Prendre la paraula

jordimartifont

18 d'abril de 2008
0 comentaris

Josep Maria Yago: ‘La utopia és el motor de les nostres accions’

Entrevista al “Catalunya” 95 a Josep Maria Yago, membre i portaveu de la Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau. La coordinadora ha esdevingut un dels referents antimilitaristes a nivell de Catalunya en els darrers anys com a conseqüencia de l’abandonament d’aquest camp per part de molts dels activistes que havien participat en les lluites d’insubmissió i d’objecció de consciència un cop es va abolir el servei militar obligatori, alhora que com a mèrit propi per la constància i un discurs i unes pràctiques que lliguem un amb les altres.

-Com neix la Tarragona Patrimoni de la Pau i quins eren els seus objectius en aquell moment?

-La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau va néixer l’any 1998 arran de l’arribada a Tarragona del portaavions JFK, de la VI Flota dels EUA, i de la campanya militarista que, a partir d’aquest fet, van engegar l’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona (CiU i PSC) i l’Autoritat Portuària amb Joan Miquel Nadal i Lluís Badia, ambdós de Convergència i Unió, al capdavant.

-Com ha evolucionat i quins són els seus objectius actuals?

-Quasi des del primer moment vam veure que els vaixells de guerra no eren més que una de les manifestacions del militarisme i ben aviat vam començar a donar cabuda en el nostre discurs a la solidaritat amb les víctimes dels conflictes (Afganistan, Iraq, Palestina i altres llocs, sense oblidar els “conflictes oblidats” que no per no aparèixeren els titulars dels mitjans de comunicació són menys dolorosos) i, a partir d’això, a incloure-hi el militarisme en tots els seus vessants, el comerç d’armes o, força important, l’objecció fiscal a laes despeses militars.

-Tot i que el vostre àmbit immediat és Tarragona, darrerament heu esdevingut referent antimilitatista arreu de Catalunya. Com s’ha esdevingut això?

-Jo crec que som un referent antimilitarista a Tarragona i, possiblement, si fem cas al que diuen companys d’arreu de Catalunya, a més llocs. Personalment, crec que, si és cert, es deu al fet que hem intentat lligar allò de “pensa globalment, actua localment” i hem intentat aprofundir en el nostre discurs incloent qüestions com, per exemple, la situació de guerra permanent associada al sistema econòmic capitalista. La persistència d’accions com la

concentració Paraules per la Pau, que fem ininterrompudament cada primer diumenge de mes des de fa més de set anys, també hi ha contribuït i no podem oblidar aspectes com una voluntat d’independència envers partits polítics i institucions (la qual cosa ens fa ser molt crítics amb les polítiques de la Generalitat creant l’Institut Català Internacional de la Pau o l’Oficina per a la promoció de la pau i els drets humans mentre alhora invita l’exèrcit i els mossos d’esquadra al Saló de l’ensenyament o impulsa la instal·lació a Catalunya d’indústries relacionades amb l’armamentisme) de pedra picada.

Lamentablement, les dificultats del moviment per la pau en el seu conjunt per afrontar el dia a dia també influeixen.

-Quines campanyes coordineu ara i en quines participeu?

-Som conscients que el moviment per la pau ha cobrat importància quan ha anat de la mà amb el que podríem anomenar moviment altermundialista i, per aquest motiu, hem estat presents a l’FSCAT i procurem participar i oferir suport a iniciatives com el CSOA La Colomera, l’Ateneu Alomà, la Marxa pel Decreixement o la Plataforma Salvem la Platja Llarga per posar-ne alguns exemples.

Ara, una de les campanyes que ens estimem especialment i que està a punt de començar és la de l’objecció fiscal a les despeses militars que gira al voltant de la idea de no voler contribuir a la guerra i al militarisme amb els nostres impostos. És una forma de desobediència civil, si més no això ens agradaria, consistent en fer una deducció (que no existeix legalment) en la declaració de la renda i desviar els diners deduïts a projectes alternatius relacionats amb l’antimilitarisme i el foment de la cultura de pau.

-Set anys de Paraules per la Pau… què és aquest acte i què representa a Tarragona?

-Paraules per la Pau es una concentració antimilitarista en la que intentem crear espais de pau i art amb la col·laboració d’artistes de diferents disciplines. Es va dissenyar, fa set anys, com un fil conductor que, sense massa esforç, ens permetés veure’ns sovint i, així, poder articular accions i campanyes. Sense voler ha anat agafant importància i ha esdevingut un fenomen important que ens permet esdevenir un col·lectiu amb un prestigi important pel que fa a la persistència i coherència en les nostres accions.

-Acabar amb els exèrcits i el militarisme hi ha qui ho qualifica d’utòpic, què els podeu dir al respecte?

-Com a Coordinadora crec que tothom coincidiria en afirmar la necessitat de la utopia és el motor de les nostres accions. A més, si la gent que governa i que, en el seu dia, també va lluitar per la utopia, compartís aquesta idea segur que no ens trobaríem en aquesta societat tan grisa i conformista en la

que vivim.

Jo, particularment, tinc clar que és possible que les nostres accions no serveixin massa per assolir un món més just i més humà, però necessito compartir i fer coses oposant-m’hi, perquè em plau i em fa sentir, justament, això: un ésser humà i crec que, en la mesura que faig coses perquè em plau, si coincideixo amb més gent que també fa coses, perquè li plau, i a més les em amb amor i alegria, potser serveix més del que penso. Per altra banda, i per acabar l’entrevista, m’agradaria recordar una frase d’Albert Camús que deia “hem de comprendre que no podem escapar del dolor comú i que la nostra justificació, si n’hi ha alguna, és la de parlar, mentre puguem, en nom dels qui no ho poden fer”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!