Prendre la paraula

jordimartifont

24 d'agost de 2017
0 comentaris

La CUP de Tarragona, contra el «nou pla» de la Budellera i per un urbanisme al servei de Tarragona, no dels especuladors

La CUP de Tarragona mostra el seu rebuig absolut al «nou pla» de la Budellera, presentat per la Junta de Compensació Provisional de la Budellera el passat 10 d’agost a l’Ajuntament de Tarragona. Aquest cop, la Junta de Compensació ha presentat el seu nou pla sense gastar tot el termini d’allargament que l’Ajuntament li havia donat després de trobar que el primer termini atorgat era insuficient per incloure, segons les seves apreciacions, el 80% de les al·legacions que la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona els va obligar a incloure. Durant aquest temps, el regidor d’Urbanisme Josep M. Milà ha anunciat mesures de canvi en el POUM, que la CUP denuncia que «fins ara era intocable», encaminades a facilitar i fer més barates algunes de les actuacions que els promotors preveuen. «Però no volem ser malpensats i ho atribuïm, només, a una curiosa coincidència», afirmen.

La CUP recorda que «l’alcalde Ballesteros va mentir quan la Comissió Territorial els va obligar a modificar el pla. En aquell moment, l’alcalde va presentar els canvis a què la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya obligava l’Ajuntament com a recomanacions que ells havien admès de bon grat a partir d’un acord negociat, quan tothom sap —inclòs ell— que la Comissió Territorial d’Urbanisme no recomana sinó que obliga. Una altra mentida de Ballesteros que no volem obviar perquè aquest estiu ell mateix ha acusat de mentiders els dos regidors de la CUP i des de la CUP volem tornar a deixar clar que si a Tarragona hi ha un mentider aquest es diu Josep Fèlix Ballesteros i cobra com a alcalde», asseguren.

Aquest «nou pla» que ara la Junta de Compensació presenta té una sèrie de virtuts com a conseqüència d’haver aplicat les al·legacions que diverses entitats van presentar en el seu dia, també la CUP. En aquest sentit es pregunten com és possible que els constructors impulsors, assessorats per l’Ajuntament, no coneguessin «les mínimes normes urbanístiques que les entitats els van recordar i la Comissió d’Urbanisme els ha obligat a complir». «Els constructors volien fer passar gat per llebre? Els tècnics no van poder expressar els seus coneixements perquè algú els ho va impedir? O el senyor Milà, a qui reconeixem una gran capacitat de treball, tenia altra feina i no s’hi va fixar?», afegeixen.

Ara, amb els nous canvis, que la CUP aplaudeix, les obres es farien per fases, la mobilitat «no seria tan caòtica com preveia la proposta dels constructors», es milloraria l’enllaç amb l’autovia A-7, no hi hauria pàrquing en zona verda com deixava fer l’Ajuntament, s’actualitzaria l’informe econòmic dels diners que havien de rebre els amos dels terrenys de la platja Llarga que havien de canviar el seu ús, les zones amb jardí serien integrades al nou barri i l’alçada dels edificis no podria tenir l’impacte visual que havia de tenir. Segons la formació anticapitalista, però, «aquest pla urbanístic, tal com hem dit en reiterades ocasions, no es farà».

La CUP creu que «tot són temes de mínims que no van a l’arrel del problema, ja que en el fons aquest nou pla té els mateixos problemes centrals que el vell. I quins són aquests? Doncs que el pla és innecessari per a Tarragona, tot i que molt profitós per a uns particulars que tenen en l’actual conseller d’Urbanisme no un aliat sinó pràcticament un dels seus. Milà ni va posar en dubte el pla vell ni deixarà de defensar el nou». Sobre Milà, recorden que és fundador i membre fins fa poc del despatx d’arquitectes que va fer els plànols de tot aquest «desenvolupament» i que durant anys i panys ha treballat per a José Luis García, president de la Junta de Compensació. És per això pel que conseller d’Urbanisme de Tarragona, Josep M. Milà, ha d’abandonar el saló de plens cada cop que es parla del pla urbanístic més important que preveu el municipi en els propers anys. Al parer de la CUP, «això és una vergonya per a una ciutat com la nostra, una vergonya amb totes les lletres».

I és que la CUP manté que nous plans parcials urbanístics són «innecessaris» per a la ciutat ja que no hi ha hagut creixement poblacional que ho justifiqui, tan sols «el lucre important per als propietaris dels terrenys i els constructors que el pretenen executar, però els interessos d’aquesta minoria no són els de la ciutat.» Aquests interessos segons el grup municipal passen més aviat per la rehabilitació dels edificis ja existents —15.000 habitatges buits segons el Pla d’Habitatge Local oficial— i «per fer habitable una ciutat que en cadascun dels seus carrers i barris sembla deixada de banda precisament per qui l’hauria de tenir sempre en el seu pensament». La CUP no vol que es destrueixi una part important de la zona verda de la ciutat «com a conseqüència d’unes pràctiques especuladores que no atenen al creixement real de la ciutat, que és mínim, i que alhora deixen de banda la rehabilitació com a centre de les polítiques públiques d’habitatge, tal com defensen totes les institucions europees, espanyoles i catalanes, excepte l’Ajuntament de Tarragona que continua ancorat en l’urbanisme especulatiu sense sentit del segle XX», conclouen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!