Marc Ferrer: “Tarragona: cine de barrio”

El règim franquista va exercir una severa repressió contra aquell qui pensés diferent: judicis sumaríssims amb tribunals d’excepció, depuració de mestres, censura als mitjans de comunicació, càrregues policials contra gent pacífica… això va derivar en una llarga llista de represaliats. Tot i així el règim franquista va voler fer veure que existia una situació de normalitat i va intentar mostrar una cara més amable: apropant el seu cos militar a la població amb concerts de la banda militar, amb exhibicions aèries, demostracions de paracaigudistes, desfilades militars… i sobretot amb una indústria cinematogràfica que ensenyava els valors nacional catòlics i mostrava aquesta “normalitat”. Pel•lícules de nostàlgia i naftalina es van poder veure durant una bona pila d’anys a les tardes de dissabtes a TVE.

Eren films on els arguments no s’allunyaven d’històries reals i properes a la ciutat. Gairebé com les d’avui dia. Amb l’aprovació dels pressupostos municipals per part del bloc del 155 i les últimes enquestes CEO és inevitable pensar en la pel•lícula “Boton de ancla” del 1960 on tres guarda marins, estudiants de l’Escola Naval Militar formen una colla i decideixen mantenir el compromís d’ajudar-se mútuament, tot i que aquesta amistat es posa en perill per un malentès.

Quan falta un mes per a la inauguració dels Jocs del Mediterrani sembla que tinguem el remake de la pel•lícula interpretada per Paco Martínez Soria “El turismo es un gran invento” (1968) on un alcalde decideix convertir el seu poble de l’Aragó en un gran centre turístic per així promoure el seu desenvolupament on el reclam turístic serà la fruita i un castell. L’alcalde decideix marxar amb el seu secretari a la Costa del Sol a documentar-se per veure com s’ho han fet, però les coses no surten com volen i acaben gastant més diners tot aprofitant l’oferta d’oci i festes de la zona.

“Cuando los niños vienen de marsella” protagonitzada per Manolo Escobar explica el frau que realitzen a la Seguretat Social una parella falsificant documentació per així quedar-se les ajudes dels fills de refugiats i immigrants.

I “En un lugar de la manga” del 1970, tracta sobre una empresa constructora d’apartaments que es troba amb el problema que un dels propietaris no vol vendre el seu terreny. És en aquesta zona prop del mar on la immobiliària vol construir més edificacions.

Darrerament, quan vèiem desfilar a tots els ministres del PP per la ciutat i surten publicats els pressupostos generals de l’Estat és inevitable pensar en la pel•lícula “Bienvenido Mr Marshall”.

Per sort, el 1975 uns mesos abans que morís el feixista Franco van estrenar “La noche de las gaviotas”.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *