Dissabte, Fira d’Artesania de Marça i hi presentem el llibre i l’exposició “Crema Londres a Tarragona”

Aquest dissabte, en el marc de la XV Fira d’Artesania i Vells Oficis de Marça, podreu veure l’exposició de fotografies de Roser Arques al Casal de Marçà, de 12 a 14 i de 16.30 a 19h. A les 19h, presentarem el llibre que recull les fotografies de l’exposició i textos meus sobre les fotos. Es tracta de “Crema Londres a Tarragona”, un llibre publicat per Arola Editors que expliquem en aquest text:

El foc de Londres, l’incendi de Tarragona

El 18 de novembre del 2012, a Tortosa, la Roser va fer una foto al Jordi que, assegut al costat del Vicenç, esperava per fer una xerrada. Uns dies després, li va enviar per correu electrònic. El Jordi, en veure la foto i accedir al blog de la Roser, li va proposar de fer alguna cosa junts, en algun moment. Unes setmanes després, ella li va explicar que no podria ser perquè marxava un any a Londres a buscar-se la vida.

Immediatament, el Jordi li va proposar de rebre notícies de Londres per correu electrònic en format foto. La Roser li va dir que sí però en el llenguatge fotogràfic que aleshores li interessava i en què estava creant: l’autoretrat. El Jordi va dir que ja estava bé i que posats a jugar, cada dimecres abans de les 12 de la nit, quan ella li enviés el seu autoretrat londinenc, ell miraria la foto cinc minuts i escriuria un text en quasi escriptura automàtica inspirat per la foto però sobre Londres, una ciutat on ell no havia estat mai.

El títol que va triar el Jordi per a l’experiment feia referència a un text anònim de 1775 que Joan Cavallé va utilitzar per posar títol al llibre Crema Troia a Tarragona, publicat per Arola, un recorregut pels versos que han parlat de la ciutat de Tarragona al llarg de la història, però alhora també era un homenatge a The Clash i el seu “London’s Burning”.

Cada setmana, durant un any sencer, un total de 52 cops, la Roser li va enviar al Jordi una foto cada dimecres, que acompanyada del text que ell escrivia després de documentar-se durant la setmana sobre Londres o que escrivia de forma directa portat per la imatge es va convertir en secció creativa a diversos mitjans digitals com Estel Negre de Mallorca, Reus Digital, El Setge de Cambrils o El Jornal de Tarragona.

Acabat l’any, la Roser i el Jordi van pensar que ja que es parlava de Londres estaria bé que hi hagués versió anglesa dels textos al costat de la catalana i van demanar per Facebook a qui li venia de gust traduir el llibre resultant de l’aplec de fotos i textos a l’anglès. La Laura va ser qui va dir que sí i es va posar a la feina i la Núria es va oferir per revisar les traduccions de la Laura. El resultat final és Crema Londres a Tarragona, un experiment literari i fotogràfic que demana el combustible que porteu dins per gaudir-ne: cap, cor i cos. El foc de Londres, l’incendi de Tarragona.

Hi quedeu totes i tots convidats!!!

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *