la construcció d’una escola internacional “a preu de saldo”.

De fet, Estrada ha emfasitzat que la diferència més gran entre la CUP i l’Equip de Govern rau en el fet que mentre els cupaires preveien retirar la moció, l’Equip de Govern tirarà endavant “la major presa de pèl: uns pressupostos que són de tot menys socials, que s’han fet d’esquena a les classes populars i als mateixos grups polítics i que en cap cas qüestionen les principals partides pressupostàries”.

És el primer cop que, un cop acabada la dictadura franquista, a Tarragona es veta una moció en un Ple de l’Ajuntament i, des de la CUP, ha afirmat el conseller Jordi Martí, consideren que “és un fet molt greu, conseqüència d’una decisió discrecional de l’alcalde Ballesteros, que es mostra incapaç de diferenciar l’atac de la ironia.”

Martí també ha criticat que l’actual Equip de Govern i Ballesteros de forma especial han estat incapaços d’entendre la nova conjuntura política de la ciutat, marcada per la diversitat de forces representades al Ple. I ha afegit que “davant aquesta diversitat, però de forma especial davant de la CUP, Ballesteros s’ha mostrat sense màscara, de forma despòtica i autoritària. Ho havíem vist al Plenari i ho veiem ara amb aquesta censura”.

Des de la CUP pensen que Ballesteros “hauria de deixar de banda els seus prejudicis morals, uns prejudicis que condicionen els seus criteris polítics i el porten a aplicar despòticament les normatives de participació democràtica a la ciutat”.

Per últim, la formació anticapitalista ha fet especial esment que malgrat no es va incloure en l’ordre del dia, la moció va circular i va arribar a diferents grups polítics per canals informals.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!