Prendre la paraula

jordimartifont

18 de novembre de 2015
0 comentaris

Diuen que “La Guàrdia Civil apunta com a màxim responsable del cas Inipro Ballesteros”

ballesteros
La notícia la vam donar ahir però és avui que surt arreu: s’ha aixecat el secret sumarial del cas Inipro denunciat per la CUP i el món en va ple:

http://www.naciodigital.cat/delcamp/tarragonadiari/noticia/15236/guardia/civil/apunta/maxim/responsable/cas/inipro/ballesteros

La notícia de Tarragona Digital diu:
La Guàrdia Civil apunta com a màxim responsable del cas Inipro Ballesteros

La CUP destapa, després de l’aixecament del sumari, bona part dels detalls d’unes contractacions en mans ara del jutge

Josep M. Llauradó , Tarragona | Actualitzat el 17/11/2015 a les 18:02h

Tal com ha avançat TarragonaDiari.cat, aquest dilluns a la tarda es va aixecar el secret de sumari del cas Inipro. Poques hores després de conèixer-se, la CUP -que s’hi va personar com a acusació particular- ha fet una roda de premsa explicant bona part dels detalls de la investigació, entre ells que l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros va donar el vist-i-plau definitiu a 21 factures malgrat els fins a set advertiments de la cap de comptabilitat i l’interventor general. Va ser Ballesteros qui va signar els decrets per tal que es paguessin unes factures que no es veien gens clares relacionades amb l’activitat de l’empresa Iniciatives i Programes (Inipro) entre els anys 2010 i 2012. Cal recordar que el que investiga el jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona són dues pròrrogues d’un contracte celebrat mitjançant un concurs públic que no permetia allargar la relació contractual més enllà d’un any. En total, són 215.145,73 euros els que no encaixen, del total de 276.157,31 euros que es va endur Inipro al llarg de 25 mesos quan treballava per a l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) en un programa de foment de l’associacionisme d’immigrants.

A diferència de les informacions donades fins a la data, tan sols són dues les persones imputades pel jutge: l’exgerent de l’IMSS Antonio Muñoz i el militant socialista i extreballador d’Inipro Alejandro Caballero -l’advocat del qual és Francisco Zapater, exregidor de l’Ajuntament. Tots dos van anar a declarar voluntàriament i seran citats properament per part del jutge. La resta dels set que han declarat no consten a l’informe ni a la interlocutòria facilitada a la CUP, però la investigació avança i tant Laia Estrada com Jordi Martí, regidors del grup municipal, esperen conèixer aviat noves possibles imputacions, una de les quals l’alcalde Ballesteros. Si no es produeix, la demanaran explícitament al jutge. El total de delictes són prevaricació, malversació de fons públics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, tràfic d’influències i blanqueig de capitals.

Un concurs de fireta: els tres plecs de les tres empreses eren calcats i presentats el mateix dia

En l’informe de la Guàrdia Civil, que és qui fins a la data ha portat el pes de la investigació, hi consten diverses curiositats del concurs públic en què s’hi van convidar tres empreses: Inipro, Itinere i Gallet Consultors Associats. La segona és filial de la primera, mentre que Gallet també forma part de l’entramat, ja que coincideix amb les altres dues pel que fa a concursos presentats en els mateixos nuclis de població. De fet, la situació de Tarragona es reprodueix en altres consistoris de la geografia catalana com Sant Boi de Llobregat, Cunit, Viladecans, entre d’altres, tots ells governats pel PSC. Tant és així que el 95% de la facturació d’Inipro prové d’ajuntaments, el 80% dels quals tenen governs socialistes quan l’empresa és contractada.

Les tres candidatures es van presentar amb tres plecs diferents però amb el mateix títol -un títol diferent al de l’oferta de l’IMSS- i el mateix dia. Jordi Martí ha assegurat que la Guàrdia Civil fins i tot va detectar que en el plec presentat per Gallet -una empresa que no es dedica a l’objecte de contractació per al qual optava- la data estava tatxada amb tippex, malgrat que es pot apreciar el text original vist a contrallum. Una altra de les curiositats és que tots tres documents tenien les mateixes faltes ortogràfiques.

La Guàrdia Civil desconeix la feina que feia Inipro

Una de les preguntes centrals que es fa la investigació és quina feina desenvolupava l’empresa durant el temps que va ser contractada. Els treballadors de l’IMSS citats a declarar com a testimonis han assegurat que no en tenien coneixement, tot i que treballessin per a ells. Tampoc existeix cap informe de l’empresa o de l’Ajuntament que ho expliqui i l’expedient de convocatòria del concurs no justifica el motiu pel qual era necessari externalitzar aquesta feina. El 2010 no hi havia un increment de població immigrada segons dades de l’Idescat, i els resultats finals no són rellevants: Inipro s’havia de dedicar a promoure l’associacionisme entre el col·lectiu immigrant, però actualment tan sols hi ha tres associacions més a la ciutat que el 2010.

En total, Inipro va donar d’altra en aquest període a cinc treballadors, entre ells l’imputat Alejandro Caballero, però també hi tenia un company de les Joventuts Socialistes: Mario Burzuri. Els altres tres tenen un currículum relacionat amb el moviment associatiu migrant i la CUP ha preferit no donar els seus noms, com tampoc cap dels treballadors de l’IMSS que han anat a delcarar les darreres setmanes. Tot i estar donades d’alta, aquestes cinc persones no efectuaven una feina demostrable.

No convencen les explicacions del govern municipal

Des de l’inici del cas, el govern socialista ha traslladat que tot plegat es tracta d’una «mala praxi administrativa», però no hi veu delicte. Divendres 6 de novembre, posteriorment a la Junta de Portaveus, van canviar la versió i l’alcalde ja parlava de «mala praxi de gestió». Aquestes paraules no convencen a la CUP per tractar-se de «llençar pilotes fora», que a més ha posat sobre la taula una incoherència en les seves explicacions públiques, en el marc de la reunió amb els portaveus dels grups municipals. A diferència de la majoria dels treballadors municipals, l’exgerent de l’IMSS Antonio Muñoz no utilitzava el correu corporatiu sinó un de personal al qual només s’hi podia accedir des del seu ordinador -que quan va canviar de lloc de feina va ser traslladat també. Aquesta situació els tècnics la titllen de «completament inusual» i que «era la primera vegada que succeïa». Ballesteros, en canvi, va afirmar en Junta de Portaveus que «era normal».

Precisament aquest dimarts el govern municipal s’ha assabentat pels mitjans de comunicació de l’aixecament del secret de sumari. Tot i això, no s’ha mostrat especialment preocupat pel tema i ha afirmat en roda de premsa que les actuacions del govern que se’n derivin -com ara mostrar els documents investigats per la Guàrdia Civil a l’oposició- «es farà de la manera que considerem oportuna».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!