Emigdi Subirats i Sebastià

Lletres ebrenques

1 de novembre de 2008
4 comentaris

Excursió al Castell hospitaler d’Ulldecona

 

Aquesta tarda hem realizat una excursió en família al Castell hospitaler d’Ulldecona (el Sènia). Està situat dalt d’un turó a uns  3 km de la població, damunt de  les restes d’un assentament ibèric. Conté una bella torre rodona andalusina i una  torre quadrada molt més espaiosa que va ser  construïda pels hospitalers  després de la seua donació el 1178, juntament amb l’església de Santa María (dels segles XIV i XV) i les restes de diversos habitacles adjacents. M’ha agradat molt tornar a aquest espectacular castell ja que hi vaig treballar l’any 1988 quan era un estudiant de Geografia i història i treballava per al departament d’arqueologia dels Serveis territorials de cultura a Tortosa. El Castell d’Ulldecona és un dels grans baluards templers i hospitalers que tenim a les comarques centrals dels Països Catalans, conjuntament amb el castell de Xivert, Peníscola i Miravet.  
Els meus xiquets han gaudit d’allò més durant  la visita. Des de molt xicotets s’han acostumat a visitar torres templeres ja que la seua mare i jo els hem volgut infondre l’estima i admiració pel nostre patrimoni històric medieval. A hores d’ara ja poden recitar de memòria el nom de la majoria de torres vigia que hi ha al tram final de l’Ebre, la qual cosa em fa veritablement feliç.
La visita a Ulldecona d’avui no era casual, sinó que era per participar en l’Aplec del Sénia que s’ha organitzat durant tot el cap de setmana per tal d’anar trencant fronteres administratives entre els territoris dels Països Catalans. També hem assistit a la demostració de pilota valenciana que s’ha celebrat al carrer Doctor Robert d’Ulldecona. L’exhibició ha anat a càrrec del grup de pilota de Benicarló. M’ha semblat un esport molt interessant i m’ha encantat veure com el practicaven en aquest carrer ulldeconenc, ja que suposava una altra manera d’anar expandint a dalt i a baix les  tradicions i els jocs tradicionals nostrats. 
Només em queda felicitar els organitzadors de l’Aplec del Sénia, que continua aquesta nit amb un interessant concert amb La gossa Sorda i uns quants grups més, al qual no ens serà possible assistir ja que amb xiquets i sense cangur…
 Som una terra viva! Endavant les atxes!

  1. No sabia que avui estava La gossa sorda en concert! No em perdo un concert d’ells quasi mai, i encara recordo el dia que els vaig descobrir en un concert a terres valencianes, ja que tocaven en una plaça i jo surtia amb els amics d’un altre concert que no tenia res a veure, crusant-me. Em van agradar tant que em vaig quedar.
    De totes maneres m’ha agafat a Tarragona i no m’hagués sigut possible anar-hi. Una llàstima.

    Una altra vegada busca cangur entre els coneguts de l’Ebresfera! Segur que hi ha algú a qui no li fa res.

    Bona nit de totes maneres!

  2. A mi m’ha sigut impossible assistir-hi i mira que en tenia ganes, sobretot del partit d’exhibició de pilota però una altra vegada serà… Això sí, esta nit cap amunt a fer comarca!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!