Prendre la paraula

jordimartifont

10 de juliol de 2017
0 comentaris

[Comunicat] La CUP de Tarragona lamenta la manca de transparència de l’Ajuntament, de forma especial en el tema de la Budellera

Segons l’Índice de Transparencia de los Ayuntamientos, fet públic aquest passat cap de setmana per Transparency International España, l’Ajuntament de Tarragona es troba en el 99 lloc d’un total de 110 que inclou els més grans de l’Estat espanyol.

Aquestes dades corroboren moltes de les denúncies públiques que des de la CUP hem fet en els diferents plenaris i que moltes ciutadanes i ciutadans ens han fet arribar. De fet, Tarragona és l’única capital provincial catalana que no ha arribat als cent punts i se situa en el darrer lloc de les setze ciutats avaluades a Catalunya.

A més de les sis àrees de transparència que s’avaluaven fins ara (economicofinancera; informació sobre la corporació; web, relació amb la ciutadania, la societat i participació; contractacions, convenis, subvencions i costos dels serveis; i urbanisme, obres públiques i medi ambient), enguany s’ha inclòs una nova àrea, dret a l’accés a la informació. En totes aquestes àrees, l’Ajuntament de Tarragona ha empitjorat en relació al 2014, que és l’any que es va publicar l’índex per últim cop.

En l’àrea que no ha empitjorat perquè mai abans s’havia avaluat, dret a l’accés a la informació, Tarragona se situa lluny de cap paràmetre estatal i nacional. Posem, com a exemple, una demanda d’informació que des de al CUP de Tarragona hem fet en els darrers quatre mesos.

Un cop retirat l’escandalós pla especulatiu de la Budellera, des de la CUP de Tarragona vam fer una pregunta al plenari per tal que ens la respongués l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros. La pregunta era la següent:

1.- Quants cops s’ha reunit l’Equip de Govern de l’Ajuntament de Tarragona, aquest i l’anterior, amb representats de la Junta de Compensació del PPU24 des que aquesta es va constituir?

2.- En quines dates van tenir lloc les reunions, on es van desenvolupar i qui hi va prendre part per ambdues bandes? En qualitat de què (quin càrrec) hi va participar cadascú?

Aquestes preguntes les hem reiterat en tres plens municipals, en un dels quals fins i tot vam rebre el compromís personal de l’alcalde Ballesteros en el sentit que se’ns faria arribar i que ell mateix ens trucaria per dir-nos que ens l’enviàvem. La trucada hi va ser i l’enviament, també, però només se’ns va fer arribar el llistat de reunions de la Sra. Begoña Floria de l’any 2016. Un mes i mig després, el senyor Milà ens va fer arribar el llistat de els seves reunions del 2016 i punt. L’alcalde Ballesteros, en el ple municipal del juny del 2017 va demanar als seus regidors que ens fessin arribar el llistat complet de reunions, tal com demanem nosaltres, des que la Junta de Compensació “es va constituir”.

Des de la CUP de Tarragona ens preocupa que Tarragona estigui a la cua en transparència de forma destacada però ens preocupa molt més que algunes regidores i regidors tinguin problemes tan greus de comprensió lectora. I diem “problemes de comprensió lectora” perquè no volem imaginar que ningú ens estigui impedint tenir accés a unes dades que són i han de ser públiques i que tenen relació amb un conseller que abans de ser-ho era arquitecte i l’exdespatx del qual va fer el projecte fallit de la Budellera.

Esperem que, abans del proper ple, les dades que vam demanar fa quatre mesos ens siguin aportades i aquest no sigui un cas més de manca de transparència, o de petxina tancada. Ho esperem perquè hi tenim dret i perquè no hi pot haver cap motiu que ens faci esperar quatre mesos per tenir accés a unes dades que, insistim, són i han de ser públiques.

Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP)
Tarragona, Països Catalans, 10 de juliol de 2017

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!