[NdP] La CUP presenta els nous projectes de Grans Runes i denuncia la desídia del govern amb els edificis públics

La CUP de Tarragona ha presentat aquest matí en una roda de premsa a l’Ajuntament les noves accions que està emprenent amb el projecte Grans Runes i ha fet un repàs històric de tota la feina que han fet des del seu inici. L’exposició, a càrrec de la regidora Laia Estrada, les membres de la comissió de Grans Runes Eva Miguel i Maribel Setién i el restaurador Àlvar Calvet, ha estat especialment incisiva en denunciar el que consideren “la desídia del govern de Ballesteros amb els edificis públics”.

Estrada ha explicat com el projecte va començar a caminar quan, el Sant Jordi de 2014, els cupaires van parodiar el concepte de Grans Rutes (GR) per fer un mapa de les “Grans Runes” de Tarragona, així com un llibret prologat pel professor d’arqueologia de la URV Eudald Carbonell. La intenció, segons Estrada, era “assenyalar la negligència i l’opacitat al voltant de la gestió dels edificis de titularitat pública alhora de conscienciar la població tarragonina sobre el seu propi patrimoni”.

Miguel ha recordat les diferents accions i campanyes que s’han impulsat des del 2014, quan l’exitosa recepció del mapa i el llibret realitzats va portar a la constitució formal del projecte Grans Runes. Es va publicar un InfoCUP especial recollint les 30 grans runes que apareixien al mapa i afegint-ne 30 més, com el pàrquing Jaume I o la Tabacalera; després es van començar a fer rutes pels llocs recollits les quals van permetre “un retorn directe del treball, no només responent preguntes a els veïns i veïnes interessades sinó obtenint informació que aquests podien saber”; es va fer la campanya Tàrraco Morta, amb la qual pretenien denunciar que “s’utilitzin fets tan positius com el festival Tàrraco Viva o el Patrimoni Mundial per emmascarar les mancances en la gestió de les restes romanes”; es va presentar una moció al consistori tarragoní amb una proposta de gestió diferent d’aquest patrimoni, la qual no fa prosperar; i, finalment, van començar el treball al voltant de l’Anella Verda, la qual entenen com “quelcom més enllà de la conservació dels béns patrimonials que no s’estan cuidant, també preocupa l’aspecte mediambiental i el social”.

En l’actualitat, Grans Runes té diverses activitats programades. Setién ha explicat la nova línia de treball al voltant dels museus, els quals consideren que són “l’eix vertebrador del patrimoni en un municipi” i ha denunciat que “hi hagi 14 museus tancats o que obrin molt esporàdicament”, és per això que demà 1 de juny repetiran l’exitosa “Ruta dels Museus Tancats” que van organitzar pel passat divendres 25. Tenen preparades, també, una ruta nocturna per l’Anella Verda el 15 de juny i, més endavant, una ruta en bicicleta pel mateix espai.

Calvet, a càrrec de la Ruta dels Museus Tancats, ha destacat la importància d’aquest tipus d’accions i del material generat per Grans Runes, el qual ha qualificat de “luxe”, ja que assegura que “no existeix aquest tipus de treball en l’Ajuntament”. En aquesta línia, s’ha mostrat molt dur contra el govern de Ballesteros per “haver deixat perdre 3 milions d’euros per Ca l’Agapito, per boicotejar iniciatives ciutadanes com la de la Plataforma Oppida amb la Tabacalera o les entitats veïnals amb el Banc d’Espanya, per no haver depurat responsabilitats en casos com el del pàrquing Jaume I i per l’estat deplorable de molts monuments i edificis”.

Per tancar la presentació, Estrada ha insistit que “si fem una crítica dura és perquè entenem que hi ha una manca de voluntat política per solucionar aquesta problemàtica, en l’era Ballesteros però també en el passat” i, en clau propositiva, ha demanat al govern que es realitzi “una diagnosi de l’estat d’edificis públics contrastant-lo amb el Pla d’Equipaments de 2016, que es pressupostin les partides necessàries per fer front a aquesta situació, que s’analitzin els nous usos que es poden donar als edificis que estan tancats i que es compti amb la participació ciutadana per tal de donar-los vida”.

Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP)
Tarragona, Països Catalans, 31 de maig de 2018

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *