Prendre la paraula

jordimartifont

29 d'octubre de 2015
0 comentaris

La CUP de Tarragona davant els darrers fets esdevinguts a Tarragona en relació al cas INIPRO

llaurado
Fotografia de Josep Maria Llauradó a TarragonaDigital

La CUP ha fet, aquest dijous un ampli repàs cronològic dels darrers fets en relació al cas Inipro, alhora que ha adreçat una sèrie de preguntes a l’Alcalde de Tarragona que tot seguit reproduïm textualment:

9 d’octubre
La Guardia Civil entra a diverses dependències de l’Ajuntament de Tarragona en relació a la recerca d’informació i proves sobre el cas Inipro, denunciat a la Fiscalia dos anys abans per la CUP de Tarragona. Els membres del cos armat tarden 12 hores per trobar un expedient que buscaven sobre el cas.

L’alcalde està de baixa i és Begoña Floria qui explica que es tracta, només, d’una “mala praxis administrativa, sense intencionalitat punible”.

16 d’octubre
Ballesteros sorprèn tothom quan, encara era de baixa i sense assistir a l’assemblea socialista, decideix presentar la seva candidatura al Senat i s’imposa al gran favorit per encapçalar la llista fins a aquells moments, Alejandro Caballero.

-Alcalde Ballesteros, quin és el motiu perquè de cop i volta presenti la seva candidatura a aquest càrrec? Si surt escollit, quant de temps s’hi estarà?

26 d’octubre
El migdia del passat 26 d’octubre, l’exgerent de l’IMSST, Antonio Muñoz, era detingut per la Guardia Civil durant unes hores per la Guardia Civil. Es nega a declarar.

Des de la CUP de Tarragona ens mostràvem esperançats perquè consideràvem que “s’evidenciava el progrés del procés d’investigació” demanàvem que s’arribés “fins tan amunt com calgui”.

Per pura coincidència, segons fonts socialistes, el mateix dia 26, el cap de gabinet d’alcaldia, Gustavo Cuadrado, deixava la seva feina per sorpresa després de nou anys al càrrec. L’home de confiança de l’alcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros ho anunciava per Facebook i afegia que encetava “una nova etapa al sector privat”.

-Senyor Ballesteros, és pura coincidència que la seva mà dreta durant nou anys deixi el càrrec el dia que hi ha la primera detenció pel cas INIPRO?
-A quin sector ha trobat feina el senyor Cuadrado? Ens ho dirà vostè o esperarà que ho expliquem nosaltres?

La portaveu de l’equip de Govern, Begoña Floria, explicava en roda de premsa que el cas Inipro era un cas de “mala praxis” i que la detenció de Muñoz “ha agafat per sorpresa l’equip de Govern municipal” i insistia que “està molt lluny la mala praxis del delicte.”

-Senyor Ballesteros, fins quan el seu Govern continuarà parlant de “mala praxis”?

-Hem d’esperar que passin més coses per canviar el guió?

27 d’octubre
Citen a declarar com a imputat Alejandro Caballero, militant socialista i membre de l’executiva de l’agrupació local del PSC de Tarragona, a banda d’exercir com a regidor a Vilanova de Prades.

La resta (David Fernández i Ricardo Campas de l’empresa Inipro estan imputats per prevaricació, malversació de fons públics i alteració de preus en concursos i subhastes públiques; Màrio Granados, Enrique Miró imputats per alteració de preus en concursos i subhastes públiques, i Alejandro Caballero) ha optat pel silenci.

Fem a l’alcalde Ballesteros la següent pregunta:

-Alcalde Ballesteros, vostè coneixia la possible imputació de Caballero quan va donar el pas per encapçalar la llista del PSC al Senat i intentava, amb la seva presentació, tenir un cap de llista imputat?

28 d’octubre
En declaracions públiques, Pau Ricomà qualifica d’”inacceptable” que “Ballesteros no hagi sortit a donar explicacions”. Alejandro Fernández, del PP, deia que l’alcalde havia de donar explicacions i qualificava les de Begoña Floria com a “ridícules i un insult a la intel•ligència”; Albert Abelló, de CiU, defensava que “Tarragona mereix un alcalde que no s’amagui i doni explicacions quan hi ha problemes”; i Ciutadans, feia una roda de premsa en què explicaven que era “poc versemblant l’explicació del govern municipal”.

Sembla que l’excap de Gabinet de Ballesteros, Gustavo Cuadrado, hagi dissenyat aquesta estratègia comunicativa, opaca, enfosquidora i allunyada de la transparència que l’Ajuntament predica tan sovint.
Per això demanem explicacions per tot l’exposat però, sobretot, pel que us explicarem a continuació:

Som conscients de la gravetat dels fets sobre els quals us anem a informar. I és per això que us preguem que reproduïu les nostres paraules punt per punt, sabedors que és el que sempre feu perquè és la vostra feina. Penseu que com a part acusadora tenim especial responsabilitat per no entorpir la investigació i no desvetllar el secret de sumari. El que anem a explicar ara mateix no repercuteix negativament en cap d’aquests supòsits però sí que suposaria una greu intromissió de l’Ajuntament en aquest cas.

El dia 29 d’octubre, la consellera Ana Santos va enviar una nota convocant a una reunió informativa, una convocatòria oberta a tot el personal de l’IMSST, pel dimarts 3 de novembre a les nou del matí. En la nota es parla “de les Diligències Prèvies 5185/2013 que es tramiten pel Jutjat de 1a Instància i Instrucció número 1 de Tarragona, i que afecten de ple a l’IMSST, particularment a un dels seus contractes”.

Les diligències, insistim des de la CUP, no afecten “de ple l’IMSST”, tal com diu la nota, sinó una gestió anterior, segurament equivocada i errònia derivada d’una actuació de l’anterior gerència sense relació amb l’actual IMSST.

“Un dels seus contractes” es refereix, evidentment, al d’INIPRO, però resulta ben estrany que no s’anomeni el cas pel seu nom popular i alhora s’afegeixi que aquests cas “ha generat inquietud entre les treballadores i treballadors de l’IMSS, alguns dels quals han sol•licitat informació especialitzada per afrontar correctament aquesta situació.” Des de la CUP insistim: ningú ha de tenir por de res si no ha participat en els delictes denunciats i estem segures que les treballadores i els treballadors no tenen cap motiu per inquietar-se!!! En qualsevol cas, no es a l’IMSST a qui correspon facilitar “informació especialitzada” sinó a les persones investigades o imputades buscar-la si creuen que la necessiten.

I diem això perquè, segons la nota, a aquesta reunió de què us parlàvem hi assistirà “un advocat especialista en dret penal que ens informarà sobre les obligacions dels testimonis i els drets dels imputats”.

No es pot tractar les treballadores i els treballadors com a presumptes culpables perquè els acusats no són els treballadors i les treballadores de l’IMMST sinó aquelles persones finalment encausades per la justícia.

-Per acabar, i afegint-nos a les preguntes anteriors, volem preguntar a l’alcalde Ballesteros, davant aquests fets, si aquest advocat és membre dels serveis jurídics de l’Ajuntament o no, i quin és el seu nom.

-Volem saber també quin ha estat el procediment que s’ha seguit per tal de posar a disposició de les treballadores i treballadors un servei públic -o extern- com aquest. O potser és habitual que l’Ajuntament faciliti mitjans públics per subministrar assessorament privat?

-Finalment, volem preguntar a l’alcalde Ballesteros si és cert que el 20 d’octubre, a la seu de l’IMSST a la plaça Prim, es va convocar una reunió entre un advocat i només encausats i testimonis del cas? I volem saber també si és cert o no que quan l’advocat present va saber quin era el motiu d’aquella reunió, es va negar a participar-hi perquè podria considerar-se “il•legal” o podria donar peu a pensar que s’estava mirant d’influir en aquestes persones?.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!