Prendre la paraula

jordimartifont

30 d'abril de 2018
0 comentaris

Un manifest de professores i professors en defensa de l’ESO

El professorat de les especialitats de secundària de català, castellà i matemàtiques defensem que les mesures anunciades en la mesa sectorial entre el Departament d’Ensenyament i els Sindicats, el passat 18 d’abril, són pedaços per no solucionar l’arrel del problema de la manca de docents d’aquestes especialitats.

Aquesta mesura desplaça els interins d’aquestes especialitats, ja que els centres dissenyarien vacants específiques que ocuparien mestres funcionaris amb la capacitació d’aquestes especialitats, per fer els cursos de primer i segon d’ESO.

Denunciem que aquesta no és una mesura justa. Demanem que el Departament d’Ensenyament doni preferència en les adjudicacions d’estiu i en els nomenaments telemàtics que es realitzen durant el curs als interins d’aquestes especialitats, ja que, amb la mesura que proposen, molts docents podrien quedar desplaçats a fer substitucions puntuals. Aquest fet comportaria més precarietat a un col·lectiu que ha de passar la mateixa situació cada juliol.

Defensem, per tant, que els interins d’aquestes especialitats tinguin preferència i es faci com quan van fer falta professors a primària. Aleshores, el professorat de secundària cobria substitucions i baixes a pimària sempre que no quedés cap mestre a llistes.

Demanem que ara es faci el mateix i que sigui el professorat interí de les especialitats de català, castellà i matemàtiques qui ocupi primer totes aquestes places.

També demanem saber qui o quines persones del Departament han pres aquesta decisió i en quin moment per tenir clar a qui recau la responsabilitat d’aquesta mesura.

Ens sembla una mesura inadequada I arbitrària. Com es garanteix que els professionals de primària no accediran a cursar el segon cicle d’ESO o Batxillerat? Com es garanteix que és una mesura provisional? Què s’esdevindrà amb els docents de primària un cop s’acabi l’excepcionalitat?

Creiem que el que s’ha de fer és promocionar les carreres de Filologia Catalana, Filologia Hispànica i Matemàtiques perquè ja fa anys que els departaments de les universitats catalanes adverteixen al Departament d’Ensenyament de la futura manca de docents d’aquestes especialitats per les jubilacions que s’estan produint des de fa temps. I que aquesta mesura és un desprestigi als graus i llicenciatures de lletres i matemàtiques però també a moltes d’altres. Perquè, aquesta mesura, pot ser el primer pas cap a la generalització de totes les especialitats del cos de professors de secundària.

A més, hi ha professorat que no té jornada sencera i que ocupa places que no estan estretament lligades amb la seva especialitat (atenció a la diversitat, aula d’acollida…). Segurament, si el Departament s’organitzés d’una altra manera i oferís jornades senceres a les especialitats amb menys professorat, hi hauria més vacants cobertes.
Afegim també la nostra disconformitat amb els anuncis enganyosos i manipuladors del Departament d’Ensenyament que apareixen aquests dies en els mitjans de comunicació. És una acció denigrant que treu valor a l’execució de la tasca docent.

Demanem dignitat per a una feina que requereix coneixements, especialitat, vocació i passió, ja que és l’eix vertebrador que forma i educa els adolescents i joves d’aquesta societat. Creiem que cap pare ni mare voldria que el seu fill fos educat per una persona sense vocació ni formació específica.

Per tot això demanem que el procés d’acceptar mestres funcionaris a secundària no tiri endavant fins que el Departament garanteixi prioritat al professorat interí de cada especialitat.

L’educació del present és el futur de tots! Lluitem perquè sigui digna i de qualitat!

– Col·lectiu de Secundària – #defensemESO

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!