Prendre la paraula

jordimartifont

28 de juny de 2020
0 comentaris

Divendres 3 de juliol, el #llibrenegre al Palmerar del Ger de Sant Pere de Ribes

El proper divendres 3 de juliol a les 19h, presentarem els tres volume del #llibrenegre al Palmerar del GER de Sant Pere de Ribes. Ens veiem allí.

El Llibre Negre, tres volums i 1.300 pàgines

El Llibre Negre és una antologia de textos anarquistes d’alliberament nacional i voltants escrits des dels i per als Països Catalans (sencers o a trossos) des de 1842 fins a 2017. Els tres llibres tenen un total de 1.352 pàgines i inclouen un total de 158 textos. Cada text està contextualitzat històricament i il·lustrat amb imatges de qui el va escriure, del mitjà on va sortir o referents al moviment o organització que el va generar.

Ajuntar aquest textos en un llibre de tres volums és un intent de recollir i pouar la memòria llibertària independentista, d’expressió catalana i altres, àmplia i diversa però alhora desconeguda, un intent de mostrar que als Països Catalans també hi ha i hi ha hagut anarquisme no estatista, que no ha reproduït els esquemes nacionals estatistes espanyol, francès, andorrà o italià. En una nació perseguida i anorreada per diversos estats en el seu dret bàsic d’existència, cultural i lingüístic, les lluites llibertàries molt sovint s’han empeltat o han participat plenament en les lluites per l’alliberament nacional tot i que per entendre això que acabeu de llegir cal refer el significat de moltes paraules dominades pels que manen.

El Llibre Negre és obra de Jordi Martí Font, qui ha fet l’antologia a partir de textos coneguts, alguns no tan coneguts i altres directament inèdits. L’antologia no només recull els textos originals sinó que hi són explicats i contextualitzats. Se’n deriva una visió retrospectiva i alhora innovadora sobre un tema vell i, segons per qui, desconegut i impossible: l’anarcoindependentisme, l’independentisme anarquista, el catalanisme (o valencianisme o altres) llibertari i les pràctiques d’arreu dels Països Catalans en lluita contra l’Estat i els estats.

Primer volum:
l primer volum inclou 48 textos, des de lletres en català de cançons com Els Segadors, A les Barricades, Fills del poble o La Campana fins a textos de Joan Maragall o Miquel Ventura; articles teòrics de Pi i Margall, Pere Coromines, Anselmo Lorenzo, Joan Montseny, Salvat-Papasseit, Simó Piera, Salvador Gibert, Salvador Seguí, Eudald Canibell, Jaume Brossa, Dídac Ruiz, Joan P. Fàbregas…; i poemes d’Emili Guanyavents, Eduard Marquina, Felip Cortiella, Cels Gomis o Josep Llunas; així com textos programàtics de publicacions com El Chornaler, La Tramontana, Avenir o Progrés. També s’hi poden trobar textos legislatius com el decret de creació del CENU o el Decret de Col·lectivitzacions i posicionaments diversos de la CNT i la FAI.

Segon volum:
El segon volum del Llibre Negre inclou textos escrits entre 1940 i 1999. Aquests textos són de Joan Ferrer, Joan Fuster, Roc Llop, el butlletí de la CNT a l’exili de París «Terra Lliure», Ramon Subirats, Oriol Solé Sugranyes, Jaume Balius, Miquel-Dídac Piñero, Frederica Montseny, Josep Vicent Marqués, el Comitè Maulet de l’Horta de València, Maulets per l’autonomia obrera i el comunisme de consells, «Visca la Terra!!» i la Federació Anarquista-Comunista Catalana (FACC), Marcel·lí Reyes, Ricard de Vargas-Golarons, la Coordinadora Llibertària dels Països Catalans, les Joventuts Llibertàries del Barcelonès, la CNT dels Països Catalans, l’MDT, la CNT de Catalunya i CGT Catalunya, Ramon Barnils, la 1a Trobada Internacional dels anarquistes i llibertaris que lluiten per l’alliberament nacional dels pobles oprimits i no reconeguts a Guasila (Sardenya), el Col·lectiu Ikària, Jordi Sabater, L’Autòpsia Social, Josep Serra i Estruch, Recerca Autònoma, GAT, Gerard Jacas, Emilià Páez, Pascal Comelade, Joan-Lluís Lluís i Aleix Renyé, i Ramon Claret Gual.

Tercer volum:
El tercer volum del Llibre Negre inclou textos de 2000 a 2018. Aquests textos són Josep Maria Reguant, les Joventuts Anarco Independentistes, la Xarxa de Lluites Independentistes Llibertàries, Gerard Horta, la Lliga Anticolonial, la Confederació General del Treball de Catalunya, el Col·lectiu Negres Tempestes, Catarko del Prat, Jordi Martí Font, La Rosa dels Vents, Iñaki Aicart, Lluís M. Xirinacs i Damians, el Bloc Negre, el Bloc Raret d’Alacant, el Col·lectiu L’Ullal del País Valencià, Mònica Ferrer Cano de la FEL-UAB, David Pujol i Mulet, Jordi Bonet Martí, Ferran Aisa, Pablo Molano Romero, Enric Casasses, la Subcomandant Júlia Martínez, Ivan Miró, Txema Bofill, Cultura Obrera, Xavier Diez, Raimundo Viejo, Els Surfing Sirles, la Coordinadora Llibertària de Mallorca, el Grup de Reflexió per a l’Autonomia (GRA), Roger Palà, Carlos Taibo, Roger Pelàez, La Ratlla per Catalunya, Víctor A., Un Company Llibertari de Barcelona, Quim Garreta, l’Assemblea Llibertària de la UAB, la CGT Baix Camp-Priorat, l’Ateneu Llibertari de Reus, el SP del Comitè Confederal de CGT Catalunya, Jordi Garcia, Anarquistes de València, Joan Carles Gelabertó, Núria Comerma i Cortada, David Algarra,la Federació Anarquista de Catalunya, el SP de la Federació Intercomarcal de CGT Tarragona, el Sindicat d’Olot de la CNT, la Secció Sindical CGT Ajuntament de Barcelona, CNT-Catalunya, Heura Negra, CNT Catalunya i Balears, Oca Negra, Solidaritat Obrera, Santiago López Petit, Josep Garcia Vázquez, Ermengol Gassiot, Una posició, Emili Cortavitarte, Manel Aisa, Joni D, Enric Duran i Giralt, Miguel G. Gómez i Laia Vidal.

L’autor
L’autor, Jordi Martí Font, de Marçà, ha estat i és membre de molt diverses organitzacions i entitats culturals, sindicals i polítiques, des de la CUP de Tarragona fins a la CGT de Catalunya, passant per diversos casals i ateneus. És autor de llibres com Ni Nadal ni setmana Santa (2008), Visions perifèriques de combat (2012), En aquesta gran època… les paraules són punys (2015), Visca la Terra, visca l’Anarquia (2017), Crema Londres a Tarragona (2017), Misèria sense companyia (2018) i Desballestant Tarragona (2019). És doctor en Filologia Catalana per la URV amb una tesi doctoral sobre Josep Llunas i la construcció de l’anarquia en català, de la qual n’ha publicat, fins ara, el llibre La poesia obrerista de Josep Llunas. Un intent d’estètica anarquista en la literatura catalana del segle XIX (2015) i l’edició del conte Amoria i el poema èpic La Revolució del mateix autor. És màster en crítica literària per la URV i treballa com a professor de Llengua i Literatura Catalana i Arts Escèniques a Secundària.
Per tal de concretar presentacions del llibre, podeu enviar un correu a llibrenegre123@gmail.com

Dades tècniques
Primer volum: de 1842 a 1939, 382 pàgines, PVP 15 euros, ISBN: 978-84-943052-7-6.
Segon volum: de 1940 a 2000, 429 pàgines, PVP 16 euros, ISBN: 978-84-949556-0-0.
Tercer volum: de 2001 a 2017, 540 pàgines, PVP 20 euros, ISBN: 978-84-949556-1-7.
Editorials: Lo Diable Gros (Camp de Tarragona), Caliu (Benimaclet) i Calúmnia (Serra de Tramuntana); col·lecció: Arrelar.
Es pot comprar a les presentacions i al web de Calúmnia (http://calumnia-edicions.net/) i a Iberlibro, així com a la Repartidora de València i altres llibreries especialitzades d’arreu dels Països Catalans.
El distribueix Virus Editorial de Barcelona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!