Prendre la paraula

jordimartifont

28 de gener de 2008
3 comentaris

Cooperatives de consum, una alternativa

Fartes i farts de ser enverinats mentre ens alimentem; farts i fartes d’haver d’engrapar transgènics, pesticides i merda diversa cuinada en forma de menjar en cada un dels nostres àpats diaris; fartes i farts de comprar menjar de l’altra banda de món a preu de saldo…

a cada pas que faig em trobo una cooperativa de consum, nova o de fa anys, que abasteix de productes naturals (fot haver de posar un adjectiu al que hauria de ser la normalitat!) els seus i les seves cooperativistes, que no accepta ni pesticides, ni transgènics, ni OMG… i que torna a donar al menjar la importància que sempre hauria d’haver tingut en el pressupost diari de les persones. En aquestes cooperatives de consumidors, el menjar potser és una pèl més car que als hipermercats, tot i que no sempre, però el que es paga és el seu preu, amb diners que van directament al pagès, sense intermediaris, saltant-se les grans cadenes de distribució i sense retre homenatge als diners i al fals estalvi que, mentre omple de verins diversos els nostres cossos “per estalviar”, ens fan anar de bòlid per adquirir una casa que sempre serà del banc.                Trobo cooperatives arreu d’on vaig, fins i tot al meu costat. Al Camp de Tarragona en portem comptades cinc en actiu, des de la històrica El Brot de Reus, que compta amb botiga estable i fa anys i panys que existeix, fins a la que jo mateix participo, que encara no té nom però ja ha aconseguit fer algunes comandes i tot apunta que arriba ja a l’estabilitat.

El fenomen “només” seria molt bonic i interessant –allò que sempre es diu- però és que no és només això. Als barris de Barcelona i València, als locals de Lleida, a Castelló… la gent s’autoorganitza per prescindir del mercat a l’hora de menjar. I alhora que prescindeix del mercat, prescindeix de tòxics en el menjar i obre espais per construir unes altres relacions, una altra forma de consumir, una altra forma de viure.. sense cap mena de dubte molt millor que les que patim en l’actualitat.

  1. Ahir van fer al 30 minuts un gran programa sobre el Decreixement en el qual es parlava de les cooperatives de consum com un dels models alternatius als supermercats.
    Us el recomano.

  2. Bones!! No ens coneixem però volia afegir que a Ciutat de Mallorca ja fa tres anys que rutlla una experiència similar: la Cooperativa Agrohoritzontal. Deixo la web perquè li peguis una ullada i acabo amb una frase que apareix al cartell que tenen a un restaurant ecològic i vegetarià d’Inca: "Avui allò més revolucionàri és fer un hort"
    http://agrohoritzontal.wordpress.com/

    Salut!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!