Prendre la paraula

jordimartifont

13 d'abril de 2007
0 comentaris

Es reedita ‘El Eco de los pasos’

El vaig llegir fa 12 anys i el rellegiré tants cops com pugui. Josep Murgades va dir un cop que aquest és un llibre de lectura obligada per entendre la història d’aquest país als anys 30. Completament d’acord.

Publicat a vilaweb.cat

Es reedita ‘El Eco de los Pasos’, les memòries de l’anarquista Garcia Oliver

 

L’autobiografia de l’ex-ministre de Justícia sols es pot comprar per internet

 

L’any 1978 l’editorial Ruedo Ibérico va editar ‘El Eco de los Pasos’, la monumental autobiografia de 650 pàgines de Joan Garcia Oliver(Reus, 1901, Guadalajara, Mèxic 1980). Ara es torna a reeditar aquest llibre clau per a entendre no sols la història de l’anarco-sindicalisme i la CNT des de dins, sinó també la història del país del segle XX. ‘El Eco de los pasos (Ed. Pilar Sierra, 2007), sols es pot comprar per internet a llibreteria.org.

Joan Garcia Oliver explica la seva vida segons la premissa que ‘la veritat, tota la veritat, només s’explica, si també es mostra la cara lletja de la veritat’. Amb ulls de testimoni privilegiat, narra des de dins la lluita entre patrons i obrers a la Barcelona dels anys 20. De fet, Garcia Oliver va ser fundador del grup d’acció Los Solidarios ‘los terroristas de la clase trabajadora’, que deia ell. També confessa que va participar en l’assassinat del president espanyol Eduardo Dato l’any 1921; descriu la seva estada a les duríssimes presons de la dictadura de Primo de Rivera i que Francesc Macià el volia al seu costat als Fets de Prats de Molló. Garcia Oliver explica que va combatre la República des del principi amb atemptats i robatoris, perquè la considerava insuficient.

Armes, revolució i exili


Quan es desferma la guerra del 1936 Garcia Oliver parla dels anarquistes, que es van apoderar de les armes , d’ell mateix que després va comandar el Comitè de Milícies Antifeixistes, que durant l’estiu del 1936 va governar Catalunya. Allà va viure el moment més amarg de la seva vida, quan un ple local de la CNT va denegar la seva proposta de jugar al tot per tot, això és, de fer la revolució social i no sols la guerra. Més endavant, en una decisió polèmica des del punt de vista anarquista, Garcia Oliver va acceptar el càrrec de ministre de Justícia espanyol. Les últimes 650 pàgines parlen del llarg exili d’Oliver, que va acabar morint a Mèxic, envoltat d’indis, amb l’espectre de la mort del seu únic fill i en companyia de la seva esposa.

Al llibre, hi són vistos de prop la majoria dels protagonistes de la història política i social del segle XX: el Noi del Sucre, Josep Tarradellas, Lluís Companys, Francesc Cambó, Frederica Montseny, Buenaventura Durruti, Prat de la Riba, Eugeni d’Ors, Andreu Nin i un llarg etcètera. Però sobretot s’hi veu l’immens, desconegut i poderós ordit dels sindicats anarquistes. Tot plegat trufat de detalls històrics, com el de qui va inventar, i on, la bandera vermella i negra de la CNT, els últims intents de salvar el Madrid republicà, la mort accidental de Durruti o detalls de la fugida del cardenal Vidal i Barraquer. La narració, que pot arribar a ser lírica, és en alguns moments espessa, perquè inclou actes senceres dels congressos anarquistes o llargues i reiterades invectives contra Frederica Montseny i Diego Abad de Santillán, una de les bèsties negres de l’autor.


Llibre preuat


El llibre, exhaurit de feia anys, havia arribat a preus de més de 120 euros a les llibreries de segona mà. Fins i tot algunes llibreries n’havien fet tiratges clandestins a base de fotocòpies. L’edició actual, de 650 pàgines, costa 35 euros, inclou una entrevista amb l’autor de l’any 1977 que, segons l’editorial, és ‘l’única que li van fer". A la contraportada del llibre es pot veure una de les poques fotografies en què apareix una bandera catalana anarquista (amb les franges grogues substituïdes per negres).

La primera edició, limitada, és de 150 exemplars.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!